Η έκθεση «Μέσα στο Μυαλό του Άλλου» περιλαμβάνει έργα μαθητριών και μαθητών από δημόσια δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού εργαστηρίου του Potential Project με τον ίδιο τίτλο και με προσκεκλημένους καλλιτέχνες τη Νίνα Παπακωνσταντίνου, τον Γιώργο Τσεριώνη, τον Βασίλη Γεροδήμο και τον Βαγγέλη Σάββα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Potential Project απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους που προέρχονται από διαφορετικά κοινωνικά, πολιτισμικά και εθνικά περιβάλλοντα. Πρόκειται για ένα εργαστήρι σύγχρονης τέχνης για μαθήτριες και μαθητές δημόσιων σχολείων που υλοποιείται εντός των διδακτικών ωρών σε συνεργασία με τη διεύθυνση και τους δασκάλους. Προσκαλεί καταξιωμένους σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι συνομιλούν με τα παιδιά και τα βοηθούν να κατανοήσουν το ρόλο της τέχνης στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα, την επίδρασή της στη σκέψη και την δυνατότητά της να διευρύνει την αντίληψη.

Το Μέσα στο μυαλό του Άλλου, αναπτύσσοντας τη θεματική του γύρω από την κατανόηση της διαφορετικότητας, είχε στόχο τα παιδιά, μέσα από την επαφή με την τέχνη, να συλλάβουν την ιδέα μιας σύνθετης, πολυπολιτισμικής και εντέλει πιο ενδιαφέρουσας κοινωνίας όπου η αποδοχή του «Άλλου» είναι αυτονόητη και που μέσα της όλοι μπορούν να συνυπάρχουν ισότιμα.

Το εργαστήρι έλαβε χώρα τις σχολικές χρονιές 2021/22 με την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και 2022/23 με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ σε τέσσερα δημόσια δημοτικά σχολεία του Δήμου Αθηναίων, όπου τα παιδιά των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων, αφού πρώτα γνώρισαν τη δουλειά και τη σκέψη του προσκεκλημένου καλλιτέχνη και συζήτησαν τις ιδέες και σκέψεις τους, στη συνέχεια προχώρησαν στη συνδημιουργία ενός συλλογικού έργου τέχνης. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς παρουσιάζονται στο Κέντρο Τεχνών σε μια ενιαία έκθεση των μικρών καλλιτεχνών.

Προσκεκλημένοι καλλιτέχνες:
Νίνα Παπακωνσταντίνου
Γιώργος Τσεριώνης
Βασίλης Γεροδήμος
Βαγγέλης Σάββας

Σχολεία:
35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
51ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
66ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών
96ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

Φωτογράφος:
Guram Chachanidze

Διοργάνωση εργαστηρίου και έκθεσης:
Potential Project – Δημήτρης Γεωργακόπουλος, Καρολίνα Αλειφεροπούλου, Βασίλης Νάσης