Το Matter Over Matter είναι ένα πολιτιστικό εγχείρημα που συνδέει νέους καλλιτέχνες και designers από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με σκοπό την από κοινού δημιουργία και απόδοση εικαστικών έργων μέσω της τεχνολογίας του 3D Printing. Κεντρικό ερώτημα που διερευνάται είναι πώς τα σύγχρονα εργαλεία και πιο συγκεκριμένα οι 3D τεχνολογίες επηρεάζουν την αντίληψη μας γύρω από την έννοια της ύλης και ειδικότερα οι δυνατότητες που ανοίγονται για αλληλεπίδραση της τέχνης με αυτό το νέο-αναδυόμενο πεδίο.

Οκτώ καλλιτέχνες, από την Ελλάδα (Μαρίνα Βελησιώτη, Νίκος Λαμπρινός, Νίκος Μαρίνης, Σάββας Μεταξάς) και τη Βουλγαρία (George Stoyanov, Pepa Ivanova, Zlatolin Donchev και Anto Milotta), κλήθηκαν να συνεργαστούν με designers και ειδικούς στην 3D εκτύπωση, όπως το studio B2N από τη Σόφια, το Touch the Past από την Αθήνα, και την Κατερίνα Μπακαλιού σε συνεργασία με το Plan Fab από τη Θεσσαλονίκη. Πρόθεση αυτής της συνέργειας είναι να διερευνηθεί η προσέγγιση των έργων τέχνης μέσω της αίσθησης της αφής μέσα από μια διαδικασία «ελεύθερης» μεταγραφής των έργων και την μετατροπή τους σε απτικά αντικείμενα με τη συμβολή της 3D τεχνολογίας.

Το Matter Over Matter είναι ένα πρότζεκτ που σχεδιάστηκε από τη Στέλα Αναστασάκη, την Joana Stefanova, τη Γεωργία Τσάζη, τη Stefka Tsaneva και τη Δήμητρα Τσιαούσκογλου και προέκυψε ως μια συνεργασία νέων επαγγελματιών του πολιτισμού στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακαδημία Πολιτιστικής Διαχείρισης 2017 – Σόφια, Βουκουρέστι, Θεσσαλονίκη» του Goethe-Institut.

Στο πλαίσιο της υλοποίησής του, το Matter Over Matter για πρώτη φορά επιχειρεί να προσφέρει πρόσβαση σε ομάδες ατόμων με αναπηρία στην όραση μέσω ενός απτικού χάρτη, ειδικά σχεδιασμένου από το εργαστήριο Mind the Map. Ο απτικός χάρτης διευκολύνει τον επισκέπτη να περιεργαστεί απτικά την έκθεση, να περιηγηθεί με ασφάλεια στο χώρο και να επεξεργαστεί τα εκθέματα αγγίζοντάς τα. Το γεγονός της έκθεσης πλαισιώνεται από μια εκπαιδευτική δράση ανοιχτή σε όλους, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, στις 3 Δεκεμβρίου 2018 σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών από τις 11.00 μέχρι τις 14.00.

Συντελεστές

Καλλιτέχνες: George Stoyanov, Μαρίνα Βελησιώτη, Νίκος Λαμπρινός, Νίκος Μαρίνης, Pepa Ivanova, Σάββας Μεταξάς, Κατερίνα Μπακαλιού, Zlatolin Donchev & Anto. Milotta
3D Design: Κατερίνα Μπακαλιού, Plan Fab, Γεωργία Τσάζη, Touch the Past, B2N
Απτικός Χάρτης: Γιώργος Μικρού – Mind the Map
Σχεδιασμός & Υλοποίηση Εκπαιδευτικής Δράσης: Στέλα Αναστασάκη, Αλεξάνδρα Λύκου, Κατερίνα Μπακαλιού, Λεία Αβραάμ, Λευτέρης Κιντατζής, Θανάσης Σιδέρης
Μεταγραφή κείμενων σε γραφή braille: Κρίστη Προεστού


Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Άποψη εγκατάστασης, έργα George Stoyanov, Νίκος Μαρίνης