Κάθε σαββατοκύριακο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σας καλεί να παρακολουθήσετε συναυλίες, αφηγήσεις, προβολές, να πάρετε μέρος σε εργαστήρια, να γνωρίσετε τα μουσικά όργανα, να περιηγηθείτε στους χώρους του, να ανακαλύψετε τα διάφορα επαγγέλματά του, να γνωρίσετε συντελεστές των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος.

Οι δράσεις απευθύνονται σε όλους, οικογένειες, παιδιά, εφήβους, ενήλικες και σχολεία.

Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2022

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΧΡΙ 3 ΕΤΩΝ

ΜΙΚΡΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ

Λέξεις που χορεύουν, ήχοι που παίζουν κρυφτό, εικόνες και ιστορίες που εξάπτουν τη φαντασία: οι παραστατικές τέχνες και ο κινηματογράφος ως εργαλεία βιωματικής εξερεύνησης του κόσμου για βρέφη και παιδιά μέχρι 3 ετών και τους συνοδούς τους. Σε ένα χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο, όπου τα παιδιά μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα και να παίζουν, η τέχνη δημιουργεί ερεθίσματα και πολύτιμες αναμνήσεις.

Έχασα το μαξιλάρι μου…
Στο δάσος, ένα πουλάκι ζει ευτυχισμένο, μέχρι που χάνει το μαξιλάρι του. Για να το παρηγορήσουν, οι φίλοι του του προσφέρουν άλλα μαξιλάρια, αλλά κανένα δεν αρέσει στο μικρό πουλί. Αποφασίζουν τότε να του δώσουν τα παιχνίδια τους: ένα παιχνίδι που παίζει μουσική, ένα λουλούδι που μοσχοβολάει, ένα μαλακό κουβερτάκι… Στο τέλος ένας καινούργιος φίλος θα δώσει τη λύση.

Μια παράσταση από την ομάδα «Παραμύθι από μακριά», που ταξιδεύει τα μικρά παιδιά μέσα από ήχους, χρώματα και αντικείμενα στον κόσμο των αισθήσεων.

Σενάριο, σκηνοθεσία, αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Μουσική, τραγούδι: Κατερίνα Μακρή
Animation, εικονογράφηση: Ελένη Τσάμπρα

Κυριακή 16 Οκτωβρίου | 10:00-11:00

Μουσικοχορευτικές ανακαλύψεις!
Η μουσική ισορροπεί σε ένα φλάουτο που λάμπει, κι ο χορός μάς τραγουδά, στρίβει και χοροπηδά! Ο χορός και η μουσική κατοικούν μέσα μας από τους πρώτους χτύπους της καρδιάς. Δύο χορεύτριες κι ένας μουσικός οδηγούν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, σε έναν τόπο μαγικό. Εκεί που ρέουν μελωδίες, ακούγονται βηματάκια και συμβαίνουν εκπλήξεις!

Ιδέα και συντονισμός: Σάνια Στριμπάκου
Χορός: Λία Χαμηλοθώρη και Σάνια Στριμπάκου
Μουσική: Joe Tornabene
Σκηνογράφος, ενδυματολόγος: Κωνσταντίνα Βαφειάδου

Κυριακή 27 Νοεμβρίου | 10:00-11:00

Baby and me
Η πρώτη κινηματογραφική εμπειρία για βρέφη και μικρά παιδιά κάτω των 3 από το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας. Προβολές κινούμενων σχεδίων σύντομης διάρκειας, χωρίς διαλόγους, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο με μαλακές επιφάνειες, φιλικό φωτισμό και ήχο.

Διοργάνωση: Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
Συμπαραγωγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου | 10:00-11:00

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ

Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι
Σε αυτούς τους πρωτότυπους διαλόγους, ένα μουσικό όργανο, διαφορετικό κάθε φορά, γίνεται το τζίνι του παραμυθιού που μεταμορφώνει την αφήγηση σε μια μοναδική μουσική εμπειρία: η μαγική γλώσσα των ήχων βγαίνει από το μουσικό όργανο και μπλέκεται με τις λέξεις, για να ζωντανέψει τις ιστορίες ενός κόσμου φτιαγμένου από θαύματα.

5 Νοεμβρίου
Αφήγηση: Χριστίνα Παλαιολόγου
Κοντραμπάσο: Βασίλης Παπαβασιλείου

26 Νοεμβρίου
Αφήγηση: Έλσα Λουμπαρδιά
Ούτι: Αλέκος Βρέτος

Σάββατα | 11:00-12:00

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Στα μουσικά όργανα αρέσει πολύ να είναι μόνα τους, αλλά διασκεδάζουν ακόμα περισσότερο όταν παίζουν με την παρέα τους! Οι συναυλίες για όλη την οικογένεια παρουσιάζονται από επαγγελματίες μουσικούς και ηθοποιούς με έμφαση στη διαδραστική μουσική εμπειρία. Μια απολαυστική διαδρομή στον κόσμο της συμφωνικής ορχήστρας.

«Ο Χάυντν το ’σκασε»
Νοέμβριος 1772, στο εξοχικό ανάκτορο του Πρίγκιπα Εστερχάζυ.

Ο αυλικός συνθέτης Γιόζεφ Χάυντν και οι μουσικοί του έχουν σοβαρό πρόβλημα: Εδώ και έξι μήνες βρίσκονται κλεισμένοι στο παλάτι, μακριά από τα σπίτια τους, παίζοντας διαρκώς για την Υψηλότητά του. Δεν αντέχουν άλλο! Ο Χάυντν, που νοιάζεται πολύ τους μουσικούς του, θα σκεφτεί την τέλεια λύση.

Η Νάντια Κοντογεώργη, μέσα από ένα παραμύθι, αφηγείται τι έκανε τον Γιόζεφ Χάυντν να γράψει τη Συμφωνία αρ. 45, και οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ ερμηνεύουν το έργο επί σκηνής. Όμως, προσοχή… οι διαθέσεις τους είναι κάπως περίεργες!

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
Σκηνοθεσία-Παρουσίαση: Νάντια Κοντογεώργη
Ιδέα-Κείμενα: Δέσποινα Παπαγιαννοπούλου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου | 12:00-13:00

ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 4 ΕΤΩΝ

Διήμερο αφιέρωμα στα ανθρώπινα δικαιώματα
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας καλούμε να γιορτάσουμε τη διαφορετικότητα μέσα από βιωματικά εργαστήρια που καλλιεργούν την αποδοχή, τη συμπερίληψη και την ενσυναίσθηση, για να γίνουμε όλοι μαζί πιο δυνατοί!

Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Δεκεμβρίου

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ | ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 6 ΕΤΩΝ

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ
Γιατί, πώς, από τι, πότε… κάθε μουσικό όργανο είναι ένας μικρός λαβύρινθος τεχνικής και γνώσης που εξάπτει την περιέργεια μικρών και μεγάλων: όλες οι ερωτήσεις σας θα απαντηθούν, καθώς τα μουσικά όργανα δίνουν ραντεβού μαζί μας σε μια «ανεπίσημη» συνάντηση γνωριμίας, όπου μπορούμε να πλησιάσουμε, να αγγίξουμε, να διακόψουμε, να ρωτήσουμε, να γελάσουμε δυνατά, να καταλάβουμε, να χειροκροτήσουμε. Αυτά και άλλα πολλά συμβαίνουν, όταν τα όργανα κατεβαίνουν από τη σκηνή και σε απόσταση… αναπνοής αποκαλύπτουν τα μυστικά τους.

Τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας
Οι ομάδες των μουσικών οργάνων που συνθέτουν τη συμφωνική ορχήστρα ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των παιδιών. Με τους μουσικούς της Underground Youth Orchestra, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της Κώστα Ηλιάδη.
2 Οκτωβρίου: Έγχορδα
9 Οκτωβρίου: Ξύλινα πνευστά
16 Οκτωβρίου: Χάλκινα πνευστά
23 Οκτωβρίου: Πιάνο, άρπα
27 Νοεμβρίου: Κρουστά

Κυριακές | 12:00-13:00

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ | ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ 8 ΕΤΩΝ

ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΙ ΕΣΥ!
Δεν χρειάζεται να τα καταφέρνεις με τους γλωσσοδέτες, δεν χρειάζεται να είσαι πρωταθλητής στο παρκούρ, ούτε να γνωρίζεις τους νόμους της πυρηνικής φυσικής: το μόνο που χρειάζεσαι είναι κέφι και ρυθμός! Φόρεσε το πιο λαμπερό σου χαμόγελο, καθάρισε το λαιμό σου και εμπιστέψου την καθοδήγηση των ταλαντούχων καλλιτεχνών, που θα αναλάβουν να σε παρασύρουν σε μια ανεπανάληπτη συμμετοχική τραγουδιστική εμπειρία!

