Με αφορμή το γεγονός ότι ο καλλιτέχνης του Street Art Los Otros/Mj Tom βρίσκεται τα τρία Σάββατα 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου (13.00-18.00) στο Smart Park, όπου μαζί με τους συνεργάτες του θα παρουσιάσει το διαδραστικό Event/Performance 404 [σε 3 Πράξεις + Επίλογο], μιλά στο culturenow.gr

 

Με αυτό το ανοιχτό στο κοινό event –μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι που θέλουν να μυηθούν στην τέχνη του street art-  εγκαινιάζεται ουσιαστικά το ATHENS STREET ART FESTIVAL 2014, το οποίο στη συνέχεια θα περιηγηθεί, με πολλαπλές δράσεις στην Αθήνα, το Παρίσι, το Βερολίνο, τη Βαρκελώνη, το Μαϊάμι. Θα ολοκληρωθεί, κλείνοντας τον κύκλο του, τον Δεκέμβριο του 2014 στην Αθήνα. Το Event πραγματεύεται την αλλοίωση της “εικόνας” των προσώπων στην πάροδο του χρόνου. Η “εικόνα” κραυγάζει με αγριότητα, αποτυπώνει το χυδαίο, το ποταπό και το ευτελές, χαράζει την εγκατάλειψη, την κακοποίηση και τον ακρωτηριασμό καταγράφοντας στα ανθρώπινα πρόσωπα των βανδαλισμό τους από το χρόνο.

 

Πριν την συζήτηση μας ο Los Otros/Mj Tom καταθέτει ο ίδιος ένα δικό του βιογραφικό σημείωμα, ένα ενδιαφέρον ψυχογράφημα θα λέγαμε, με τη μορφή «Curriculum Vitae on My Own Words»

«Δεν Υπάρχει Πραγματικότητα, μέχρι να δημιουργήσω μία. Η τέχνη είναι ο τρόπος μου να συμβιβάζομαι με την πραγματικότητα, να την φέρνω στα μέτρα μου. Και η ψυχανάλυση επίσης. Και οι δύο είναι ατελέσφορες», σημειώνει ο Los Otros/Mj Tom και συνεχίζει: «Είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να μπει τάξη στον κόσμο γύρω και μέσα μου, μια χαμένη, εξ αρχής, μάχη. Πριν μπορέσω να καταλάβω τι είχε συμβεί στην πραγματικότητα, ή τουλάχιστον σε ό, τι εγώ αντιλαμβάνομαι ως πραγματικότητα, η τελευταία μετατρέπεται σε κάτι άλλο. Είμαι αστός, αυτόπτης μάρτυρας, και υποφέρω από Insomnia. Μου αρέσει η φύση, αλλά αισθάνομαι άνετα μόνο στην πόλη. Είναι το πεδίο της μάχης μου. Ιδιαίτερα, τις πρωινές ώρες, όταν όλοι κοιμούνται και εγώ περπατάω στους δρόμους. Η τέχνη μου δημιουργείται για μένα, αλλά αναφέρεται σε άλλους. Στούς Άλλους [Los Otros]. Είναι μια προσπάθεια να  μιλήσω για μένα, αλλά όχι με λεκτικό τρόπο. Τι εμπεριέχεται σ’ αυτήν εξαρτάται από εμένα, αλλά αυτό που παράγεται είναι πέρα από τον έλεγχό μου. Υπάρχω και στα δύο, και είναι  θαύμα, όταν αυτό συμβαίνει. Δυστυχώς, δεν είναι καθημερινή εμπειρία, ή  έτσι πιστεύω. Και, αποτελεί το μόνο έγκυρο βιογραφικό μου σημείωμα».

 

Συνέντευξη: Δέσποινα Σαββοπούλου

 


Culturenow.gr: To Street Art εμπεριέχει συχνά κρυμμένα νοήματα. Πώς κατέληξες με αυτό το όνομα και από που  προέρχεται;

Los Otros/Mj Tom: Όλοι έχουν μια κρυμμένη πλευρά, και είναι η πιο ενδιαφέρουσα κατά τη γνώμη μου. Έτσι και εγώ. Οι LosOtros X είναι μια Anonymous Artistic Cooperativa  που υλοποιεί Urban Actions. Ξεκινήσαμε, από διαφορετικά γνωστικά υπόβαθρα και κίνητρα, θέλοντας να εφαρμόσουμε τη δημιουργικότητά μας σε μια κοινή προσπάθεια. Το Mj Tom έχει κάποιο νόημα τουλάχιστον για μένα, και με την άδειά σου, δεν θα άθελα να το μοιραστώ. Προέρχεται από το Space Oddity, ένα τραγούδι γραμμένο από τον David Bowie το 1969.

