Ηλίας Καρελλάς

«Το σπίτι του Καραγκιόζη» έρχεται ως επιστέγασμα της συνεργασίας μου με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα τελευταία επτά χρόνια. Μια συνεργασία που ξεκίνησε με το χριστουγεννιάτικο concept «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στο Μέγαρο». Έτσι λοιπόν φέτος, για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται όχι απλά ένας χώρος παραστάσεων θεάτρου σκιών, αλλά ένα «στέκι» αφιερωμένο αποκλειστικά σε αυτό. «Στο σπίτι του Καραγκιόζη», εκτίθενται για πρώτη φορά αντικείμενα του θεάτρου σκιών που μαζεύω εδώ και χρόνια στη συλλογή μου: σπάνιες φιγούρες από ξένες χώρες (Τουρκία, Ινδία, Ινδονησία, Κίνα). Συλλεκτικές φιγούρες παλιών Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών (Σπαθάρη, Σπυρόπουλου, Χαρίδημου, Βάγγου, Ασπιώτη, Μιχόπουλου, Ράμμου, Αντώναρου, Παλαιοθόδωρου, Κούζαρου, Ορέστη, Αθηναίου, Αβραάμ κ.α.). Μοναδικά χειρόγραφα παλιών καραγκιοζοπαιχτών, παλιά βιβλία του θεάτρου σκιών, φυλλάδια, δίσκοι και κούκλες, που σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε!

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών δημιούργησε έναν χώρο με έμφαση στον λαϊκό πολιτισμό και στην τέχνη του θεάτρου σκιών. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όλο αυτό το εγχείρημα έχει γίνει με τέτοιον τρόπο, που να αφορά το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά του σήμερα. Πρόκειται για έναν χώρο 300 τ.μ. που λειτουργεί σαν ένα «ζωντανό», διαδραστικό μουσείο. Ένα μέρος που επισκέπτονται μαθητές σχολείων στις καθημερινές παραστάσεις, αλλά και γονείς με τα παιδιά τους στις παραστάσεις κάθε Σάββατο.

Μόλις τα παιδιά περάσουν την πόρτα του «σπιτιού του Καραγκιόζη» είναι σαν να μπαίνουν σε έναν κόσμο μαγικό! Με τη βοήθεια των εμψυχωτών ξεναγούνται σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, περνώντας από το σαλόνι, το βεστιάριο και την κουζίνα, για να καταλήξουν στην αυλή, όπου απολαμβάνουν την παράσταση «ο Καραγκιόζης μαέστρος», με γιγαντοφιγούρες και ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Το σημαντικότερο ίσως είναι τα διαδραστικά παιχνίδια που ακολουθούν μετά το τέλος της παράστασης, με αφορμή όλα όσα έζησαν τα παιδιά μέσα στο «σπίτι του Καραγκιόζη». Πρόκειται δηλαδή για μια βιωματική εμπειρία  για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά.

Είναι αξιοσημείωτο το ότι όλο αυτό συμβαίνει σε έναν τόσο σημαντικό πολιτιστικό φορέα, όσο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το κοινό που με τιμά με την εμπιστοσύνη του όλα αυτά τα χρόνια, αγκάλιασε αμέσως αυτή την νέα προσπάθεια. Καθημερινά «το σπίτι του Καραγκιόζη» γεμίζει με φωνές και γέλια. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα όσων το επισκέπτονται είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθειά μου.

Δήμητρα Καχριμανίδη

«Το σπίτι του Καραγκιόζη» έχει γίνει σπίτι μας! Έχει αποκτήσει υπόσταση, παιδικές φωνές και γέλια και μας έχει υπενθυμίσει το πώς είναι να είσαι κι εσύ παιδί. Αν θα θέλαμε να περιγράψουμε την εμπειρία μας με λίγες λέξεις αυτές θα ήταν: ταξίδι στον χώρο, τον χρόνο, την παράδοση. Μια ώσμωση με το σήμερα και η συνέχεια, η διατήρηση της παρακαταθήκης μας.

Δήμητρα Κώνστα

«Το σπίτι του Καραγκιόζη» φέρνει σε όλους μας γλυκές αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων. Ένας μαγικός χώρος, με ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, που μας ταξιδεύει με τρόπο ιδιαίτερα ευφάνταστο και δημιουργικό  στην αναπόσπαστη με τη λαϊκή μας παράδοση, ιστορία του θεάτρου σκιών. Μια μαγική διαδρομή γεμάτη εικόνες, χρώματα και μελωδίες, που συναρπάζει μικρούς και μεγάλους. Ο Καραγκιόζης κι εμείς σας περιμένουμε να ζήσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι παρέα!

Νικόλας Τζιβελέκης

«Το σπίτι του Καραγκιόζη» είναι μια μαγευτική εμπειρία όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Είμαστε στην ίδια αγωνία με τα παιδιά για το καλωσόρισμα του Καραγκιόζη στο ανακαινισμένο σπίτι του. Μέχρι που ο πρωταγωνιστής φτάνει, ο μπερντές ανάβει και η παράσταση ξεκινά. Τότε η αυλή γεμίζει με παραδοσιακά τραγούδια, χειροκροτήματα και παιδικά χαμόγελα. Φυσικά από όλη την παράσταση δεν λείπει και η “μυρωδιά” του παλιού καραγκιοζοθεάτρου, μιας και οι θεατές από τη στιγμή που φτάνουν στην αυλή, βρίσκονται περικυκλωμένοι από φιγούρες, ρεκλάμες και σκηνικά του θεάτρου σκιών.


Info

Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα
Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο έως 20 Απριλίου 2019, ώρα 17.00 | Καθημερινές για σχολεία
Τιμή εισιτηρίων: 10 ευρώ
Πληροφορίες / κρατήσεις: www.megaron.gr | 210 7282 333


Διαβάστε επίσης:

Το σπίτι του Καραγκιόζη ανοίγει για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών