Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση της Μαριάννας Γκιόκα με τίτλο Invisible Cities που παρουσιάζεται στη γκαλερί

Kalfayan στο Κολωνάκι. Στην έκθεση παρουσιάζονται ζωγραφικά έργα και βίντεο. Οι πυκνές και πολύπλοκες συνθέσεις της Μαριάννας Γκιόκα, η οποία δουλεύει κυρίως με μελάνι σε καμβά και λιτή χρωματική παλέτα, αποκαλύπτουν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της εικαστικού για το αστικό τοπίο καθώς επίσης και για τις έννοιες του χώρου και του βάθους. Τα αφαιρετικά, γραμμικά σχέδιά της αποκαλύπτουν ταυτόχρονα τις σπουδές της στο αρχιτεκτονικό σχέδιο.

Τα έργα της, εμπνευσμένα από το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο, ”Invisible Cities”, φέρνουν στο νου τις φανταστικές πόλεις που περιγράφει ο Μάρκο Πόλο, ο ήρωας του βιβλίου του Καλβίνο, στον Kublai Khan.

Παραδόξως, ενώ η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι εμφανής, η καλλιτέχνης εστιάζει στους κατοίκους των αστικών κέντρων, στη δράση και τα συναισθήματά τους, αφού είναι αυτοί που δίνουν ζωή στις πόλεις. Τα παράξενα, μαγικά τοπία και κτήρια λειτουργούν ως κέλυφος για τις δραστηριότητές των ανθρώπων.

Όπως παρατηρεί η ίδια: “Πρόθεσή μου είναι να απεικονίσω όχι μόνο την πόλη και όσα διαδραματίζονται σε αυτή, αλλά και το πώς καθρεφτίζεται η πόλη πάνω στα πρόσωπα των ανθρώπων και τη φύση. Αυτό το ‘καθρέφτισμα’ καθώς και η αέναη κίνηση των πραγμάτων, είναι αυτό που με συγκινεί”.

Τις σπουδές της στις γραφικές τέχνες και το αρχιτεκτονικό σχέδιο, διαδέχθηκε η φοίτηση της Μαριάννα Γκιόκα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου, από όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2005.

Στα πλαίσια των σπουδών της στην ΑΣΚΤ παρακολούθησε μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης με καθηγητή τον Alberto Data (2003-2004), και το τελευταίο έτος μαθήματα χαρακτικής με καθηγητή τον Βασίλειο Καζάκο.

Το 2009 συμμετείχε μεταξύ άλλων στις ομαδικές εκθέσεις “Απόλυτη Εκκίνηση” στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας στην Αθήνα και “Gallery Young” στα πλαίσια του 9ου Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών ΚΟΔΡΑ FRESH στη Θεσσαλονίκη και παρουσίασε την πρώτη ατομική της έκθεση στην Kalfayan Galleries στην Θεσσαλονίκη.