Πενήντα πέντε χρόνια μετά το σεισμό του 1963 που κατεδάφισε  το 80% της πόλης των Σκοπίων, η συνεισφορά του Κωνσταντίνου A. Δοξιάδη στον επανασχεδιασμό  της πόλης είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Αντίστοιχα  στο περιθώριο παραμένει η ιστορία των κτηρίων που τελικώς σχημάτισαν το νέο αστικό τοπίο των Σκοπίων, μετά από την ανάθεση  του  σχεδιασμού  του  κέντρου  της  πόλης  στο  γραφείο  του  Ιάπωνα  αρχιτέκτονα  Kenzo Tange.  Σήμερα, εξαιρετικά   δείγματα   των   ρευμάτων   του   μεταβολισμού   και   του   μπρουταλισμού   υποφέρουν   από   δεκαετίες εγκατάλειψης και απαξίωσης.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το έργο του Kenzo Tange για το κέντρο των Σκοπίων,  καθώς και μία σειρά από κτήρια σημαντικών  Γιουγκοσλάβων  αρχιτεκτόνων  που στέκονται ακόμα και σήμερα στο κέντρο της πόλης.

Η έκθεση και οι σχετικές εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής,  το Museum of the City of Skopje και το Μουσείο  Μπενάκη  σε συνεργασία  και με τη στήριξη της  διοργάνωσης «Αθήνας  2018- Παγκόσμιας  Πρωτεύουσας Βιβλίου»  του  δήμου Αθηναίων,  μέγας  δωρητής  της  οποίας  είναι το Ίδρυμα  Σταύρος Νιάρχος, και πραγματοποιούνται και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το υλικό της έκθεσης προέρχεται κυρίως από το Αρχείο του Κωνσταντίνου  Α. Δοξιάδη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου  και Εμμάς Δοξιάδη και την ιδιωτική συλλογή των Jovan Ivanovski, Ana Ivanovska Deskova και Vladimir Deskov.

Στο  πλαίσιο  της  έκθεσης  θα  πραγματοποιηθεί  στο  Μουσείο  Μπενάκη  / Πειραιώς  138  την  ημέρα  των  εγκαινίων σχετική ημερίδα  (15.00 – 19.30) με διεθνείς προσκεκλημένους  επιστήμονες  και ελεύθερη  είσοδο για το κοινό. Την Τρίτη  18  Δεκεμβρίου  στις  18.00  θα  πραγματοποιηθεί   στρογγυλή  τράπεζα  και  παρουσίαση  του  καταλόγου  της έκθεσης  (απαιτείται  κράτηση).  Η  συζήτηση  θα  διεξαχθεί  στην  ελληνική  γλώσσα  με  προσκεκλημένους   από  την εγχώρια επιστημονική  κοινότητα.  Θα προηγηθούν  δύο δωρεάν ξεναγήσεις  από την ομάδα επιμέλειας  στην έκθεση (17.00-18.00 / απαιτείται κράτηση).

Συντελεστές

Επιμελητές: Καλλιόπη Αμυγδάλου, Ana Ivanovska Deskova, Jovan Ivanovski, Vladimir Deskov, Κώστας Τσιαμπάος

Βοηθός Επιμελητής: Χρήστος Κρητικός