O χώρος αυτός είναι ιερός όχι μόνο λόγω της αρχαιολογικής του αξίας. Είναι ένας ναός για το θέατρο που κάθε καλοκαίρι υποδέχεται στο φιλόξενο χώρο του την αφρόκρεμα της ελληνικής και ξένης θεατρικής δημιουργίας.

Ανέκαθεν, άλλωστε, μία παράσταση στην Επίδαυρο ήταν ένα εύσημο για κάθε άνθρωπο του θεάτρου, αφού αυτός ο χώρος είναι συνυφασμένος με την αποθέωση της υποκριτικής τέχνης.

Και φέτος λοιπόν έχουν προγραμματιστεί παραστάσεις που αν μη τι άλλο είναι αντάξιες αυτού του παρελθόντος και υπόσχονται ότι θα ικανοποιήσουν το κριτήριο του συγκεκριμένου φιλοθεάμονος κοινού.

Στις 29 και 30 Ιουνίου στη Νέα σκηνή του Αρχαίου Θεάτρου, θα παρουσιαστεί η παράσταση που έκλεισε θριαμβευτικά την περασμένη σεζόν. Η Αντιγόνη, του Σοφοκλή σε μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, σκηνοθεσία του Λευτέρη Βογιατζή, σκηνικά και κοστούμια της Χλόης Ομπολένσκι.

Στο ρόλο της Αντιγόνης η Αμαλία Μουτούση, του Κρέωντα ο Λευτέρης Βογιατζής, του Αίμωνα ο Νίκος Κουρής. Φύλακας ο Δημήτρης Ήμελλος και Ισμήνη η Εύη Σαουλίδου.

Τον Ιούλιο και συγκεκριμένα 6 και 7 του μήνα στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, θα ανέβει από το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και το Ελληνικό Φεστιβάλ, ο Ξεπεσμένος Δερβίσης, κεντρικό πρόσωπο του ομώνυμου διηγήματος του Παπαδιαμάντη.

Τη σκηνοθεσία του έργου έχει ο Θοδωρής Γκόνης, τα σκηνικά είναι του Χρήστου Μποκόρου, τα κοστούμια του Αγγελου Μέντη και η μουσική του Νίκου Ξυδάκη. Tον Οιδίποδα υποδύεται ο Σοφοκλής Πέππας, Γιαννούλης Χαλεπάς ο Γιώργος Μωρόγιαννης και ξεπεσμένος δερβίσης ο Γιώργος Γάλλος.

Στις 20 και 21 Ιουλίου, στο αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου παρουσιάζεται η Ανδρομάχη. Ο Δημήτρης Μαυρίκιος σκηνοθετεί με το δικό του ιδιαίτερο βλέμμα την Ανδρομάχη του Ρακίνα, μια τραγωδία σε πέντε πράξεις που ο μεγάλος Γάλλος κλασικός εμπνεύστηκε από ένα απόσπασμα της Αινειάδας του Βιργίλιου.

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου και η μουσική του Νίκου Κυπουργού. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους η Λυδία Φωτοπούλου, ο Νίκος Καραθάνος, η Μαρία Κεχαγιόγλου και ο Χρήστος Λούλης. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 29 Ιουνίου.

Στον ίδιο χώρο στις 27 και 28 Ιουλίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει τη Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σε μετάφραση του Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθεσία του Γιάννη Ιορδανίδη.

Τα σκηνικά είναι του Γιώργου Γαβαλά, τα κοστούμια του Γιάννης Μετζίκωφ και η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη. Παίζουν: Ρένια Λουϊζίδου, Δημήτρης Πιατάς, Μίνα Αδαμάκη, Δάφνη Λαμπρόγιαννη και Αντώνης Λουδάρος.

Ο θεατρικός Αύγουστος αρχίζει στην Επίδαυρο με την παράσταση Ιφιγένεια εν Ταύροις, του Ευριπίδη από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου που θα φιλοξενηθεί στο μεγάλο θέατρο στις 3 και 4 του μήνα.

Η μετάφραση είναι του Κ.Χ. Μύρη, η σκηνοθεσία και η κίνηση του Γιάννη Μαργαρίτη, η μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τα σκηνικά του Άντη Παρτζίλη. Πρωταγωνιστούν οι: Στέλλα Φυρογένη, ο Νεοκλής Νεοκλέους και ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 13 Ιουλίου.

Στις 10 και 11 Αυγούστου, στο ίδιο θέατρο, το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Ηλέκτρα του Σοφοκλή. Η μετάφραση του έργου είναι του Μίνου Βολανάκη και η επιμέλεια της μετάφρασης του Πέτρου Μάρκαρη.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Peter Stein, τα σκηνικά ο Διονύσης Φωτόπουλος, τα κοστούμια ο Moidele Bickel, τη μουσική ο Alessando Nidi και τη χορογραφία η Λία Τσολάκη.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται: Παιδαγωγός ο Γιάννης Φέρτης, Ορέστης ο Αποστόλης Τότσικας, Πυλάδης ο Μίλτος Σωτηριάδης, Ηλέκτρα η Στεφανία Γουλιώτη και Κλυταιμνήστρα η Καριοφυλιά Καραμπέτη. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 20 Ιουλίου

Η Ορέστεια του Αισχύλου που έχει προγραμματιστεί για τις 17 και 18 Αυγούστου αποδεικνύει την οικουμενικότητα του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η παράσταση παρουσιάζεται στο μεγάλο θέατρο, από τον Θεατρικό Οργανισμό Schauspiel της Φραγκφούρτης σε σκηνοθεσία Karin Neuhauser.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους: Κλυταιμνήστρα: Friederike Kammer, Ορέστης: Christian Kuchenbuch, Ηλέκτρα/Μάντης Πυθίας και άλλα πρόσωπα: Sandra Bayrhammer, Κασσάνδρα και άλλα πρόσωπα: Abak Safaei-Rad, Αγαμέμνων: Matthias Redlhammer.

Στα τέλη του μήνα και συγκεκριμένα 24 και 25 Αυγούστου, οι παραστάσεις της Επιδαύρου αλλάζουν ύφος καθώς έχει προγραμματιστεί το έργο του Samuel Beckett, Ευτυχισμένες μέρες από το Εθνικό Θέατρο Μεγάλης Βρετανίας.

Η σκηνοθεσία, αυτής της επική παραγωγή, όπως χαρακτηρίστηκε είναι της Deborah Warner και τα σκηνικά του Τom Pye. Στους βασικούς ρόλους: Γουίνι: Fiona Shaw και Γουίλι: Tim Potter. Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει στις 3 Αυγούστου

INFO
Επιδαύρια 2007
Θεατρικές παραστάσεις
Πληροφορίες-κρατήσεις: http://www.greekfestival.gr