Η απόφαση να γίνω μαέστρος δεν ήταν αυτόματη, το αποφάσισα σταδιακά. «Δεν αποφασίζεις να γίνεις μαέστρος, απλώς γίνεσαι». Αυτό μου έλεγε πάντα ο καθηγητής μου. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, ωστόσο, το πραγματικό νόημα αυτής της φράσης είναι ότι ένας μαέστρος είναι ένας μουσικός που προσπαθεί να βοηθήσει μια ορχήστρα, να οργανώσει και να δημιουργήσει μια ενιαία ιδέα ενός κομματιού. Αυτό λοιπόν ήταν που με έκανε να θέλω να γίνω μαέστρος.

Πάντα ήθελα να μάθω περισσότερα και να κατανοήσω αυτή την όμορφη τέχνη, γιατί επιτέλους μπορούσα να γίνω εγώ αυτός που θα βοηθήσει περισσότερους μουσικούς να ερμηνεύσουν καλύτερα τη μουσική και να τη χαρίσουν στον κόσμο. Εκτός από τις απίστευτες γνώσεις που είχαμε όλοι την ευκαιρία να πάρουμε από την ορχήστρα και από τον Μαέστρο Μιχάλη Οικονόμου, που ήταν ο καθηγητής του masterclass, το κύριο πράγμα που κράτησα από αυτή την εμπειρία ήταν οι καταπληκτικές φιλίες και οι ανθρώπινοι δεσμοί που ήταν δημιουργήθηκαν. Η συνολική ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη και ήταν χαρά μου να είμαι μέρος μιας τέτοιας εκδήλωσης.

Τα σχέδιά μου για το μέλλον είναι πολύ απλά: να συνεχίσω να εξελίσσομαι ως μουσικός, αλλά και ως άνθρωπος. Υπάρχουν πολλές παρτιτούρες και πολλά βιβλία που ανυπομονώ να διαβάσω, να απομνημονεύσω και να απολαύσω.

Το Σάββατο θα ακούσετε ένα πρόγραμμα γεμάτο ενθουσιασμό και ενέργεια!! Μαζί μας θα έχουμε μια καταπληκτική σολίστ: τη φλαουτίστα Θεοδώρα Ιορδανίδου, στο γοητευτικό και απίστευτα λαμπερό 1ο Κοντσέρτο του Μότσαρτ. Θα έχουμε και ένα εξαιρετικό κομμάτι από τον Έλληνα συνθέτη Θόδωρο Αντωνίου. Είναι απίστευτη εμπειρία και χαρά για μένα να διευθύνω για πρώτη φορά ένα ελληνικό κομμάτι, με ελληνική ορχήστρα. Και τέλος, όλοι θα κάνουμε κυριολεκτικά ένα πάρτι με την 39η Συμφωνία του Μότσαρτ! Υπόσχομαι ότι θα είναι μια βραδιά γεμάτη ένταση για όλο τον κόσμο!

Λουίς Καστίγιο-Μπρισένιο

O μαέστρος Λουίς Καστίγιο-Μπρισένιο έχει γεννηθεί στην Κόστα Ρίκα και ανήκει στο “Equilibrium Young Artists” από το 2020 με μέντορα τη μαέστρο Barbara Hannigan, της οποίας έχει υπάρξει βοηθός με ορχήστρες όπως η Orchester Philharmonique de Radio France και το Winterthur Musikkollegium. Οι μελλοντικές δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης τον Μάιο του 2022.

Έχει μαθητεύσει δίπλα σε μαέστρους όπως οι Cristian Măcelaru, Marin Alsop, Μιχάλης Οικονόμου, Johannes Schlaefli, Jorma Panula, κ.λπ. Κατά τη διάρκεια των σπουδών συνεργάστηκε με τις Ρουμανική Ορχήστρα Δωματίου, η Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, Η Συμφωνική του Κιέβου, η MÁV Symphony Orchestra, η Συμφωνική του Karlovy Vary, η Φιλαρμονική του Ρουσέ, οι Salzburg Chamber Soloists, η Argovia Philharmonia Orchestra, κά.

Γεννημένος σε μουσική οικογένεια στο Σαν Χοσέ της Κόστα Ρίκα, ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία πέντε ετών με βιολί και αργότερα άρχισε να σπουδάζει φλάουτο, καταφέρνοντας να γίνει κορυφαίος φλαουτίστας της Παιδικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Κόστα Ρίκα. Σπούδασε πιάνο στην Ανώτατη Σχολή Τεχνών της Ζυρίχης (Ελβετία), όπου αποφοίτησε από την τάξη του καταξιωμένου καθηγητή Eckart Heiligers. Αυτή τη στιγμή συνεχίζει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών της Βιέννης, υπό την καθοδήγηση του παγκοσμίου φήμης καθηγητή Mark Stringer.

Διαβάστε επίσης:

Mozart στο Μουσείο: Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη