Με ρωτούν συχνά γιατί ασχολούμαι με το θέατρο τέτοιες εποχές, αν επιβιώνω από αυτό και αν αξίζει όλος αυτός ο κόπος. Δεν έχει σημασία αν δεν αποφέρει κέρδη. Σημασία έχει ότι δεν παραδινόμαστε στη δίνη της έκπτωσης, αλλά παλεύουμε και εφευρίσκουμε διαρκώς νέους τρόπους να επιβιώνουμε και να προτείνουμε νέες παραστάσεις που κάτι έχουν να πουν.


Για φέτος, το ενδιαφέρον μας κέντρισε η χρονική συγκυρία, πέρασαν 110 χρόνια από τον θάνατο του Άντον Τσέχωφ με τα έργα του να παρεισφρύουν στην πραγματικότητα που εμείς βιώνουμε την επόμενη χιλιετία, σαν να μην έχει περάσει μια μέρα! Επιλέξαμε να παρουσιάσουμε 3 παραστάσεις έργων του, μια μεγάλης κλίμακας, τον Θείο Βάνια στο Θέατρο Χορν, μια μεσαίας, τον Γλάρο στο Θησείον, και μια μικρής, την πειραματική παράσταση που εκκινεί από την ιστορία του Βυσσινόκηπου με τίτλο Βυσσινόκηπος στα παρασκήνια.


Παράλληλα, σημαντική θέση στο ρεπερτόριο που προτείνουμε έχει το ελληνικό έργο, με δύο διασκευές ελληνικών μυθιστορημάτων, «Το βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ (Θησείον) και το «Επάγγελμα πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου (Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), ένα νέο ελληνικό θεατρικό έργο που ήδη έχει παρουσιαστεί στο εξωτερικό, το Innerview του Αλέξη Σταμάτη (Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), αλλά και ένα κλασσικό κείμενο, «Το αμάρτημα της μητρός μου» του Γ. Βιζυηνού.


Στόχος μας, όμως, είναι και να αναδείξουμε και να δώσουμε χώρο σε παραστάσεις που τους αξίζει να διαπρέψουν, όπως τα Από τι ζουν οι άνθρωποι (Θέατρο Πορεία), Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 (Θησείον), Εργασία Βάκχες (Θησείον), το Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα; (Θησείον), που απέσπασε πλήθος βραβείων στην Αγγλία.


Το παιδικό θέατρο συνεχίζει να μας απασχολεί, γιατί ως γονείς, έχουμε την ευθύνη να φτιάξουμε τους θεατές του αύριο και να μιλήσουμε για φλέγοντα θέματα με τον μαγικό τρόπο που μόνο ένας παραμυθάς σαν τον Ευγένιο Τριβιζά μπορεί να κάνει, προτείνοντας για φέτος την «Τελευταία μαύρη γάτα» από την Ομάδα Ιδέα.


Τέλος, εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας τη διεθνούς φήμης χορευτική ομάδα RootlessRoot που θα παρουσιάσει μετά τις sold out παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και το εξωτερικό το W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory) (Σύγχρονο Θέατρο).


Σκοπεύουμε να ολοκληρώσουμε τη σαιζόν με το 24 hour plays, τον πρωτότυπο θεσμό που αγκαλιάστηκε συγκινητικά από καλλιτέχνες και κοινό.

Είναι πολλά; Είναι. Αλλά θα το παλέψω. Άλλωστε, όπως είχε πει και ο Alexander Pope «Παίξε καλά τον ρόλο σου. Εκεί βρίσκεται όλη η αξία».

Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, Λυκόφως



ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



ΘΗΣΕΙΟΝ – ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ


Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2

Διασκευή του έργου του William Shakespeare από την ομάδα θεάτρου Ιδέα

Η Ομάδα Θεάτρου “Ιδέα” (Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα και Κωνσταντίνος Μπιμπής) παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, μετά την περυσινή επιτυχία, την παράσταση Ρωμαίος και Ιουλιέτα για 2 στο Θησείον – Ένα Θέατρο για τις Τέχνες. Τη σκηνοθεσία και τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου έργου του William Shakespeare υπογράφουν οι 3 τους.

Δύο νέοι ηθοποιοί αναλαμβάνουν να αναμετρηθούν με το γνωστό κείμενο του Σαίξπηρ παίζοντας όλους τους ρόλους του έργου σε ένα τρελό παιχνίδι παρενδυσίας και μεταμορφώσεων, σε μια θεατρική περιπέτεια που ισορροπεί ανάμεσα στον εμφύλιο σπαραγμό και το ξύπνημα του έρωτα.

