Το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά τη βρετανική λογοτεχνία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους πιο αξιόλογους Βρετανούς συγγραφείς.

Το Βρετανικό Συμβούλιο στην Ελλάδα, μας προσκαλεί να γνωρίσουμε από κοντά τη βρετανική λογοτεχνία, πραγματοποιώντας συναντήσεις με τους πιο αξιόλογους Βρετανούς συγγραφείς.

Η βρετανική λογοτεχνία είναι συναρπαστική και πολυσυλλεκτική και κυρίως απαρτίζεται από νέους, αλλά και καθιερωμένους, και «αμφιλεγόμενους», αλλά και εμπορικούς συγγραφείς.

Οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν θα καλύψουν όλα τα είδη της λογοτεχνίας, από ποίηση μέχρι διηγήματα και από αστυνομικά μυθιστορήματα μέχρι δημοσιογραφία.

Οι νέοι Έλληνες συγγραφείς είναι φυσικά ευπρόσδεκτοι να συμμετάσχουν σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής με Βρετανούς καθηγητές, αμφισβητώντας τις παραδοσιακές αντιλήψεις για τη λογοτεχνία, προβάλλοντας το πέρασμα από την ερμηνεία στην ποίηση, από τον κινηματογράφο στο κείμενο.

Την αρχή της γνωριμίας κάνει ο συγγραφέας James Meek. Γεννημένος το 1962 στο Λονδίνο, εργάστηκε ως ρεπόρτερ για 20 χρόνια κερδίζοντας μια σειρά βραβείων για άρθρα του, όπως αυτά σχετικά με το Γκουαντάναμο και το Ιράκ. Σήμερα συνεχίζει να γράφει για την εφημερίδα The Guardian, και τα περιοδικά London Review of Books και Granta.

Στο ενεργητικό του έχει δύο βιβλια με διηγήματα, το Last Orders (1992) και το The Museum of Doubt (2000). Έχει εκδώσει τρία μυθιστορήματα: το Drivetime (1995), το McFarlane Boils the Sea (1989), και πιο πρόσφατα το The People\’s Act of Love (2005) που διαδραματίζεται στη Σιβηρία κατά τη διάρκεια της Ρωσικής επανάστασης. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με τo Βραβείo για το Καλύτερο Βιβλίο της Χρονιάς (2006) από το Scottish Arts Council και το Βραβείο Ondaatje 2006.

Το τέταρτο μυθιστόρημά του, We Are Now Beginning Our Descent, αναμένεται να εκδοθεί το 2007.

Info
Γνωριμία με τη βρετανική λογοτεχνία
James Meek
Θεσσαλονίκη: 2 Οκτωβρίου, 19.30
British Council, Εθνικής Αμύνης 9, 1ος όροφος
Αθήνα: 3 Οκτωβρίου, 20.00
British Council, Πλατεία Κολωνακίου 17, 1ος όροφος