Μετά από τη θερμή υποδοχή που γνώρισαν στο Φεστιβάλ του Δήμου Θεσσαλονίκης «Ανοιχτή Σκηνή της Πόλης» την άνοιξη του 2022, οι Μάγισσες της ομάδας θεάτρου HEX παίρνουν τις σκούπες τους και ρίχνουν τα ξόρκια τους πάνω στο Θέατρο Τ, από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Μάγισσες: Αυτή η Ιστορία (δεν) είναι δική μας». Δύο αεικίνητες ηθοποιοί, η Άννα Ρίζου και η Υρώ Τσάμογλου, ζωντανεύουν επί σκηνής ιστορίες γυναικών από το χθες και το σήμερα, σε μια παράσταση θεάτρου της επινόησης (devised theatre) που εστιάζει στον παραλογισμό της πατριαρχίας ανά τους αιώνες, υπεύθυνο για τη βία που ασκούνταν και ασκείται στα γυναικεία σώματα.

Μέσα από αφηγήσεις για την Ιωάννα της Λωρραίνης, τις μάγισσες του Σάλεμ αλλά και του Σαίξπηρ, τη ριζοσπαστική φεμινιστική οργάνωση W.I.T.C.H. και τις γυναικοκτονίες των ημερών μας, η παράσταση αναζητά τη σημασία της έννοιας «μάγισσα» και επιχειρεί να προσεγγίσει με ευαισθησία και χιούμορ σημαντικά ζητήματα της εποχής μας: Γιατί όταν κάποια γυναίκα αποκλίνει, πρέπει να την κυνηγούν; Γιατί όταν κάτι πάει στραβά, κάποια πρέπει να τιμωρηθεί;

«Έχουμε σκούπες. Έχουμε ξόρκια. Έχουμε η μία την άλλη».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Λέλα Μεντεκίδου
Δραματουργία: Λέλα Μεντεκίδου, Άννα Ρίζου, Υρώ Τσάμογλου
Σκηνογραφία & ενδυματολογία: Μάγδα Δήμου
Μουσική σύνθεση: Αναστασία Γιαμούζη
Εκτέλεση τραγουδιού: Πηνελόπη Τσέλιου
Κινησιολογία: Δημήτρης Γαλανάκης
Σχεδιασμός φωτισμών: Λέλα Μεντεκίδου, Μαριλένα Ζαπουνίδη
Βοηθός σκηνοθέτιδας: Θανάσης Τζιντζιός
Σχεδιασμός αφίσας: Μάγδα Δήμου
Φωτογραφίες: Γιάννης Αγγελάκης, Παναγιώτης Ασνάης
Trailer: Μάγδα Δήμου, Λέλα Μεντεκίδου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Θέατρο Τ
Εκτέλεση παραγωγής: Hex Theatre Group

Επί σκηνής

Άννα Ρίζου
Υρώ Τσάμογλου

Διάρκεια: 70’