Έναν χρόνο μετά. Ο παράξενος άνδρας που ταξιδεύει, κάθε νύχτα, από το σκονισμένο υπόγειο της γιαγιάς του στην Πειραιώς μέχρι την Ιθάκη, τη Νεφελοκοκκυγία και τον Άδη, βρίσκεται σε στάση εκούσιας σωματικής παράλυσης, στο ίδιο ακριβώς σημείο που τον αφήσαμε.  Πάντα μόνος και σε πόλεμο με τον εαυτό του. Στον απόηχο του πιο φονικού θέρους της σύγχρονης ιστορίας του τόπου. Με το βαλιτσάκι των διακοπών που δεν πήγε στο ένα χέρι και το κατσαριδοκτόνο της αυτοχειρίας του στο άλλο. Αντίστροφη μέτρηση του τέλους. Ως την πρώτη φθινοπωρινή πλημμύρα. Ή μια υπόγεια πυρκαγιά. Για  το γαμώτο ενός ηρωικού ψόφου ή μιας διάσωσης λυτρωτικής. Εν αναμονή όσων δεν πρόκειται να έρθουν. Με μοναδικούς επισκέπτες όσους δεν θα καλούσε ποτέ. Συνοδοιπόρος αυτής της ακίνητης περιπλάνησης και πάλι η κουφή κόρη του κουφού γείτονα. Σε αέναη άφιξη από κάθε νησί του Αιγαίου. Αγγελιαφόρος μαντάτων ζωής και θανάτου. Με τις κατσαρίδες για τζιτζίκια, να πλαισιώνουν αυτό το ψυχεδελικό ρομάτσο. Κάθε νύχτα στην κόλαση. Κάθε πρωί σπιτάκι.  Εκθέματα ενός μουσείου επιτύμβιας αγάπης.

Η υπόγεια «Λέσχη Εντοιχισμένων Αυτόχειρων» που χάρισε γέλια, δάκρυα, προβληματισμούς, γλυκόλογα και προτροπές να σπάσουν το κεφάλι του δημιουργού της, επιστρέφει σε ένα νέο δραματουργικό και σκηνοθετικό σχεδίασμα, ως συνέχεια του πρώτου ανεβάσματος.  Με την κωδική ονομασία «Μ.Α.Ι.Ρ.Ο.Υ.Λ.Α. 2: Η Εκδικήτρια». Κι αυτό δεν είναι όνομα χαπιού. Έτσι λέγεται το φέρι μποτ που διασώζει τους απανταχού πυρόπληκτους από τις παραλίες τη χώρας. Ή εκείνο που μεταφέρει στον κάτω κόσμο τους θρασύδειλους και τους αδικοχαμένους. Όλους μαζί, ανάκατους. Κι είναι πολύχρωμο. Και δεν του γλιτώνει κανείς.

Ο Νικόλας Ανδρουλάκης παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την τολμηρή μεταγραφή, του θρυλικού -πια- μονολόγου της δημιουργού που τον ενέπνευσε όσο καμία άλλη. Και μεταμορφώνεται ξανά στον αρσενικό καθρέφτη της ανώνυμης ηρωίδας της. Στο πλευρό του «Μαιρούλου» επί σκηνής θα βρίσκεται και πάλι η Αντιγόνη Σταυροπούλου, ενώ την εικαστική επιμέλεια θα έχει και πάλι η Άννα Παπαθανασίου, στα πλαίσια συνεργασίας της νέας καλλιτεχνικής ομάδας «Duende». Σε μια παράσταση για την οργή της μοναξιάς και την παγίδα της αγκαλιάς, όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστικό όργανο να εκπροσωπεί την ψυχή σου. Σε μιαθανατερή γιορτή όλων των αταξινόμητων ανθρώπων.

Συντελεστές

Διασκευή-σκηνοθεσία: Νικόλας Ανδρουλάκης
Εικαστική επιμέλεια: Άννα Παπαθανασίου, Δημήτρης Κωνσταντάρας
Φωτισμοί: Αντώνης Κουνέλλας
Μουσική επιμέλεια: Η κόρη του γείτονα
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Αξιώτης
Φωτογραφίες (β’ σεζόν): Μαριάμ Χοροζιάν

Παίζουν: Νικόλας Ανδρουλάκης, Αντιγόνη Σταυροπούλου