 

Cul.N.: Ήθελες να γίνεις κάτι άλλο και να κρατήσεις την τέχνη σαν δεύτερη απασχόληση όπως γίνεται συνήθως στο Street Art ή προτιμάς να βιοπορίζεσαι από την τέχνη;

Los Otros/Mj Tom: Έγινα κάτι άλλο, και μετά από αυτό κάτι άλλο, και ούτω καθεξής. Η ζωή είναι μια διαδικασία. Ο καθένας έχει διάφορες φάσεις, γιατί όχι και εγώ; Σε κάθε περίπτωση προτιμώ να έχω περισσότερες από μία διεξόδους.


Cul.N.: Ποιοιές είναι οι μεγαλύτερες καλλιτεχνικές επιρροές σου; Ποιός σε ενέπνευσε να γίνεις Street Artist;

Los Otros/Mj Tom: Δεν ξέρω αν είμαι Street Artist, παρά το γεγονός ότι δουλεύω στο δρόμο. Εν πάση περιπτώσει, μετά τους  Gödel και Wittgenstein οι ορισμοί έχουν πολύ σχετική και περιορισμένη αξία. Αλλά για να σου δώσω μια απάντηση ο Marcel Duchamp και ο Guy Debord αποτελούν πάντα πηγή έμπνευσης για μένα. 

 

Cul.N.: Δημιουργείς περίεργα έργα σε απρόσμενα μέρη. Η πρόθεση σου είναι η έκπληξη;
Los Otros/Mj Tom: Πρόθεσή μου είναι να παράγω σκέψεις και μετά συναισθήματα και με αυτή τη σειρά. Αρχικά σε μένα με το να δημιουργήσω κάτι δεν υπάρχει και στη συνέχεια να το μεταφέρω στους άλλους. Το δεύτερο δεν συμβαίνει συχνά, αλλά ακόμα και για τις λίγες φορές που συμβαίνει, αξίζει ο κόπος. Σε ότι αφορά την έκπληξη δεν είναι ο πρωταρχικός μου στόχος, απλά συμβαίνει.

Cul.N.: Επιλέγεις τους χώρους που δημιουργείς ή αυτοσχεδιάζεις; Υπάρχουν πόλεις που σε προσελκύουν ή όχι;

Los Otros/Mj Tom: Και τα δύο. Σε ότι αφορά τις πόλεις Βαρκελώνη, Βερολίνο και Παρίσι και με αυτή τη σειρά.

 

Cul.N.: Συνεργάζεσαι συχνά με άλλους καλλιτέχνες;
Los Otros/Mj Tom: Όχι ιδιαίτερα. Σαν ομάδα είμαστε λίγο αυτιστικοί, σ’ αυτό. Από την άλλη αν θέλω να συνεργαστώ με κάποιον πρέπει να με ενδιαφέρει η δουλειά του, να τον ενδιαφέρει η δική μου και το αποτέλεσμα της συνεργασίας να είναι αποδοτικό για όλους. Όλα αυτά δεν είναι πολύ εύκολα. Δεν θέλω να πω ότι δεν με ενδιαφέρει η δουλειά των άλλων. Απλά συνήθως επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με πρόσωπα παρόμοιας προβληματικής με την δική μας. Εδώ το αποτέλεσμα είναι ελεγχόμενο αλλά όχι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, καλλιτεχνικά εννοώ. Αντίθετα, με ενδιαφέρει να συνεργασθώ με πρόσωπα που έχουν τελείως διαφορετική προβληματική από την δική μου.

 

Cul.N.: Ποια είναι η εκτίμηση σου για την επίδραση της Street Art στο κοινό;

Los Otros/Mj Tom: Είμαι αναρμόδιος και ακατάλληλος, να απαντήσω. Πρέπει να ερωτηθεί το κοινό, για αυτό.


Cul.N.: Τι σκέπτεσαι για τις εκθέσεις Street Art σε γκαλερί;

Los Otros/Mj Tom: Τίποτα. Θ άπρεπε;

 

Cul.N.: Πως θα περιέγραφες, με ένα επίθετο, την εικαστική σκηνή στην Ευρώπη; Μπορείς να κάνεις κάποια πρόβλεψη;

Los Otros/Mj Tom: Μπερδεμένη, είναι η απάντηση στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος. Σε ό, τι αφορά το δεύτερο αδυνατώ καθώς είμαι μέρος του προβλήματος.