Ένα τραγούδι για τα Χριστούγεννα
Συναρπαστικά εορταστικά ραντεβού με τη μουσική, τον ρυθμό και το τραγούδι υπόσχεται να μας προσφέρει το διαδραστικό αυτό πρόγραμμα που καλεί οικογένειες με παιδιά να ελευθερώσουν τη δημιουργική δύναμη της φωνής τους: στην πρώτη μας συνάντηση, μέσα από διασκεδαστικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού και αλληλοεπίδρασης, θα πειραματιστούμε με τους ήχους χτίζοντας απλά μουσικά μοτίβα, σ’ ένα φιλόξενο περιβάλλον που επιτρέπει στον καθένα από εμάς να μάθει, παίζοντας, πώς να είναι ο καλύτερος τραγουδιστικός του εαυτός! Στις πρόβες μας θα εξερευνήσουμε κατάλληλα επιλεγμένο ρεπερτόριο από απλές και αγαπημένες χριστουγεννιάτικες μελωδίες στα ελληνικά, στα αγγλικά, ακόμα και στα ισπανικά, με την πολύτιμη συντροφιά του πιανίστα μας… Στο τέλος θα παρουσιάσουμε όλοι μαζί στο Μέγαρο τη δική μας συναυλία –διάρκειας είκοσι λεπτών– για να υποδεχτούμε με χαρά την περίοδο των γιορτών!

Σχεδιασμός, υλοποίηση, φωνή: Ελένη Αράπογλου
Πιάνο: Γιάννης Παπαδόπουλος

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Δεκεμβρίου | 16:00-18:00

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ | ΚΥΚΛΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 10-12 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ 12+ ΕΤΩΝ

Βιωματικός προσανατολισμός: Τα «κρυφά» επαγγέλματα του Μεγάρου
Και επιτέλους… όλα είναι έτοιμα: τα φώτα στην αίθουσα χαμηλώνουν, οι καλλιτέχνες παίρνουν τη θέση τους, και η σκηνή μεταμορφώνεται σε τόπο μαγικό, όπου όλα μπορούν να συμβούν. Όμως, μια συναυλία ή μια παράσταση αρχίζει το ταξίδι της πολύ πριν το ανέβασμά της στη σκηνή: πίσω από αυτήν, ένας αθέατος στρατός από ειδικότητες εργάζεται πυρετωδώς πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος ενός θεάματος, προκειμένου η μαγεία του να ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μας. Ελάτε να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Μεγάρου και να περιηγηθούμε σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμοι στο ευρύ κοινό, εκεί που υλοποιείται κάθε φορά το καλλιτεχνικό όραμα των δημιουργών.

22 Οκτωβρίου: Καλλιτεχνικός προγραμματισμός
Περιήγηση στις αίθουσες του Μεγάρου

26 Νοεμβρίου: Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής
Περιήγηση στη σκηνή.

Για παιδιά 10-12 ετών | Σάββατα | 15:00-16:00
Για εφήβους 12+ ετών | Σάββατα | 16:30-17:30

Ο κύκλος συνεχίζεται με επιπλέον συναντήσεις το 2023.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εργαστήρια άμεσα συνδεδεμένα με μια συναυλία, μια παράσταση ή ένα ρεσιτάλ, για παιδιά και εφήβους που θέλουν να εμπλουτίσουν την εμπειρία της θέασης ή να εμβαθύνουν σε αυτή με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο.

