Η συγγραφέας του best seller Πεπρωμένο επιστρέφει με ένα νέο καθηλωτικό ιστορικό μυθιστόρημα. Το βιβλίο Μ’ ένα δικό του φως βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα, τα οποία παρουσιάζει υπό το πέπλο της μυθιστοριογραφίας. Με εφαλτήριο την ιστορία των Γαριβαλδινών και του Αλεσάντρο Παβία, φωτογράφου που δημιούργησε τη συλλογή των πορτρέτων του Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, η Ραφαέλα Ρομανιόλο συνθέτει ένα βιβλίο που θα χαραχτεί στην καρδιά των αναγνωστών.

Κείμενο οπισθόφυλλου

«Εμένα. Διάλεξε εμένα». Ο Αντόνιο Καζαγκράντε ξέρει ότι η βουβή προσευχή του δεν θα εισακουστεί. Αυτό γίνεται τα τελευταία έντεκα χρόνια στο Παματόνε, το γενοβέζικο ορφανοτροφείο που τον περιμάζεψε αμέσως μόλις ήρθε στον κόσμο, στις 13 Ιουνίου του 1855. Και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι εξαιτίας της μαργαριταρένιας κόρης του ματιού του. Κι, όμως, μια μέρα συνέβη. «Αυτόν» δείχνει ο μουσκεμένος απ’ τη βροχή άντρας που στέκεται απέναντί του. Έχει ανάγκη από έναν βοηθό, αυτό είναι όλο.

Στο μαγαζί του Αλεσάντρο Παβία, ο Αντόνιο μαθαίνει τη μαγεία της αλφαβήτου, το παράφορο πάθος για την πολιτική, την αγάπη για τη δικαιοσύνη και προπαντός την ολοκαίνουρια τέχνη της φωτογραφίας. Αλχημιστικά μείγματα, χαρτί αλμπουμίνας και, το πιο σημαντικό, το φως. Οι καιροί εκείνοι είναι καθοριστικοί και ο Παβία έχει μια αποστολή: τον τρελό, ουτοπικό άθλο να φωτογραφίσει έναν προς έναν τους Χίλιους που μαζί με τον Γκαριμπάλντι δημιούργησαν την Ιταλία.

Όμως, μια γιορτινή μέρα, ο Αντόνιο ανακαλύπτει τη δύναμή του: απαλλαγμένο από τον επίδεσμο, δυναμωμένο από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής, το τυφλό του μάτι βλέπει αυτό που κανένας δεν μπορεί να δει, το πεπρωμένο, το αναπόφευκτο. Είναι ένα δώρο, ίσως…

Ραφαέλα Ρομανιόλο

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο γεννήθηκε το 1971 στο Καζάλε Μονφεράτο στην περιφέρεια Πιεμόντε της Ιταλίας. Έχει εκδώσει τα βιβλία L’ amante di città (2007), La Masnà (2012), Tutta questa vita (2013) και La figlia sbagliata (2015), το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Strega 2016 –βραβείο που αποτελεί τη σπουδαιότερη λογοτεχνική διάκριση στην Ιταλία– καθώς και για το βραβείο Αναγνωστών Società Lucchese 2016.

Το μυθιστόρημά της με τον τίτλο Πεπρωμένο (Μίνωας, 2019) γνώρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Στη Γερμανία ξεπέρασε τα 10.000 αντίτυπα σε πωλήσεις από την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του. Το τελευταίο της βιβλίο με τον τίτλο Μ’ ένα δικό του φως (Μίνωας, 2022) τιμήθηκε με το Εθνικό Λογοτεχνικό Βραβείο Giuditta-Ricola.

Η Ραφαέλα Ρομανιόλο σήμερα ζει στη Ρόκα Γκριμάλντα της Ιταλίας με τον σύζυγό της.