Αν κάτι προσέφερε η κρίση στους Mechanimal, αυτό είναι ότι συνέβαλε στο να απαγκιστρωθούν από τις αξίες μιας δυστυχισμένης εποχής στις οποίες τους είχαν κατατάξει. Το τρίτο μας άλμπουμ, «ΔΠΔ», μιλάει ακριβώς γι’ αυτό. Για εμάς, η Μουσική δεν είναι είδος πολυτελείας ή ευημερίας στα κλαμπ, στις γκαλερί και στα σούπερ-μάρκετ κουλτούρας. Για εμάς, η Μουσική είναι το μέσο που μας επιτρέπει να εκφράζουμε όλα όσα παρατηρούμε να συμβαίνουν γύρω μας.

Η δημιουργία του ήχου και των τραγουδιών των Mechanimal πηγάζει αρχικά από τη σκέψη και την ανησυχία, και μετά ακολουθεί ως ένα έργο που θα ηχογραφηθεί και θα θεωρηθεί ως η «πράξη» εκείνη η οποία εδραιώνει το συλλογισμό. Σαν όνομα, οι Mechanimal συνδέθηκαν έντονα με την οικονομική κρίση, ως ένα συγκρότημα που το γέννησε η κοινωνικοπολιτική φθορά της σύγχρονης Αθήνας. Αυτό, πιθανόν, γιατί ουσιαστικά ζούμε και εργαζόμαστε περισσότερο σαν ένα ευέλικτο οπτικοακουστικό πρότζεκτ, το οποίο κάθε φορά προσωποποιείται με την εκάστοτε ομάδα που δίνει ηλεκτρισμό, ενέργεια και κίνηση σε κάθε βήμα του. Οι Mechanimal είναι μια ιδέα, ένα σύμβολο, μια ζωντανή μπάντα ή μια μουσική κολεκτίβα, μα πάνω απ’ όλα είναι αυτός ο ήχος που γεννήθηκε στην Αθήνα το 2010, και αύριο μπορεί να αλλάξει ή να μορφοποιηθεί από μια άλλη ηχητική παλέτα ή τον κώδικα της κοινής εξέλιξης και αισθητικής εκείνων που απαρτίζουν το σχήμα κάθε φορά.

Στα 5 χρόνια που λειτουργούμε πίσω από αυτό το όνομα, ως μουσικοί, καθώς και σε κάθε συνεργασία μας με σκηνοθέτες ή εικαστικούς, θέλουμε να δημιουργούμε χωρίς να σκεφτόμαστε ούτε το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, ούτε την κατάθλιψη της καθημερινότητας, ούτε τις διάφορες τάσεις ή ερμηνείες που προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί μια μαζική καλλιτεχνική έκφραση μπορεί να βρίσκει γόνιμο έδαφος σε πολυτάραχους καιρούς. Για εμάς, η Μουσική και η Τέχνη, γενικότερα, οφείλει να διεκδικεί και την άγρια και τη σκοτεινή όψη των καιρών που αντιπροσωπεύει. Γι’ αυτό το λόγο, διατηρήσαμε σταθερή την DIY στάση μας σε όλα τα στάδια παραγωγής και των τριών δίσκων μας, συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με μια ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία από την Πάτρα (Inner Ear), η οποία διαχειρίζεται τη δισκογραφία μας και δεν δίνουμε δεκάρα για το κατεξοχήν βαρόμετρο της υπόλοιπης ελληνικής δισκογραφίας.

Info: Οι Mechanimal είναι ένα οπτικοακουστικό σύνολο με έδρα την Αθήνα που δημιουργήθηκε το 2011 από το μουσικό – παραγωγό Γιάννη Παπαϊωάννου. Αν κάποιος έπρεπε να περιγράψει τους Μechanimal με μια μόνο αναφορά σε ένα μουσικό είδος, τότε το “drone ‘n’ roll”, μια ονομασία που τα ίδια τα μέλη δίνουν στη μουσική τους, ταιριάζει απόλυτα: ένα εκρηκτικό μείγμα industrial ηλεκτρονικών ήχων και krautrock ρυθμού, το οποίο διαπερνά ένα shoegazing κιθαριστικό τείχος και διατρέχει τις μουσικές ιστορίες του σχήματος. Το τρίτο τους άλμπουμ, «ΔΠΔ», κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2016 από την Inner Ear, με γυναικεία φωνητικά από τη νέα τραγουδίστρια της μπάντας, Ελένη Τζαβάρα, ενώ η μουσική τους κατεύθυνση αιχμαλωτίζει, αυτή τη φορά, το μυστήριο που βρίσκεται στην ήσυχη ζωή μακριά από την πόλη και στη φύση που την αγκαλιάζει.

http://mechanimal.gr/
https://www.facebook.com/Mechanimal.Official
https://www.instagram.com/mech_nimal/
https://soundcloud.com/mech-nimal
https://twitter.com/Mech_nimal

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36