Μια σπαζοκεφαλιά υποκριτικής, ένα θεατρικό πάζλ από ποικίλα θεατρικά είδη και ύφη, ένας αγώνας να δοθεί στο ακέραιο η ουσία του έργου του Σαίξπηρ. Με όπλο την αθωότητα και την υψηλή σωματική τους ενέργεια οι δυο νεαροί performers ρίχνονται στην αρένα της σκηνής για να ανακαλύψουν από την αρχή τον πιο βαθύ, τον πιο παράλογο, τον πιο ακραίο, τον πιο θνησιγενή, τον πιο ποιητικά γελοίο έρωτα όλων των εποχών.

Φέτος, στην παράσταση συμμετέχει ενεργά και ο Κώστας Γάκης, παίζοντας πιάνο, κιθάρα, κρουστά αλλά και «παρεμβαίνοντας» σε κρίσιμες στιγμές του έργου…

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης, Σκηνοθεσία – Διασκευή: Κώστας Γάκης, Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Live Μουσική: Κώστας Γάκης, Σκηνικά – Κοστούμια: Έλλη Λιδωρικιώτη, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, Μουσική Σύνθεση: Κώστας Γάκης – Κώστας Λώλος, Βοηθός Σκηνογράφου: Θεοδώρα Βεστάρχη, Φωτογραφία αφίσας:  Χρήστος Χατζηχρήστου

Ερμηνεύουν οι  Αθηνά Μουστάκα, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Συμπαραγωγή: Ομάδα Ιδέα – Λυκόφως (Γιώργος Λυκιαρδόπουλος)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Aπό Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 19.00

Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Γεωργίου Βιζυηνού

Το Αμάρτημα της Μητρός μου του Γεωργίου Βιζυηνού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διηγήματα της ελληνικής πεζογραφίας κι ένα σπάνιο κείμενο για την παγκόσμια λογοτεχνία, από το οποίο εμπνεύστηκε για ακόμα μια φoρά ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης. Μετά από τη σπουδαία ανταπόκριση του κοινού κατά την πρώτη χρονιά παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα, μεταφέρεται στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες από 6 Οκτωβρίου 2014 για λίγες μόνο παραστάσεις.

Το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα του Δ. Αβδελιώδη είναι ο τρόπος εκφοράς του λόγου. Κάθε κείμενο, είτε θεατρικό είτε λογοτεχνικό, προσφέρεται σαν μια παρτιτούρα που θα πρέπει να  ερμηνευθεί σωστά, για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των αισθημάτων και των ιδεών που δημιουργούν τη συγκίνηση. Η παράσταση Το Αμάρτημα της Μητρός μου με τους Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο και Ρένα Κυπριώτη παρουσιάζεται με αυτή τη μέθοδο υποδειγματικά επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός λογοτεχνικού κειμένου.

Θεατρική προσαρμογή – σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης, Μουσική: Βαγγέλης Γιαννάκης, Σκηνικός χώρος–φωτισμοί-διδασκαλία λόγου: Δήμος Αβδελιώδης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Νικοπούλος, Αθηνά Ζώτου

Συμπαραγωγή: Δήμος Αβδελιώδης – Λυκόφως

Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Γιανακόπουλος, Ρένα Κυπριώτη

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Aπό 6 Οκτωβρίου έως 25 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Δευτέρα 21.00, Τρίτη 21.00

Εργασία Βάκχες

Η παράσταση “Εργασία Βάκχες” μετά από 11 sold out παραστάσεις στην Θεσσαλονίκη και συμμετοχή στο φεστιβάλ των Αισχυλείων 2014 στην Ελευσίνα, έρχεται στην Αθήνα για 4 μόνο παραστάσεις στο “Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες”. Η “Εργασία Βάκχες” είναι μια solo performance του Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ο ηθοποιός αφηγείται επί σκηνής τις “Βάκχες” του Ευριπίδη. Η παράσταση περιλαμβάνει στοιχεία από σωματικό και αφηγηματικό θέατρο, χορό, γλυπτική, ζωγραφική και μουσική.