Cul.N.: Ποια είναι η γνώμη σου για τις υψηλές τιμές των έργων τέχνης σήμερα;

Los Otros/Mj Tom: H τέχνη έχει καταστεί εμπόρευμα από τον 17 αιώνα.


Cul.N.: Μεγαλώνοντας το στοιχείο της ζωής σου στο δρόμο αλλάζει;

Los Otros/Mj Tom: Ο θάνατος είναι ένα τμήμα της ζωής, και σαν τέτοιο επηρεάζει τα πάντα, και ευτυχώς είναι αναπόφευκτος.

 

Cul.N.: Ευτυχώς ! Γιατί ευτυχώς;

Los Otros/Mj Tom: Πρέπει να διαβάσεις το “El Inmortal” του Μπόρχες.

 

Cul.N.: Μοιάζει να σε απασχολεί ο θάνατος, σαν να είναι ένα τμήμα της προβληματικής σου. Γιατί;

Los Otros/Mj Tom: Η πρωτεϊκή άρνηση – κατάφαση κάθε ανθρώπου, είτε το αντιλαμβάνεται είτε όχι, είναι μεταξύ ζωής και θανάτου. Όλα τα άλλα έπονται.


Cul.N.: Από που αντλείς την έμπνευση; Και πως προχωράς από την αρχική ηδέα στο τελειωμένο έργο;

Los Otros/Mj Tom: Η δημιουργία ανεξάρτητα από το αντικείμενο που πραγματεύεται ο καθένας βρίσκεται στο όριο. Εκεί που κάποιος βλέπει τα πράγματα από διαφορετική γωνία. Είναι αυτό που αποκαλούμε έμπνευση. Και απαιτεί σωματική προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αφοσίωση. Μετά αρχίζει μια κοπιώδης διαδικασία πρόσθεσης και αφαίρεσης. Στο τέλος, αν και όταν τελειώσει γεγονός που δεν είναι πάντα βέβαιο, καταλήγεις με αυτό που αποκαλείται ‘Έργο. Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο καθένας καλείται να πάρει μια καθοριστική απόφαση. Αξίζει τον κόπο ή όχι; Το κρατάω ή το πετάω;  Εγώ πετάω ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς που κάνω.


Cul.N.: Πως περιγράφεις τον εαυτό σου;

Los Otros/Mj Tom: Στους άλλους δεν χρειάζεται να με περιγράψω, απλά υπάρχω. Σε ότι αφορά εμένα, με περιγράφω σε μένα σαν ένα πρόσωπο με ενδιαφέρουσες  “idées fixes”. Δεν είναι και πολύ υγιής κατάσταση αυτό, υποθέτω.


Cul.N.: Ποιο είναι το κίνητρο σου για να βγαίνεις στο δρόμο; Γιατί το κάνεις;

Los Otros/Mj Tom: Η ανάγκη για επικοινωνία. Είναι η μόνη μορφή τέχνης που απευθύνεται σε τόσο μεγάλο κοινό. Επιπρόσθετα υποφέρω από Insomnia και βγαίνω το βράδυ και περπατάω.

 

Cul.N.: Πόσο συχνά το κάνεις; Πόσα έργα έχεις κάνει μέχρι τώρα στο δρόμο;

Los Otros/Mj Tom: Όταν έχω κάτι να πω. Δεν ξέρω, δεν τα μετράω. Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταστραφεί. Ευτυχώς.


Cul.N.: Τι προσπαθείς τελικά να πετύχεις; Γιατί το κάνεις όλο αυτό;

Los Otros/Mj Tom: Τίποτα. Δεν προσπαθώ να πετύχω κάτι. Η Τέχνη είναι άχρηστη, αλλά σε ό, τι με αφορά έχει γίνει ποια χρόνιο το πρόβλημα. Δεν μπορώ δυστυχώς να απαλλαγώ από αυτό, ούτε και θέλω.


Cul.N.: Τελικά με μπερδεύεις λίγο. Γιατί είσαι καλλιτέχνης δεν καταλαβαίνω;

Los Otros/Mj Tom: Θα παραθέσω κάτι που ανήκει σε άλλο. ‘Being an artist is a state of mind, not a quality nor a profession’. Είναι κάτι που σου συμβαίνει. Δεν το επιλέγεις, τουλάχιστον αν είσαι λογικός άνθρωπος.


