Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης παρουσιάζει το πρόγραμμα των δράσεων του τη περίοδο 2016-2017, που περιλαμβάνει εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και εικαστικά εργαστήρια για παιδιά 2,5-14 ετών!

Εκθέσεις, Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης:

Πώς παιδιά νηπιαγωγείου και μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού θα εξοικειωθούν με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, θα γνωρίσουν και θα κατανοήσουν τις έννοιες της διαφορετικότητας και του ρατσισμού;

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης καλωσορίζει την καινούρια σχολική χρονιά με τις εκθέσεις και τα αντίστοιχα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα που τις πλαισιώνουν: «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητα & ρατσισμός» και  «Το δικαίωμα να είσαι παιδί».

Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης προτείνει μια εκπαιδευτική διαδικασία που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα Μουσεία που απευθύνονται στους μαθητές, «μαθαίνoντας μέσω της Τέχνης». Η μοναδικότητα των εκθεμάτων του, έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών, το χαρακτηρίζουν ως ένα Μουσείο από τα ελάχιστα στον κόσμο. Εφοδιάζοντας με τις κατάλληλες γνώσεις, βιωματικές εμπειρίες και αισθητική καλλιέργεια, δημιουργεί ερεθίσματα, διευρύνει ορίζοντες και προσφέρει καλλιέργεια, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση χρήσιμων και ενεργών πολιτών. Όλα τα προγράμματα ολοκληρώνονται με εργαστήριο ζωγραφικής, όπου ο κάθε μαθητής δημιουργεί το δικό του έργο ζωγραφικής. Οι εκπαιδευτικοί, που παρακολουθούν το πρόγραμμα μαζί με τους μαθητές, παραλαμβάνουν εκπαιδευτικό πακέτο με συμπληρωματικό υλικό για την περαιτέρω επεξεργασία του θέματος στην τάξη και μπορούν να δανειστούν δωρεάν την αντίστοιχη μουσειοσκευή για 10 ημέρες.

Τα εικαστικά εργαστήρια & προγράμματα στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης:

Εκτός από τις εκθέσεις και τα σχολικά εκπαιδευτικά προγράμματα, το Μουσείο καλωσορίζει τα παιδιά 2,5 -14 ετών στα εικαστικά του εργαστήρια & προγράμματα, για τα οποία είναι απαραίτητη η εγγραφή ή η τηλεφωνική κράτηση θέσης.

1. 8μηνης διάρκειας εικαστικά εργαστήρια, για παιδιά Α’-Δ’ Δημοτικού

Στο εργαστήριο του Μουσείου, έναν κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο, με την καθοδήγηση υπευθύνων, ειδικευμένων σε θέματα Τέχνης, παιδιά εμβαθύνουν στους τρόπους χρήσης των εικαστικών μέσων, και σε περίπου 26 δίωρα εργαστήρια πειραματίζονται με ποικίλα υλικά ζωγραφικής και διαφορετικές τεχνικές με σκοπό να δημιουργήσουν ατομικά και ομαδικά έργα.

Ξεκινώντας κάθε Κυριακή από τις 2 Οκτωβρίου και ως τα τέλη Μαΐου 2017, τα εικαστικά εργαστήρια «Κυριακές, πειραματίζομαι με υλικά και τεχνικές ζωγραφικής» είναι αφιερωμένα στα παιδιά που πρώτη φορά επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Οι εγγραφές είναι το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 14.00 στο Μουσείο.

Ηλικίες & ώρες:  10.00 – 12.00 για παιδιά Α’ & Β’ Δημοτικού, 12.30 – 14.30 για παιδιά Γ΄, Δ΄ & Ε΄ Δημοτικού.

2. Μεμονωμένα εικαστικά προγράμματα  «Κυριακή με Τέχνη», για παιδιά 5-8 ετών

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, κάθε Κυριακή  12.30 – 14.00, από τις 2 Οκτωβρίου, τα παιδιά δημιουργούν, με την παρότρυνση των Υπευθύνων, το  δικό τους έργο ζωγραφικής στα εικαστικά μεμονωμένα προγράμματα που πραγματοποιούνται, παίρνοντας ποικίλα ερεθίσματα από τα εκθέματα του Μουσείου, βιντεοπαρουσιάσεις γνωριμίας με το έργο καλλιτεχνών, παραμύθια, ποιήματα και μουσικά ακούσματα.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης.