Ιδέα, σκηνοθεσία, ερμηνεία Ανδρέας Κωνσταντίνου, Σκηνικά / art επιμέλεια: Κωνσταντίνος Παυλίδης, Μουσική: Κωστής Λιολιόπουλος, Κοστούμι:  Ελεάνα Θαλασσούδη, Φωνή Αγαύης:  Χριστίνα Χριστοδούλου, Φωτογραφία / graphic design: Mike Rafail, Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

www.projectbacchae.com

Παραγωγή Ανδρέας Κωνσταντίνου σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Aπό 8 έως 11 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Τετάρτη 21.00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 19.00, Σάββατο 19:00

Ο Γλάρος του Αντον Τσέχωφ

Ο Κώστας Φιλίππογλου μετά τον Φιλοκτήτη, την Τίρζα και τον Μένγκελε, καταπιάνεται με τον  Γλάρο του Τσέχωφ. Έξι ηθοποιοί (Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στεφόπουλος, Σοφία Γεωργοβασίλη, Ίριδα Μάρα, Γιάννης Καραούλης) και τέσσερα ανδρείκελα θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν την κωμικοτραγική αυτή ιστορία και τα πάθη δέκα χαρακτήρων στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες. Θα αναπαραστήσουν τη μικρή, σπουδαία, διπολική ζωή τους και θα μας δείξουν πώς από τη μια στιγμή στην άλλη ερωτεύονται, απελπίζονται, γελούν, κλαίνε, πώς ζουν και πώς αυτοκτονούν, σαν να μην υπάρχει αύριο ή καλύτερα σαν να μην υπάρχει σήμερα. Και εμείς βλέποντάς να αναπτύσσεται το κωμικό δράμα τους, μπορούμε να αναφωνήσουμε: «Μα πόσο αστείοι που είναι οι άνθρωποι! Πόσο αστείοι και πόσο μπερδεμένοι! Νοσηρά μπερδεμένοι!» Και θα είμαστε σίγουροι πως η σπαραξικάρδια αυτή κωμωδία δεν είναι δυνατόν να έχει καμία σχέση με τη δική μας υγιή πραγματικότητα. 

Μετάφραση: Χαρά Σύρου, Aπόδοση – Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου, Σκηνικά – κοστούμια: Κένυ Μακλέλαν, Κίνηση – καλλιτεχνική συνεργασία: Φρόσω Κορρού, Μουσική: Lost Βodies, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Βίντεο – Φωτογραφίες – βοηθός σκηνογράφου: Όλγα Μπρούμα, Creative manager: Ελένη Καψαμπέλη, Βοηθός σκηνοθέτη: Εριφύλη Στεφανίδου

Ερμηνεύουν: Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Γιάννης Στεφόπουλος, Σοφία Γεωργοβασίλη, Ίριδα Μάρα, Γιάννης Καραούλης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 5 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21:30, Κυριακή 21.00

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα; του Simon Stephens

Η μεγάλη επιτυχία της περυσινής χρονιάς επαναλαμβάνεται για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες από τις 26 Nοεμβρίου 2014. Το βαθιά ανθρώπινο έργο του Ιρλανδού πολυβραβευμένου Simon Stephens Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα που σκηνοθέτησε ο Τάκης Τζαμαργιάς, γνωστός και από την πορεία του στο θέατρο στην εκπαίδευση, μεταφέρεται μαζί με τους συνεργάτες του Μάνο Καρατζογιάννη, Χρήστο Ευθυμίου, Πηνελόπη Μαρκοπούλου και Θεοδώρα Μαστρομηνά από τη σκηνή του Αγγέλων Βήμα, σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως. Φέτος μαζί τους η Ανατολή Αθανασιάδου και ο Αλέξανδρος Καλπακίδης.

Mε επτά (από τα οκτώ) βραβεία Ολίβιε – μεταξύ των οποίων και αυτό του καλύτερου έργου – έρχεται από την Αγγλία στη σκηνή του Θησείον το έργο που βασίζεται στο ομότιτλο βραβευμένο μπεστ-σέλερ του Μαρκ Χάντον. Το έργο, που αποτελεί έναν ύμνο στη διαφορετικότητα υπογραμμίζοντας την αξία της ετερότητας και της ατομικότητας, απευθύνεται σε όλη την οικογένεια. Μια παράσταση που θα έπρεπε να δουν όλοι οι έφηβοι.

