Το νέο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Piraeus Port Film Festival 2024 [PPFF], με τη θεματική αφιέρωση για φέτος «θάλασσα, ναυτικοί, λιμάνια», ανοίγει τις πόρτες του στον Πειραιά, από το πρωί της Πέμπτης 6 Ιουνίου έως το βράδυ της Κυριακής 9 Ιουνίου.

Το ταξίδι έχει προγραμματιστεί, οι στάσεις πολλές, η είσοδος ελεύθερη και το «πλοίο» αδημονεί να υποδεχτεί τους επιβάτες του για την αναχώρηση. Τόπος συνάντησης ο Πειραιάς και ο ιστορικός Κινηματογράφος ΖΕΑ, κοντά στο λιμάνι.

Τι κοινό έχει όμως ένα λιμάνι με ένα φεστιβάλ κινηματογράφου; Η συγκέντρωση, η συνδιαλλαγή και η επικοινωνία πλήθος κόσμου από όλες τις χώρες, από όλα τα στρώματα και με διαφορετική κουλτούρα είναι αδιαμφισβήτητα ένα κοινό στοιχείο. Τόσο το λιμάνι όσο και ο κινηματογράφος είναι τόπος συνάντησης εργασίας πολλών διαφορετικών ανθρώπων αλλά και τόπος ονειροπόλησης και ταξιδιού. Η θάλασσα ενώνει τον κόσμο μας από τότε που η Παγγαία χωρίστηκε σε ηπείρους, ενώνει τις χώρες από τα αρχαία χρόνια μέσω των λιμανιών και φέρνει εκτός από τροφή και εμπόρευμα, νέες ιδέες και τροφή για σκέψη. Τα ρεύματα της θάλασσας φέρνουν ρεύματα πολιτισμού και τα λιμάνια γίνονται τόπος συνδιαλλαγής ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες. Η θάλασσα είναι αυτή που ενώνει και τους δημιουργούς, οι ταινίες των οποίων προβάλλονται φέτος στο Φεστιβάλ.

Μετά τις πρώτες πρωινές προβολές σε συνδυασμό με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, το ταξίδι ξεκινά την Πέμπτη 6/6 στις 15:oo με τη «Βάρδια» του Γρηγόρη Ρέντη, στις 22:30 σταματάει στην Άνδρο και την «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, συνεχίζει την Παρασκευή στις 15:00 με το “Exotica, Erotica, Etc.” της Ευαγγελίας Κρανιώτη, στις 21:00 με το “Man at Sea” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το Σάββατο -ίδιες ώρες άγκυρα με την Παρασκευή αντίστοιχα- με το “About Elly” του Asghar Farhadi, και «Η τελευταία παραλία» του Θάνου Αναστόπουλου και του Davide del Degan, την Κυριακή με το “Io Capitano” του Matteo Garrone και στο τέλος, στις 22:30, καταλήγει στον φετινό προορισμό του, ένα άλλο φιλόξενο λιμάνι κοντά μας, «Το λιμάνι της Χάβρης» του Aki Kaurismaki. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα προβάλλονται καθημερινά μεταξύ 18:00 – 20:30 μικρού μήκους ταινίες που στο σύνολό τους φτάνουν τις είκοσιεφτά. Το Σάββατο 8/6 στις 12:30 θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με εξειδικευμένους ομιλητές σχετικά με την είσοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης στον Κινηματογράφο, ενώ τα πρωινά θα προβληθούν ανά ημέρα οι ταινίες «Το Δέντρο που Πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη, «Το φως που Σβήνει» του Βασίλη Ντούρου, “Totem” της Lila Avilés και «Η Ζωγραφιά του Θεού» του Γιάννη Καλογερόπουλου.

Στόχοι του PPFF είναι να προβληθεί και να προωθηθεί ο εγχώριος κινηματογράφος της μεγάλου μήκους παραγωγής ταινιών και να υπάρξει ξεχωριστό βήμα για την προβολή αξιόλογων μικρού μήκους ταινιών Ελλήνων και ξένων δημιουργών. Να δημιουργηθούν διεθνείς δεσμοί μέσω προβολής ταινιών από όλον τον κόσμο και φιλοξενία των δημιουργών τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Τέλος, σημαντικός στόχος αποτελεί η εμπλοκή όλων των πολιτών στην ποιοτική κινηματογραφική κουλτούρα και η εκπαίδευση μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με άξονα τον κινηματογράφο.

Το PPFF αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από τον Δήμο Πειραιά, έχει την έμπρακτη υποστήριξή του και τελεί υπό την Αιγίδα του. Έχει επίσης την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Αττικής και την υποστήριξη της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών:ΕΕΣ.

Περιμένουμε όλον τον κόσμο που αγαπάει τον κινηματογράφο σε αυτό το κινηματογραφικό ταξίδι, στις προβολές και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που θα βρείτε στο πρόγραμμα στο site καθώς και στην Τελετή Έναρξης, την Πέμπτη στις 21:00, στον Κινηματογράφο ΖΕΑ. Για λόγους συγκεκριμένης χωρητικότητας του κινηματογράφου, οι θεατές μπορούν να κάνουν την κράτησή τους για τις ημέρες που τους ενδιαφέρουν και ηλεκτρονικά. Η είσοδος στο Φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Photo Credit: Σέβος Τριανταφυλλίδης

Διαβάστε επίσης:

Piraeus Port Film Festival 2024: Το πρόγραμμα της διοργάνωσης