«Κυριακή με Τέχνη» πρόγραμμα Οκτωβρίου

2 Οκτωβρίου  / Pablo Picasso: «Ένα πορτρέτο διαφορετικό από τ’ άλλα»

9 Οκτωβρίου / Marisol Escobar: «Εγώ και οι φίλοι μου»

16 Οκτωβρίου  / Niki de Saint Phalle: «Καλεσμένοι σε γεύμα»

23 Οκτωβρίου / Γιάννη Γαΐτης: «Ίδιοι ή διαφορετικοί;»

30 Οκτωβρίου / Jean Dubuffet: «Το εισιτήριό σας παρακαλώ»

3. Οικογενειακές εικαστικές δράσεις

«Tέχνη οικογενειακώς» για γονείς & παιδιά 4 – 6 ετών

Κάθε Κυριακή  πρωί, 10.30 – 12.00, από τις 2 Οκτωβρίου, στο περιβάλλον του Μουσείου Παιδικής Τέχνης, οι Υπεύθυνοι του Μουσείου θα προσφέρουν ερεθίσματα σε παιδιά μαζί με τους γονείς τους, με αφορμή τα εκθέματα του Μουσείου, βιντεοπαρουσιάσεις γνωριμίας με το έργο καλλιτεχνών, παγκόσμιες μέρες και άλλες γιορτές, ώστε να δημιουργήσουν τα δικά τους ζωγραφικά έργα. Πηγή έμπνευσης θα είναι επίσης Κάθε Κυριακή και διαφορετικό θέμα, ξεκινώντας με Pablo Picasso: «Ένα πορτρέτο διαφορετικό από τ’ άλλα».

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης.

«Ζωγραφική μαζί με τους γονείς» για γονείς & παιδιά 2,5 – 4,5 ετών

Κάθε Παρασκευή απόγευμα, 17.30-18.30, από τις 23 Σεπτεμβρίου, στο εργαστήριο του Μουσείου με την προτροπή της Υπευθύνου, οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους πειραματίζονται στο εργαστήριο του Μουσείου Παιδικής Τέχνης με ποικίλα υλικά και τεχνικές ζωγραφικής, δημιουργώντας «οικογενειακά» έργα και κατασκευές.

Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης.

Λίγα λόγια για το Μουσείο

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης  ιδρύθηκε το 1994, είναι ΝΠΙΔ, μη κερδοσκοπικό Σωματείο, μέλος του Δικτύου Μουσείων & Πολιτιστικών Φορέων Αθηνών και του International Committee of Museums.

Σκοπός του Μουσείου, από τα ελάχιστα στον κόσμο που προβάλλει έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 4-14 ετών, είναι να προτείνει μια διαφορετική εκπαιδευτική διαδικασία, «μαθαίνοντας μέσω της Τέχνης». Αναπτύσσοντας την προσωπική έκφραση κάθε παιδιού και αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα της παιδικής Τέχνης, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών.

Οι εκθέσεις και οι δράσεις του εστιάζουν στα δικαιώματα, τη διαφορετικότητα, την οικογένεια, το περιβάλλον, κ.ά. Έχει δημιουργήσει κινητά εκπαιδευτικά προγράμματα για την περιφέρεια και προσφέρει εργαστήρια για ΑμεΑ και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Τα παιδιά στο Μουσείο μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και να συμμετάσχουν σε εικαστικά εργαστήρια και καλοκαιρινά camps. 

Κάθε χρόνο τα προγράμματα του Μουσείου παρακολουθούν 7.000 μαθητές, 450 εκπαιδευτικοί, 800 γονείς, ενώ στα εργαστήριά του συμμετέχουν 650 παιδιά 2,5-14 ετών.