Ένα βράδυ, ο νεαρός ήρωας του έργου, ο Κρίστοφερ βρίσκει το σκύλο της γειτόνισσάς του νεκρό με μια τσουγκράνα καρφωμένη στα πλευρά του. Τότε και παρά την εντολή του πατέρα του, ο Κρίστοφερ με υπευθυνότητα, σοβαρότητα, αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα ξεκινά μια έρευνα για να ανακαλύψει «Ποιος Σκότωσε το Σκύλο τα Μεσάνυχτα». Με αυτή την έρευνα ως αφορμή, ξεκινά η πορεία των ηρώων προς τη γνώση, την αυτογνωσία, την ανατροπή των όσων, μέχρι τότε, καθένας τους πίστευε για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις, για το μέλλον. Μαζί σηματοδοτεί και την αφετηρία μιας πορείας προς την αναθεώρηση όσων, μέχρι τότε, καθένας ξεχωριστά πίστευε για τον Κρίστοφερ, αλλά και όσων ο ίδιος ο Κρίστοφερ πίστευε για τον εαυτό του, για τις δυνάμεις και για τις προοπτικές του.

Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα–Καλογήρου, Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνικά–Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Κινησιολογία: Αλίκη Καζούρη, Βοηθοί σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια – Χριστίνα Σούνη

Ερμηνεύουν: Μάνος Καρατζογιάννης (στον ρόλο του Κρίστοφερ), Ανατολή Αθανασιάδου, Χρήστος Ευθυμίου, Αλέξανδρος Καλπακίδης, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θεοδώρα Μαστρομηνά

Συμπαραγωγή με τη Λυκόφως

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 26 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:  Τετάρτη 21.00, Σάββατο 17.00, Κυριακή 17.00

Κατερίνα

βασισμένο στο συγκλονιστικό «Βιβλίο της Κατερίνας» του Αύγουστου Κορτώ

Ο Γιώργος Νανούρης διασκευάζει για το θέατρο και σκηνοθετεί το best seller του Αύγουστου Κορτώ, με τη Λένα Παπαληγούρα στον ομώνυμο ρόλο και τον Λόλεκ να συμμετέχει μουσικά live επί σκηνής.

«Ο γιος μου με βρήκε. Χαράματα Παρασκευής, πέντε μέρες πριν κλείσει τα εικοσιτέσσερα. Κατάλαβε πως είχα πεθάνει κι ας μην είχε αλλάξει τίποτα στον χώρο». Έτσι αρχίζει να αφηγείται τη συνταρακτική ζωή της η Κατερίνα που έχει μόλις αυτοκτονήσει. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας που παλεύει με τη διπολική διαταραχή και γραπώνεται από όποιον μπορεί, με αποτέλεσμα να παρασύρει μια ολόκληρη οικογένεια στη δίνη της αρρώστιας της. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα.

Συγγραφέας: Αύγουστος Κορτώ («Το βιβλίο της Κατερίνας»), Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιώργος Νανούρης, Στη σκηνή: η Λένα Παπαληγούρα, ο Λόλεκ και ο Γιώργος Νανούρης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Από 28 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:  Δευτέρα 21:00, Παρασκευή 23:45 (μεταμεσονύχτια)

Βυσσινόκηπος στα παρασκήνια (με αφορμή τον Βυσσινόκηπο του Α. Τσέχοφ)

Βυσσινόκηπος στα παρασκήνια ονομάζεται η νέα δουλειά της ομάδας MeWe της Κατερίνας Μπερδέκα μετά το Έγκλημα στα παρασκήνια του Γ. Μαρή και τον Κροκόδειλο του Φ. Ντοστογέφκσι. Ο Βυσσινόκηπος στα παρασκήνια είναι η ζωή των παρασκηνίων ενός θεάτρου. Ολα όσα οι θεατές αγνοούν, τα γέλια, οι ανησυχίες, τα προβλήματα, οι επιτυχίες, τα δράματα, ενός κόσμου που ζει για το θέατρο, αν και ποτέ δεν εμφανίζεται.

Βυσσινόκηπος του Τσέχωφ, λοιπόν. Και ενώ στη σκηνή του θεάτρου παίζεται ο Βυσσινόκηπος και από μόνιτορ ακούμε μικρά κομμάτια του υπέροχου κειμένου, στο φουαγέ, όπου θα παίζεται και η παράσταση, παρακολουθούμε την παράλληλη ζωή των ανθρώπων του θεάτρου. Οι χαρακτήρες τους είναι ανάλογοι των χαρακτήρων του Ρώσου συγγραφέα, και η χρονική στιγμή στην οποία αναπτύσσεται η δράση είναι απολύτως παρόμοια, καθώς το θέατρο κινδυνεύει να πουληθεί. Οι ίδιοι οι άνθρωποι του θεάτρου αδυνατούν να αντιληφθούν την ταύτιση του σπουδαίου κειμένου με αυτό που ζουν οι ίδιοι, μέχρι που η πραγματικότητα ενώνει βίαια τους δυο κόσμους…

