Ο λόγος για τα 27 παγκάκια του, που αποτέλεσαν τον «καμβά», πάνω στον οποίο ξεδίπλωσαν το ταλέντο τους σπουδαστές Γραφιστικής & Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ομορφαίνουμε τη Γειτονιά».

Με την παράδοση του ανανεωμένου Πάρκου ΦΙΞ στους κατοίκους και επισκέπτες της πόλης, που υλοποίησε ο Δήμος Αθηναίων, με την υποστήριξη της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας και της FIX Hellas, μέσω του Athens Partnership και του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», εκτός από μία καταπράσινη όαση στην καρδιά της πρωτεύουσας, δημιουργήθηκε και μια μόνιμη υπαίθρια έκθεση σε μία έκταση 7.500τμ.

Οι νέοι καλλιτέχνες είχαν την ευκαιρία να αντλήσουν έμπνευση από την ιστορική μάρκα και τις αξίες που πρεσβεύει. Βάσει του οράματος του κάθε καλλιτέχνη, χρώματα και εικόνες από τη χώρα και την κουλτούρα μας, μνήμες από τις παρέες και τις γειτονιές ήταν μόνο λίγα από βασικά στοιχεία που «ζωντάνεψαν» στην ιστορική γειτονιά των Πατησίων.

Ένα ιστορικό τοπόσημο παίρνει μια βιώσιμη και καλλιτεχνική μορφή

Το Πάρκο ΦΙΞ είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της Αθήνας, σε μία γειτονιά που εν μέρει εξελίχθηκε «αντίστροφα»: Στη θέση του πάρκου, από τις αρχές του 20ου αιώνα λειτούργησε ένα από τα πρώτα εργοστάσια ζυθοποιίας και παγοποιίας στην Ελλάδα. Τότε, που τα Πατήσια ήταν ακόμα τόπος παραθερισμού κι ένα από τα «εξοχικά προάστια» της Αθήνας, το εργοστάσιο που είχε περάσει στα χέρια της οικογένειας ΦΙΞ αποτέλεσε σημείο αναφοράς της ευρύτερης περιοχής. Καθώς, όμως, τα Πατήσια εντάσσονταν στον αστικό ιστό της ελληνικής πρωτεύουσας, το εργοστάσιο ΦΙΞ σταμάτησε οριστικά τη λειτουργία του και ο χώρος μετατράπηκε σε μια όαση πρασίνου στην τσιμεντούπολη.

Σήμερα, αξιοποιώντας το πρόγραμμα «Ομορφαίνουμε την Γειτονιά», η FIX Hellas έδωσε το έναυσμα για τη μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα νέο τοπόσημο: Αυτή τη φορά αναγεννήθηκε το Πάρκο ΦΙΞ και φιλοδοξεί να αποτελέσει όχι μόνο πόλο έλξης φυσιολατρών αλλά και, ως πολιτιστικός προορισμός, να προσελκύσει και το καλλιτεχνικό ενδιαφέρον των πολιτών της γειτονιάς και της Αθήνας.

Η έκθεση διοργανώθηκε στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού διαγωνισμού και η ειδικά διαμορφωμένη κριτική επιτροπή επιβράβευσε τα τρία κορυφαία έργα, μέσα από ένα σύνολο περισσότερων από 80 συμμετοχών. Αναλυτικά, τα έργα που ξεχώρισαν είναι:

1η θέση: ΔΕ ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ. Η ιδέα βασίζεται στην έννοια του local. Το περιστέρι χρησιμοποιείται με σκοπό να αποτυπώσει αυτήν την έννοια, καθώς αποτελεί το πιο ντόπιο στοιχείο του αστικού τοπίου της Αθήνας.

Στην 1η θέση, ο Γιώργος Παπασταθόπουλος με το έργο «ΔΕ ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ».

2η θέση: Άνθος. Στη διάρκεια της ζωής του, ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί. Το ίδιο και το μέρος στο οποίο κατοικεί. Το παγκάκι αυτό κρύβει μέσα του τόσο τη σημασία της ατομικής εξέλιξης που βιώνει κανείς στη διάρκεια της ζωής του, όσο και την αναγκαιότητα της ειρηνικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση και το περιβάλλον που τον φιλοξενεί.

