Ένας τυχερός πελάτης που αγόρασε μια εκτύπωση του Banksy από το κατάστημα δώρων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Σίδνεϊ για «λιγότερο από 300$» αναμένεται να εισπράξει γύρω στα 150.000$ από την πώλησή του, αφού αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα πρωτότυπα έργα, τοποθετημένο κρυφά από τον μυστηριώδη καλλιτέχνη.

Ο ιδιοκτήτης, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, αγόρασε το έργο το 2003. Πρόκειται για μία εκτύπωση του Love Is In The Air του Banksy, που απεικονίζει έναν μασκοφόρο άνδρα να ρίχνει ένα μπουκέτο λουλούδια, στη θέση ενός κοκτέιλ μολότοφ.

Εν αγνοία του αγοραστή, ήταν στην πραγματικότητα ο αριθμός 450 από τις 500 περιορισμένες εκδόσεις που εκτυπώθηκαν από τον καλλιτέχνη το 2003. Αν και δεν έχει υπογραφεί από τον Banksy, το έργο πιστοποιήθηκε ως αυθεντικό, καθώς φέρει σφραγίδα και την ένδειξη «Banksy / 450/500».

Το Love Is In The Air, που αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες εικόνες του Banksy, πρόκειται να δημοπρατηθεί διαδικτυακά μέσω του Οίκου δημοπρασιών Smith & Singer, μέχρι τις 13 Μαΐου. Το έργο αναμένεται να σπάσει το τρέχον Αυστραλιανό ρεκόρ δημοπρασίας έργων του Banksy, που ανέρχεται στα 55.000$ με το No Ball Games.

Άλλες εκδόσεις του έργου έχουν πρόσφατα ξεπεράσει τις εκτιμώμενες τιμές, καθώς βγαίνουν σε δημοπρασία σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός 51 του ίδιου έργου πουλήθηκε από το Sotheby’s στο Λονδίνο στα 305.000$, όπως επίσης και ο αριθμός 231, ο οποίος είχε εκτιμηθεί στα 126.000$.

Η ταυτότητα του Banksy δεν έχει αποκαλυφθεί ποτέ στο κοινό, και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του κόσμου της τέχνης. Πολλοί έχουν υποθέσει ότι ο μουσικός Robert Del Naja είναι ο Banksy, μιας και ήταν σε περιοδεία την ίδια περιόδο (2003) στην Αυστραλία, με το συγκρότημά του Massive Attack.

Το Love Is In The Air εμφανίζεται επίσης ως ένα μεγάλο στένσιλ, που ζωγράφισε ο Banksy σε έναν τοίχο κοντά στο Beit Sahour, μια παλαιστινιακή πόλη στη Δυτική Όχθη.

Πληροφορίες από dailymail.co.uk