Κι όταν στα παρασκήνια θα ακουστεί «Το θέατρο πουλήθηκε» η παγωμένη σιωπή στην πολύβουη χαμηλόφωνη ομήγυρη θα επιτρέψει να ακουστούν καθαρά τα λόγια του Τσέχωφ «Ο Βυσσινόκηπος πουλήθηκε;»

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα, Κείμενο: Κατερίνα Μπερδέκα – Στράτος Σωπύλης, Μουσική: Δημήτρης Παπαλάμπρου, Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαριάνθη Μπαιρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραίτης, Τάκης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης (η διανομή δεν έχει ολοκληρωθεί)

Συμπαραγωγή ΜeWe – Λυκόφως

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ Από τέλος Ιανουαρίου 2015

ΘΕΑΤΡΟ ΧΟΡΝ


Θείος Βάνιας του Αντον Τσέχωφ

 «Τα άγια των αγίων μου είναι το ανθρώπινο σώμα, η υγεία, το μυαλό, το ταλέντο, η έμπνευση, η αγάπη, και η πιο απόλυτη ελευθερία, ελευθερία από τη βία και το ψέμα, όπου κι αν εκφράζονται τα δύο τελευταία» (Α.Π. Τσέχωφ)

Η Λίλλυ Μελεμέ αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει στον κόσμο του Θείου Βάνια με έναν αξιοζήλευτο θίασο (Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Βόγλης, Αλεξία Καλτσίκη, Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Χάρης Χαραλάμπους) στην πρώτη συνεργασία της Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου με το Θέατρο Χορν από 5 Δεκεμβρίου 2014. Ο Θείος Βάνιας (1896-7), γραμμένος την ίδια περίπου εποχή με τον Γλάρο, αποτελεί ίσως το πιο «τσεχωφικό» από τα έργα του κορυφαίου Ρώσου ποιητή των λεπτότατων αποχρώσεων, και συμπυκνώνει εκρηκτικά το υπαρξιακό αδιέξοδο του φαινομένου που ονομάζεται «άνθρωπος», μέσα στον χώρο και τον χρόνο. Οι ήρωές του, μικροί και «γκρίζοι» αλλά παρόλα αυτά γνήσιοι και αναγνωρίσιμοι στη λεπτομέρεια και την πολυπλοκότητά τους, αναζητούν απελπισμένα το νόημα της ζωής, φλερτάρουν με τα όριά τους, επιδίδονται σ΄ένα ιλαροτραγικό κυνήγι ευτυχίας, αποζητούν την ελπίδα που θα νικήσει την καθημερινή φθορά – ένα υποκατάστατο της χαμένης, της σπαταλημένης τους ζωής. Ο έρωτας μοιάζει ιδανικό παυσίπονο ευτυχίας. Ωστόσο και αυτός μένει ανεκπλήρωτος. Οι ήρωες του Θείου Βάνια θέλουν αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από το τέλμα. Με τις απονενοημένες πράξεις τους, τις εύγλωττες σιωπές τους, τις έντονες εσωτερικές συγκρούσεις τους, οι άνθρωποι του Τσέχωφ ισορροπούν ανάμεσα στην ευτυχία και τη δυστυχία, το τραγικό και το γελοίο, την ελπίδα και την απελπισία, το φως και το σκοτάδι, ιδανικοί «πρωταγωνιστές» στο διαχρονικό τσίρκο της ανθρώπινης  υπαρξιακής περιπέτειας. 

Μετάφραση: Χρύσα Προκοπάκη, Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Σκηνικά: Αριάδνη Βοζάνη, Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάγδα Κόρπη

Παραγωγή: Λυκόφως

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Μελίνα Βαμβακά, Γιάννης Βόγλης, Αλεξία Καλτσίκη, Στέλιος Μάινας, Έρση Μαλικένζου, Γιάννης Φέρτης, Μαρίνα Ψάλτη, Χάρης Χαραλάμπους

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 5 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.30 & 21.30, Κυριακή 20.00

Η τελευταία μαύρη γάτα του Ευγένιου Τριβιζά

“Σας τα λέω όλα αυτά γιατί εδώ στο νησί μας,

όπως κι αλλού,

οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε

και η τρέλα δεν θέλει πολύ

να φουντώσει πάλι

φτου ξανά κι απ’ την αρχή…”

Mια παράσταση για παιδιά 8-14 ετών και…για όσους αισθάνονται παιδιά!

