Οι «Μεγάλες Ώρες» θα πραγματοποιηθούν με ερμηνευτές τη Γλυκερία, τον Δημήτρη Μπάση, τον Απόστολο Μόσιο και την Ελεάννα Βαρελά. Συμπράττει η Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σούλη. Αφηγητής ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης σε κείμενα του Αλέξανδρου Φωτεινού.

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από την τριλογία του συνθέτη, «Στης Σιωπής τον Τόπο», «Μεγάλες Ώρες» και «Κεχαριτωμένη».

Στης «Σιωπής τον Τόπο», το Άγιο Όρος, βιώνονται συνέχεια οι «Μεγάλες Ώρες» της παρουσίας του Φωτός. Και οι ώρες γίνονται μεγαλύτερες όταν η του αενάου Φωτός Μητέρα, η «Κεχαριτωμένη» μεταδίδει το Φως της, σ’ αυτούς που το αναζητούν.

«Πως μοιάζουμε όλοι μες στο Φως
Βουνά, στεριές και κτίσματα
Ένας ορθάνοιχτος ναός
Με ζωντανά Εικονίσματα»

Ο Ανδρέας Κατσιγιάννης καταθέτει συνθετικά την γνώση του μέσα από τον μουσικό του κόσμο και καταφέρνει με μοναδικό τρόπο να εναρμονίσει την Βυζαντινή με την Δυτική μουσική.

Μία ξεχωριστή συναυλία σαν κατανυκτική προσευχή, που ακούγεται σαν το θρόισμα του ανέμου κάτω από τη σκέπη του σεπτού Αγιορείτικου ουρανού.

Σε αυτό συμβάλουν οι σημαντικοί ερμηνευτές Γλυκερία, Δημήτρης Μπάσης Απόστολος Μόσιος και Ελεάννα Βαρελά, που ενώνουν τις φωνές τους μαζί με 100 χορωδούς από τρεις Χορωδίες, τη Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, τη γυναικεία χορωδία «Ευ Choralis» και το Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός».

Τη συναυλία διοργανώνουν το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Διεύθυνση Πολιτισμού Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης.

Συντελεστές της συναυλίας «Μεγάλες Ώρες»:

 • Κείμενα: Αλέξανδρος Φωτεινός
 • Αφηγητής ο ηθοποιός Σπύρος Μαβίδης
 • Συμπράττουν:
  Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
  και το μουσικό σύνολο Εστουδιαντίνα
 • Σολίστες μουσικοί (Εστουδιαντίνα):
  Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος, κλαρίνο
  Στέφανος Δορμπαράκης, κανονάκι
  Μάρκος Arlan Oscar, πλήκτρα
  Φίλιππος Ρέτσιος, πιάνο
  Απόστολος Βαλαρούτσος, κιθάρες
  Κώστας Γεδίκης, πολίτικο λαούτο, μαντολίνο, μπουζούκι
  Τάκης Βασιλείου, κρουστά
 • Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης
 • Συμμετέχουν: Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης, διεύθυνση Μαίρη Κωνσταντινίδου «Ευ Choralis», Γυναικεία Χορωδία Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου, διεύθυνση Άννα Γεράση Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός», διεύθυνση Νίκος Χιώτογλου Γυναικεία Χορωδία Ι.Μ. Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Αγία Κασσιανή η Υμνογράφος», διεύθυνση Μαρία Χαραλαμπίδου Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Μαθιόπουλος, Δημήτριος Σιάμπος, Απόστολος Τσιάρκας, Ανδρέας Κατσιγιάννης
 • Φωνητικό Σύνολο «Ρυθμός», διεύθυνση Νίκος Χιώτογλου
 • Ενορχηστρώσεις: Δημήτρης Μαθιόπουλος, Δημήτριος Σιάμπος, Απόστολος Τσιάρκας, Ανδρέας Κατσιγιάννης
 • Σχεδιασμός ήχου – ηχοληψία: Γιώργος Καριώτης
 • Ηχοληψία stage: Αντώνης Ζαχόπουλος

Το μουσικό ορατόριο «ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΕΣ» αποτελείται από δύο ενότητες τραγουδιών και ορχηστρικών θεμάτων του συνθέτη Ανδρέα Κατσιγιάννη. Από την δισκογραφική του δουλειά «Της Σιωπής ο Τόπος».

Photo credit: Φίλιππος Ρέτσιος