Cul.N.: Υπάρχει τελικά κάποιο μήνυμα ή κάποια αφήγηση μέσα στην τέχνη σου;

Los Otros/Mj Tom: Ο Magritte έδωσε την απάντηση στο ερώτημα σου, γράφοντας  “My painting is visible images which conceal nothing… they evoke mystery and indeed when one sees one of my pictures, one asks oneself this simple question ‘What does that mean’? It does not mean anything, because mystery means nothing either, it is unknowable.”


Cul.N.: Στην κλίμακα 0 μέχρι 100, που τοποθετείς την τέχνη στη ζωή σου;

Los Otros/Mj Tom: Την τέχνη μου στη ζωή μου την τοποθετώ στο 100. Την τέχνη γενικά δεν την τοποθετώ πουθενά. Τοποθετείται μόνη της, εκεί που γίνεται κατανοητή.


Cul.N.: Τι σε κάνει να καταβάλεις τόσο μεγάλη προσπάθεια για την Street Art;

Los Otros/Mj Tom: Θα χρησιμοποιήσω ένα αμετάφραστο όρο. Political Beauty.


Cul.N.: Θέλω μερικά στοιχεία για εσένα. Προσωπικά στοιχεία. Πότε ξεκίνησες ποιοι ήταν οι λόγοι, κλπ.;

Los Otros/Mj Tom: Στην περίπτωση μου επιλέγω να παραμένω στο περιθώριο. Άσχετες λεπτομέρειες και προσωπικά στοιχεία εκτρέπουν το ενδιαφέρον του κοινού σε πράγματα που είναι άσχετα με το έργο. Το σημαντικό για μένα, δεν είναι το πρόσωπο πίσω από το έργο, αλλά το έργο «Per Se».

Ούτε θέλω να επηρεάσω τους ανθρώπους με σχόλια για τη τέχνη μου, ούτε μπορώ. Δεν είναι αυτή η δουλεία μου. Ο καθένας έχει τη δική του ερμηνεία και κάθε ερμηνεία είναι έγκυρη. Αν κάποιος ενδιαφέρεται για αυτό που κάνω, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει, για τον εαυτό του εννοώ, είναι να το δει και να σκεφτεί για λογαριασμό του. Αν του λέει κάτι έχει καλώς αν όχι πρέπει να πάει παρακάτω να βρει κάτι άλλο, κάποιου άλλου, που να του λέει κάτι.

 

Ούτε πιστεύω ότι το μεγάλο κοινό ενδιαφέρεται για αυτό που κάνω. Και γιατί να ενδιαφερθεί άλλωστε. ‘Έχει σοβαρότερα προβλήματα, σήμερα να αντιμετωπίσει. Το γεγονός ότι υπάρχουν θέματα που με απασχολούν δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι πρέπει να απασχολούν τους άλλους. Ούτε έχω πρόθεση να τους πείσω ότι πρέπει να τους απασχολούν, ούτε μπορώ και να το επιθυμούσα. Αυτοπροσδιορίζομαι ως καλλιτέχνης, και αν, όχι ως διαφωτιστής.

 

Διάφοροι σε καθημερινή βάση λένε στους ανθρώπους τι πρέπει να κάνουν και πως πρέπει να σκέφτονται, ακόμη και στη τέχνη. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως άνθρωποι κατά τα άλλα αξιοπρεπώς εκπαιδευμένοι γράφουν ακατάσχετες ανοησίες σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πράγματα που δεν μπορούν να καταλάβουν. Δεν θέλω να είμαι μέρος αυτού του πράγματος. Δεν θέλω να είμαι μέρος του [The Society of] Θεάματος.

 

Cul.N.: Κάποια σημαντική στιγμή στη ζωή σου, που σε επηρέασε ενδεχομένως;

Los Otros/Mj Tom: Όταν διαγνώσθηκα με νεοπλασία. Υπό μια έννοια είμαι υπόχρεος στην ασθένεια, με έφερε αντιμέτωπο με την θνητότητα μου, και τα ερωτήματα που θέτει.


Cul.N.: Θες να προσθέσεις κάτι;

Los Otros/Mj Tom: “..rassurons-nous ! Il est trop tard, maintenant, il sera toujours trop tard. Heureusement !”


Cul.N.: Καμί;

Los Otros/Mj Tom: Ναι.


Ο καλλιτέχνης της Street Art, Los Otros/Mj Tom θα βρίσκεται τα τρία Σάββατα 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου (13.00-18.00) στο Smart Park, στο πλαίσιο των προφεστιβαλικών events του Athens Street Art Festival 2014.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