Κάθε σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, μικροί και μεγάλοι μπορούν να παρακολουθήσουν δράσεις που μας εισάγουν στη βιωματική και διαθεματική επαφή της μουσικής με τις άλλες τέχνες.

Στις 2/10, οι οικογένειες με παιδιά από 4 ετών μπορούν να ακούσουν την αφηγήτρια Χριστίνα Παλαιολόγου και το κοντραμπάσο του Βασίλη Παπαβασιλείου να συνομιλούν στο πλαίσιο του προγράμματος Διάλογοι: Μουσική και Παραμύθια. Η μουσική δεν συνοδεύει απλώς το κάθε παραμύθι, αλλά ανοίγει διάλογο και εμπλουτίζει την αφήγηση μέσα από τις νότες και το ηχόχρωμα του κάθε οργάνου.

Στις 3/10 ανοίγει ο κύκλος Ανακαλύπτοντας τα μουσικά όργανα. Οικογένειες με παιδιά από 6 ετών παρακολουθούν «άτυπες» συναυλίες, κατά τις οποίες η απόσταση ανάμεσα στο κοινό και τους μουσικούς εκμηδενίζεται. Οι νεαροί φίλοι μας βιώνουν έτσι μια ξεχωριστή εμπειρία: βλέπουν και ακούνε τις φράσεις μιας μουσικής σύνθεσης να ξεδιπλώνονται μπροστά τους, παρατηρώντας ταυτόχρονα τα μέλη της ορχήστρας να συνεργάζονται για το τελικό αποτέλεσμα.

Στην πρώτη συνάντηση του κύκλου, τα παιδιά έχουν τη σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν τα έγχορδα της συμφωνικής ορχήστρας, με τη βοήθεια των μουσικών της Underground Youth Orchestra υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.

 Το Μέγαρο έχει επίσης σχεδιάσει κύκλους εργαστηρίων, στους οποίους τα παιδιά ανακαλύπτουν πώς η Τέχνη, ως δημιουργική διαδικασία, είναι μία και μοναδική αλλά με πολλά πεδία έκφρασης. Στις 16/10 αρχίζει το εργαστήριο Συναισθησία: συνδυάζοντας τη μουσική με τις αισθήσεις με την Κάτια Παπασπηλιοπούλου.

Παιδιά 4-6 ετών κατανοούν καλύτερα τις λειτουργίες και τις δυνατότητες των αισθήσεων τους, πειραματιζόμενα με χρώματα, υφές, υλικά και μυρωδιές και δοκιμάζοντας τις δημιουργικές τους δυνατότητες.

Το εργαστήριο Φθινοπωρινά ΗχοΧρώματα για παιδιά 7-12 ετών, με την Έφη Φουρίκη και τη Τζελίνα Πάλλα, που αρχίζει στις 10/10, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης στους κοινούς τόπους της ζωγραφικής και της μουσικής με κίνηση, αυτοσχεδιασμό, φωνή, μουσικά όργανα και τα παιχνίδια του φωτός.

 Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών προσφέρει από τις 9/10 ένα πρόγραμμα βιωματικού προσανατολισμού σε παιδιά από 8 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους ανθρώπους του Μεγάρου και να ανακαλύψουν όλα τα «κρυφά» επαγγέλματα που σχετίζονται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας παράστασης ή μιας συναυλίας, μέσα από μια περιήγηση στα παρασκήνια  και σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό.

Ουρανία Γκάσιου, ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Έργα των Johann Sebastian Bach, Louis Vierne, Johann Pachelbel, Johannes Brahms, Olivier Messiaen,Pierre Cochereau, David Willcocks, Sigfrid Karg-Elert, Joseph Bonnet, Richard Purvis. Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης, 26 Δεκεμβρίου 2017/20:30.

Επιπλέον, φέτος προτείνονται εκπαιδευτικά προγράμματα άμεσα συνδεδεμένα με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Μεγάρου για διάφορες κατηγορίες κοινού:

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, τα οποία απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν ή να εμβαθύνουν την εμπειρία της θέασης με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Στις 16/10 έχει προγραμματιστεί ένα εργαστήριο χορού για εφήβους από 12 ετών, ένα δίωρο πειραματισμού με κάποια από τα εργαλεία που δομούν το τελευταίο μέρος της παράστασης Salema Revisited σε χορογραφία Αντώνη Φωνιαδάκη: παλμός, συντονισμός, αντίστιξη, επανάληψη, έκσταση.

Με την καθοδήγηση των βοηθών χορογράφου Μαρκέλλα Μανωλιάδη και Pierre Magendie, οι συμμετέχοντες θα βρεθούν ταυτόχρονα στη θέση των χορευτών και του χορογράφου, με σκοπό να βιώσουν ένα μέρος της δημιουργικής διαδικασίας της παράστασης. Σκοπός τους είναι να γίνει ο χορός ένα με τη μουσική, και ο χορευτής ένα με την ομάδα.

Στις 24/10, τα παιδιά ανεβαίνουν στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης για να ακούσουν, σε απόσταση αναπνοής, το περίφημο εκκλησιαστικό όργανο του Μεγάρου και να μάθουν όλα τα μυστικά του υπό την καθοδήγηση του χορδιστή Γιάννη Καρύδα και με τη συμμετοχή της Όλγας Ανδρονίκου, μαθήτριας του τμήματος εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών.

 Συνομιλίες άμεσα συνδεδεμένες με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ που απευθύνονται σε όλους όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν ή να εμβαθύνουν την εμπειρία της θέασης με την άμεση και βιωματική επαφή με έναν από τους συντελεστές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει στις 7/10 με τον πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ, στις 15/10 με τον χορογράφο Αντώνη Φωνιαδάκη, στις 23/10 με τον χορδιστή Γιάννη Καρύδα και τον Στράτο Γκιουλμπάνογλου, μαθητή του τμήματος εκκλησιαστικού οργάνου του Ωδείου Αθηνών και στις 25/10 με τον μαέστρο Βύρωνα Φιδετζή.

Masterclasses από κορυφαίους σολίστ, τους οποίους φιλοξενεί στο πρόγραμμά του το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα μαθήματα τελειοποίησης απευθύνονται σε νέους μουσικούς, απόφοιτους ή τελειόφοιτους ωδείων και ανώτατων μουσικών τμημάτων, οι οποίοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στα μυστικά της μουσικής ερμηνείας και της τεχνικής. Όλα τα masterclasses είναι ανοιχτά στο κοινό. Τα masterclasses θα είναι ανοικτά στο κοινό, με δελτία προτεραιότητας.

Στις 24/10 διοργανώνεται masterclass, στο οποίο θα διδάξει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου και διεθνούς φήμης πιανίστας Γιάννης Βακαρέλης.

Σε όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου, θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.