Στη 2η θέση, ο Αντώνης Καλαβρέζος και η Σοφία Μπεθάνη με το έργο «Άνθος».

3η θέση: Urban Values. Αστικές αξίες όπως η βιωσιμότητα, η παράδοση και η φιλία μας καθοδηγούν και αποτελούν μέρος της γειτονιάς μας, καθώς μαζί τους εξελισσόμαστε.

Στην 3η θέση, η Αργυρώ Καρακόντη με το έργο «Urban Value».

Οι νέοι καλλιτέχνες κλήθηκαν να αναδείξουν τους πραγματικούς «Τρου Λόκαλ» ήρωες, την αυθεντικότητα της γειτονιάς, την όαση πρασίνου και λουλουδιών που αποτελεί για το αστικό τοπίο της περιοχής το Πάρκο ΦΙΞ, αλλά και αστικές αξίες όπως η βιωσιμότητα και η παράδοση. Συνδυάζοντας μοναδικά τη θεωρία με την καλλιτεχνική πράξη, εργάστηκαν σε πραγματικές συνθήκες, αποκομίζοντας μια ευκαιρία διάκρισης και αναγνώρισης, υπό την έμπειρη καθοδήγηση των καθηγητών τους και καταξιωμένων εικαστικών Δημήτρη Τάταρη και Αχιλλέα Πιστώνη.

Δημήτρης Τάταρης και Αχιλλέας Πιστώνης, εικαστικοί και καθηγητές των τμημάτων Γραφιστικής & Καλών Τεχνών του ΑΚΤΟ, που καθοδήγησαν τους νέους καλλιτέχνες στην ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού project.

«Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που το project «Ομορφαίνουμε τη Γειτονιά» και οι πυλώνες της ιστορικής FIX HELLAS εμπνέουν δημιουργικά τα νέα ταλέντα. Πλέον τα Πατήσια, μια γειτονιά άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της μάρκας, φιλοξενούν έναν προορισμό απόδρασης με έντονο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες. Συγχαρητήρια στους τρεις νικητές αλλά και σε όλους τους συμμετέχοντες, που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του σημαντικού εγχειρήματος στην καρδιά της Αθήνας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager της FIX Hellas, που αποτέλεσε μέλος της κριτικής επιτροπής.

Τη διαδικασία της ψηφοφορίας πλαισίωσαν οι Τζελίνα Σούχλα, Communication Manager της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας, Τάρα Δημητριάδη, Senior Brand Manager της FIX Hellas και Άννα Ζηλάκου, Managing Director του Athens Partnership, ενώ σημαντική θέση είχε η καλλιτεχνική κρίση της κας Κατερίνα Κοσκινά, Ιστορικός Τέχνης και Σύμβουλος Δημάρχου Αθηναίων για τον Πολιτισμό και του κ. Αλέξη Κανιάρη, εικαστικός και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Δράσεων & Διοργανωτής Εκθέσεων Τέχνης. Η κριτική επιτροπή ξεχώρισε τα 27 καλύτερα έργα που κοσμούν τα παγκάκια του Πάρκου αλλά και τα τρία νικητήρια.

«Ομορφαίνουμε τη Γειτονιά» με πράσινο και τέχνη

Το ανανεωμένο Πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια αποτελεί έναν ιδανικό χώρο συνάντησης και αναψυχής για όλες τις ηλικίες και εποχές, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής και προσφέροντας μια νέα διέξοδο στην καθημερινότητά των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης, όχι μόνο από την άποψη της «πράσινης όασης», αλλά και προσφέροντας τη δυνατότητα μιας περιήγησης εικαστικού ενδιαφέροντος στις αλέες και τα δρομάκια του. Μια καλλιτεχνική απόδραση που κάνει το Πάρκο ΦΙΞ και τα Πατήσια, μία από τις πιο πυκνοδομημένες περιοχές της Αθήνας, – να ξεχωρίζουν, έχοντας τη δική τους ταυτότητα, με μια πολύ ιδιαίτερη πινελιά.

Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη. Πάμε λοιπόν;