Εργαστήρια για παιδιά από 5 ετών πριν από την παράσταση «Ο ήχος των σκιών»
Λίγο πριν αρχίσει η παράσταση «Ο ήχος των σκιών», ο δεξιοτέχνης σκιοπαίκτης
Ηλίας Καρελλάς και μέλη του θιάσου του μάς προσκαλούν να γίνουμε «μάστορες του Καραγκιόζη» και να κατασκευάσουμε τη δική μας φιγούρα.
Σχεδιασμός, υλοποίηση: Ηλίας Καρελλάς, Όλγα Παπαθεοδώρου, Νικόλας Τζιβελέκης

Σάββατα 5 Νοεμβρίου και 3 Δεκεμβρίου | 16:00-17:00

Εργαστήριο για παιδιά από 8 ετών πριν τη συναυλία «Εδώ Λιλιπούπολη»
Πώς γεννιούνται τα τραγούδια; Πώς η αρχική ιδέα μιας ιστορίας μπαίνει σε στίχους, μπλέκεται σε ομοιοκαταληξίες, συλλαβίζεται πάνω στο ρυθμό, δένεται με μια μελωδία και τελικά αποφασίζει να βολευτεί εκεί για πάντα; Σε αυτό το πρωτότυπο εργαστήριο τα παιδιά αυτοσχεδιάζουν παίζοντας με τις λέξεις, τις νότες και τις ιστορίες τους, για να συνθέσουν το δικό τους, μοναδικό… χρυσαλιφούρφουρο!

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Μάτα Κούρτη, τραγουδοποιός

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου | 17:30-19:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
MENTORING WORKSHOPS ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

Τα εργαστήρια συμβουλευτικής και ενδυνάμωσης (mentoring workshops) προσφέρουν μια συναρπαστική ευκαιρία πρακτικής εξερεύνησης και πειραματισμού σε εφήβους που σπουδάζουν μουσική ή χορό και θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους συντελεστές μιας παράστασης, να παρακολουθήσουν πρόβα τους, βιώνοντας τον παλμό και τις προκλήσεις μιας επαγγελματικής εκτέλεσης σε πραγματικό χρόνο.

Ορχηστρική μουσική
Mentoring workshop με την Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων υπό την καθοδήγηση της μαέστρου Ζωής Τσόκανου

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου | 12:00-13:30

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Πριν σβήσουν τα φώτα: συνομιλώντας με τους καλλιτέχνες
Η συνάντηση με τους συντελεστές μιας παράστασης, μιας συναυλίας ή ενός ρεσιτάλ, ο διάλογος μαζί τους και οι απαντήσεις τους στα ερωτήματά μας έχουν τη δύναμη να μετατρέψουν τον τρόπο σύνδεσής μας με το καλλιτεχνικό γεγονός σε μια ουσιαστική νοητική και συγκινησιακή εμπειρία. Οι συνομιλίες με τους καλλιτέχνες φιλοδοξούν να προσφέρουν στο κοινό που θα επιλέξει να τους συναντήσει, κάτι παραπάνω από τις πληροφορίες μιας διάλεξης: μια άμεση, βιωματική επαφή που φέρνει πιο κοντά κοινό και καλλιτέχνες.

It’s all jazz to me
Ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας συνομιλεί με τον πιανίστα Δημήτρη Καλαντζή στο πλαίσιο του Jazz@Megaron.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου | 19:00-20:00

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Δράσεις στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Shimon Robot and Friends»
Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία το Shimon, το ρομπότ που δημιούργησε το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζώρτζιας στις ΗΠΑ, και υπό την καθοδήγηση του σαξοφωνίστα Δημήτρη Βασιλάκη, η αυθόρμητη πρόζα της τζαζ μουσικής συνδιαλέγεται με την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι αυτοσχεδιασμοί αναπτύσσονται και μεταλλάσσονται σε πραγματικό χρόνο μέσα από τη διάδρασή τους με τους αλγόριθμους.

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Δημήτρης Βασιλάκης με μουσικούς ερευνητές του ΕΚΠΑ
Τηλέμαχος Μούσας: κιθάρα, θέρεμιν, laptop, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης
Δημήτρης Σμαΐλης: laptop, εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης

Διαδραστική παρουσίαση για εφήβους 12+ και ενήλικες

Κυριακή 6 Νοεμβρίου | 18:00-19:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Λυκείου

Δευτέρα 7 και Τρίτη 8 Νοεμβρίου | 10:00-11:00 και 11:30-12:30

Διαβάστε επίσης:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Καλλιτεχνικό πρόγραμμα 2022-2023