Συζήτηση με θέμα αστυνομικό μυθιστόρημα, χιούμορ και επικαιρότητα διοργανώνει η Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το περιοδικό Sol Latino στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» (LEA).

Προσκεκλημένοι της εκδήλωσης είναι ο έλληνας συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης και η ισπανίδα συγγραφέας και δημοσιογράφος Maruja Torres σε μια συνομιλία με το κοινό τη Δευτέρα 18 Ιουνίου. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Άννα ντε Μιγέλ.

Τα πολυάριθμα έργα, άρθρα και δηλώσεις αυτών των δύο συγγραφέων αναδεικνύουν μια άμεση και διαυγή ματιά πάνω στην κοινωνία από την οποία δεν λείπουν ποτέ το χιούμορ, η επικοινωνιακή ικανότητα και το προσωπικό στυλ. Οι δύο προσκεκλημένοι θα καταθέσουν στη συζήτηση τις εμπειρίες τους σε ό,τι αφορά το αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά και άλλα θέματα της επικαιρότητας.

Ο Πέτρος Μάρκαρης (Κωνσταντινούπολη, 1937) είναι συγγραφέας, μεταφραστής, δραματουργός και σεναριογράφος. Έχει γράψει θεατρικά έργα όπως Η ιστορία του Αλή Ρέτζο (1965) και έχει μεταφράσει έργα των μεγάλων γερμανών συγγραφέων Μπέρτολτ Μπρεχτ και Γκαίτε και του αυστριακού Τόμας Μπέρνχαρντ. Ως σεναριογράφος συνεργάστηκε πολλές φορές με τον σκηνοθέτη Θόδωρο Αγγελόπουλο και συγκεκριμένα στις ταινίες Μεγαλέξανδρος (1980), Το βλέμμα του Οδυσσέα (1995), Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα (1998). Επίσης είναι ο σεναριογράφος της τηλεοπτικής ελληνικής σειράς Ανατομία ενός εγκλήματος (1991-1993).

Η σειρά των επτά αστυνομικών μυθιστορημάτων του με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο έγινε μεγάλη διεθνής επιτυχία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Το 2012 κέρδισε το  ισπανικό Βραβείο αστυνομικού μυθιστορήματος «Πέπε Καρβάλιο» για το σύνολο του έργου του.

Η Μαρούχα Τόρρες (Βαρκελώνη, 1943) είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες συγγραφείς και δημοσιογράφους της Ισπανίας. Αρθρογραφεί στην εφημερίδα El País και ως συγγραφέας έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, τα μυθιστορήματα Ω!, αυτός είναι! (1992), Μια τόσο κοντινή ζεστασιά (1997, σε ελληνική μετάφραση από τον Κρίτωνα Ηλιόπουλο, εκδ. Οpera, Αθήνα 2000), Η ερωμένη σε πόλεμο (2007).

Το 1996 κυκλοφόρησε μια ανθολογία των δημοσιογραφικών της άρθρων με τον τίτλο Σαν μια σταγόνα και το 1999 τα δημοσιογραφικά απομνημονεύματά της ως με τον τίτλο  Γυναίκα σε πόλεμο.

Το 2000 κέρδισε το Βραβείο «Πλανέτα» για το έργο της Όσο Ζούμε (ελληνική μετάφραση από τον Στράτο Ιωαννίδη, εκδ. Bell, Αθήνα 2000) και το 2009 το Βραβείο «Ναδάλ» για το έργο της Να με περιμένετε στον ουρανό, ένας φόρος τιμής στους σπουδαίους φίλους της Τέρενσι Μόις και Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν. Το 2006 βραβεύτηκε με το Χρυσό Μετάλλιο των Καλών Τεχνών για την συνεισφορά της στον πολιτισμό. Με τα βιβλία της Εύκολος στόχος (2011) και Χωρίς σπλάχνα (2012) η Μαρούχα Τόρρες έκανε την είσοδό της στο αστυνομικό μυθιστόρημα συνοδευόμενη από το ιδιαίτερο ύφος της, την αμεσότητα και το χιούμορ της.