«Η τελευταία μαύρη γάτα», το αγαπημένο μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο, σε προσαρμογή Βένιας Σταματιάδη (με τη συνεργασία του ίδιου του συγγραφέα) και σκηνοθεσία Kώστα Γάκη, Κωνσταντίνου Μπιμπή, Αθηνάς Μουστάκα. Οι παραστάσεις θα ξεκινήσουν στα μέσα  Νοεμβρίου στο Θέατρο Χορν. Στην παράσταση συμμετέχουν 10 νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί και 1 μουσικός, οι οποίοι αποδίδουν ζωντανά τα τραγούδια και τις μουσικές του Κώστα Γάκη.

Η ιστορία μας εκτυλίσσεται σε ένα νησί όπου η ζωή κυλά ήρεμα μέχρι τη στιγμή που αρχίζουν να εξαφανίζονται μυστηριωδώς οι μαύρες γάτες. Κεντρικός ήρωας ένας μαύρος γάτος, ο οποίος ανακαλύπτει πως στο νησί δραστηριοποιείται ένας σύλλογος προληπτικών που έχει βάλει στόχο να καταπολεμήσει την κακοτυχία αφανίζοντας τες. Οι μαύρες γάτες προσπαθούν να οργανωθούν. Θα καταφέρουν τελικά να αποκαλύψουν ποιος κρύβεται πίσω από τα κακόβουλα σχέδια εξόντωσής τους και να επαναφέρουν την ηρεμία στη ζωή του νησιού τους;

«Η τελευταία μαύρη γάτα» είναι ένα αλληγορικό πολιτικό παραμύθι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.  Και τι πιο επίκαιρο, πιο σημερινό, πιο διαχρονικό από ένα τέτοιο παραμύθι; Ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο σημαντικότατος αυτός παραμυθάς, αντιμετωπίζει τα παιδιά σαν ώριμους ανθρώπους με φαντασία και σκέψη. Τους μιλά για τις αληθινές ρίζες του ρατσισμού, τους αναλύει τα πραγματικά αίτια, καταδεικνύει τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, κι όλα αυτά με ήρωα ένα μαύρο γάτο. Δεν μένει στην επιφάνεια, δεν μιλάει απλοϊκά. Επιστρατεύει χιούμορ, φαντασία, ευαισθησία, συναίσθημα για να μιλήσει για το καταστροφικό αυτό φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια, ίσως περισσότερο από ποτέ, μαστίζει την ελληνική κοινωνία.

Σκηνική προσαρμογή: Βένια Σταματιάδη Σκηνοθεσία: Kώστας Γάκης, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Αθηνά Μουστάκα Σκηνικά: Μικαέλα Λιακατά Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα Μουσική: Κώστας Γάκης Κίνηση: Κική Μπάκα Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα Παραγωγή: Γιώργος Λυκιαρδόπουλος-Ηλίας Λάτσης Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα Συντονισμός παραγωγής: Ανζελίκα Καψαμπέλη

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Άρτεμις Γρύμπλα, Αμαλία Καβάλη, Γιώργος Κισσανδράκης, Κλείτος Κωμοδίκης, Φώτης Λαζάρου, Κώστας Μαγκλάρας, Σωτηρία Μαράθου, Αλκιβιάδης Μπακογιάννης, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Βίκτωρας Πέτσας

Μουσικός-sound design: Στέφανος Τορτόπογλου

Συμπαραγωγή Εταιρεία θεάτρου «Πεδίο Τέχνης» – «Λυκόφως»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 15 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 17.00, Κυριακή 11.00 & 16.30, Καθημερινές για σχολεία

24 Hour Plays Athens

Συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί σε 24 ώρες γράφουν, σκηνοθετούν και ερμηνεύουν πρωτότυπα θεατρικά έργα σε μια ενιαία παράσταση 90 λεπτών.

Το γνωστό από το Broadway της Νέας Υόρκης «THE 24 HOUR PLAYS» θα πραγματοποιηθεί για τέταρτη φορά την άνοιξη του 2015 και θα αποδείξει ότι όλα μπορούν να γίνουν μέσα σε 24 ώρες, αρκεί να το τολμήσεις! Η Λυκόφως, μετά τις πρώτες εξαιρετικά επιτυχημένες καλλιτεχνικά και εμπορικά διοργανώσεις (Θέατρο Χώρα 2010, Θέατρο Τζένη Καρέζη, 2012, Θέατρο Κάππα, 2014) επανέρχεται και παρουσιάζει ένα πρωτότυπο θέαμα που λάτρεψαν συντελεστές και κοινό. Σπουδαίοι έλληνες καλλιτέχνες, καταξιωμένοι και ανερχόμενοι, συνδιαλέγονται και ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία θεατρική πρόκληση, ένα θεατρικό παιχνίδι έμπνευσης που παρουσιάζεται για μία μόνο μέρα.

Ξεχάστε όσα ξέρατε για το ανέβασμα μιας παράστασης: μήνες για συλλογή υλικού και συγγραφή έργου, σκηνοθετικές σημειώσεις και πρόβες από 50 έως 90 ημέρες. Μπορεί η ιδέα της συγγραφής θεατρικού έργου και της παράστασής του σε ένα 24ωρο να φαντάζει αδύνατη αλλά τελικά όλα είναι εφικτά. Στο 24 hour plays οι συγγραφείς πρέπει να γράψουν και οι υπόλοιποι συντελεστές να ανεβάσουν ένα θεατρικό έργο, έστω και μονόπρακτο των 15-20 λεπτών, μέσα σε 24 ώρες!

ΘΕΑΤΡΟ ΠΟΡΕΙΑ


Από τι ζουν οι άνθρωποι του Λ. Τολστόι

Η θεατρική διασκευή του σπουδαίου διηγήματος του Λ. Τολστόι «Από τι ζουν οι άνθρωποι», μια τρυφερή ιστορία για δύσκολους καιρούς, μεταφέρεται στο Θέατρο Πορεία από 25 Οκτωβρίου 2014 μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική της επιτυχία στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι ζούμε επειδή φροντίζουμε τους εαυτούς μας, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που μας κάνει να ζούμε είναι μόνο η αγάπη. Σκηνοθετούν και ερμηνεύουν οι Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης και Ηλίας Κουνέλας. Συνοδοιπόροι σε αυτό το μαγικό ταξίδι η μουσική του Κωνσταντίνου Βήτα και το σκηνικό τοπίο της Κατερίνας Χριστίνας Μανωλάκου. Tα σύγχρονα κείμενα της παράστασης είναι της Όλιας Λαζαρίδου.

Η ιστορία είναι απλή. Ένας φτωχός παπουτσής, την πιο κρύα νύχτα του χειμώνα, βγήκε τουρτουρίζοντας έξω στο χιόνι για να μαζέψει τα λεφτά που του χρωστούσαν. Σε μια γωνιά του δρόμου έπεσε πάνω σ’ ένα σωριασμένο, παράξενο, γυμνό άνθρωπο. Αποφάσισε να τον πάρει μαζί στο σπίτι του. Από το σημείο αυτό ξεκινά μια αλυσίδα από μυστήρια συμβάντα, απροσδόκητα και καταπληκτικά γεγονότα που θα αποκαλύψουν σ’ αυτόν και τη γυναίκα του, τη μια και μοναδική αλήθεια, που είναι η απάντηση  στο ερώτημα: «Από τι ζουν οι άνθρωποι». Μια παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Διασκευή – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία Όλια Λαζαρίδου, Γιώργος Νανούρης, Ηλίας Κουνέλας, Σύγχρονα Κείμενα Ολια Λαζαρίδου, Μουσική Κωνσταντίνος Βήτα Σκηνικά – κοστούμια Κατερίνα-Χριστίνα Μανωλάκου Φωτισμοί Σοφία Αλεξιάδου Βοηθός σκηνοθέτη Αννα Μαρία Πασχάλη

Συμπαραγωγή: Λυκόφως – Θέατρο Πορεία

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 25 Οκτωβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Σάββατο 17.00, Κυριακή 17.00, Καθημερινές για σχολεία

ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Innerview του Αλέξη Σταμάτη

Ο Αλέξης Σταμάτης γράφει και η Λίλλυ Μελεμέ σκηνοθετεί ένα έργο που μιλάει για το θέατρο, όπως λίγα έχουν τολμήσει από 17 Νοεμβρίου στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Τρία πρόσωπα. Τρεις διαφορετικές ηλικίες. Τρεις δυνατοί «παίκτες» της ζωής – δύο άντρες και μία γυναίκα. Ένα αποκαλυπτικό παιχνίδι με τον χώρο και τον χρόνο, το παρόν και το παρελθόν, την επινόηση και την πραγματικότητα, το οποίο, σταδιακά, φέρνει στο φως τις συγκρούσεις, τα πάθη και, εν τέλει, τις αδυναμίες τους. Με αφορμή μία συνέντευξη, που εξελίσσεται σε  επικίνδυνη ισορροπία ισχύος, και ανατρέπεται από τη μια στιγμή στην άλλη, τρεις άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με τις πιο οδυνηρές αλήθειες τους. Αναγκάζονται να πετάξουν τα «προσωπεία», να αντικρύσουν για πρώτη φορά τον πραγματικό εαυτό τους, και να αναμετρηθούν μαζί του. Οι ρόλοι του θύτη και του θύματος, αβέβαιοι και ρευστοί, εναλλάσσονται διαρκώς και τα θεμελιώδη ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: Πόσο απέχει η αλήθεια από το ψέμα; Η τέχνη από τη ζωή; Ο έσω εαυτός από τον έξω;

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ, Σκηνικά – Κοστούμια: Μαρία Παππά, Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, Ερμηνεύουν: Νίκος Αρβανίτης, Λάζαρος Βαρτάνης, Εύα Σιμάτου

Παραγωγή: Λυκόφως σε συμπαραγωγή με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Από 17 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Δευτέρα & Τρίτη 21.00

Επάγγελμα πόρνη της Λιλής Ζωγράφου

Η Ελλάδα εκδίδεται, συνειδητά και ασύνειδα.

Ούτε ένας αθώος.

Ανεύθυνος κανένας.

Λιλή Ζωγράφου, 1978

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική ,εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει  νικήτρια-μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται- καταμαρτυρώντας πως Η ζωή νικά! Έχοντας το  μότο αυτό ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες “Της Χούντας” από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μίας γυναίκας αγωνίστριας ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ένκε Φεζολλάρι παρουσιάζει με τη δική του διεισδυτική ματιά τις συναρπαστικές εξομολογήσεις της Λιλής Ζωγράφου: ενός συνειδητοποιημένου-σκεπτόμενου πολίτη, μιας αντισυμβατικής συγγραφέως και ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει την ελευθερία σαν τόσο υψηλό αγαθό ώστε αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή της για να απαλλαγεί απ΄την δουλοπρέπεια της πείνας.

Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι, Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαριάνθη Γραμματικού, Σκηνικός χώρος-κοστούμια-φωτισμοί: Ενκε Φεζολλάρι, Μαριάνθη Γραμματικού, Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης , Φωτογραφίες-βίντεο: Αθηνά Λιάσκου

Ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Παραγωγή: Λυκόφως σε συμπαραγωγή με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 1 – 30 Δεκεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Δευτέρα και Τρίτη, στις 21.00

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΘΕΑΤΡΟ


W memorabilia (Phaedra’s Laboratory) RootlessRoot

Οι RootlessRoot, μετά τις sold out παραστάσεις στο Φεστιβάλ Αθηνών 2014 και τις εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη επανέρχονται με το δυναμικό σόλο W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory),  για λίγες μόνο μέρες στο Σύγχρονο Θέατρο από τις 18 Μαρτίου 2015. Στο W Memorabilia οι τραγικές ηρωίδες (Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη) γίνονται το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο διερευνώνται αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Παρά το έντονα θεατρικό στοιχείο, η Λίντα Καπετανέα με οδηγό την ορμητικότητα της μουσικής και την ανυπότακτη σωματική ενέργεια επιχειρεί ένα ψυχογράφημα που στηρίζεται εξολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης.

Ιδέα – Xορογραφία Rootlessroot, Ανάπτυξη ιδέας Rootlessroot, Μάρθα Φριντζήλα, Νικολέτα Φριντζήλα, Μουσική Βασίλης Μαντζούκης, Σκηνικά Jozef Frucek, Βασίλης Μαντζούκης, Κοστούμια Isabelle Lhoas, Σχεδιασμός φωτισμών Σοφία Αλεξιάδου, Φωτιστική μελέτη RootlessRoot, Μανώλης Βιτσαξάκης, Καλλιτεχνικός σύμβουλος Πάρις Μέξης, Δραματουργία Martin Kubran

Ερμηνεία Λίντα Καπετανέα

Παραγωγή RootlessRoot σε συμπαραγωγή με τη Λυκόφως

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18 – 29 Μαρτίου 2015

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ Τετάρτη 21.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 21.00, Κυριακή 20.00