Ο συγγραφέας Carlo Vecce, ο οποίος εργάζεται ως ιστορικός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης, εξετάζει το ενδεχόμενο η μητέρα του απόλυτου Homo Universali, Λεονάρντο ντα Βίντσι (Leonardo da Vinci) να υπήρξε σκλάβα. Εικασία βασισμένη σε μια πρόσφατη ανακάλυψή του – ένα νομικό έγγραφο –  που αποδίδεται στον πατέρα του διάσημου ζωγράφου, γραμμένο το 1452.

Στο μυθιστόρημα με τίτλο “Il sorriso di Caterina. La madre di Leonardo” – ή «Το χαμόγελο της Κατερίνας, της μητέρας του Λεονάρντο», ο Vecce, βασίζεται στην ακαδημαϊκή έρευνα, με σκοπό να αναπλάσει την ιστορία αυτής της γυναίκας. Βέβαια, τα πολλά ιστορικά κενά που παραμένουν έρχεται να γεμίσει η φαντασία του συγγραφέα.

Πάντως, ο Vecce υποστηρίζει πως η ανακάλυψη του συγκεκριμένου εγγράφου, μαζί με άλλες ενδείξεις μπορούν να αποτελέσουν ενέχυρα της πιστότητας της θεωρίας του.

Συγκεκριμένα, ο συγγραφέας υποστηρίζει πως ότι η Caterina ήταν από τον Καύκασο της Κεντρικής Ασίας, από όπου μεταφέρθηκε πρώτα στη Φλορεντία και έπειτα στο Βίτσι, ως σκλάβα. Στη δεύτερη αυτή τοποθεσία ισχυρίζεται ο Vecce πως ένας πλούσιος ευγενής με το όνομα Piero da Vinci, της χάρισε την ελευθερία , αφού απέκτησε μαζί της ένα εξώγαμο παιδί. Ένα γιο, που όπως υποστήριξε ο συγγραφέας στο Γαλλικό Πρακτορείο, λεγόταν Λεονάρντο.

Η θεωρία του Vecce θεμελιώνεται στο νομικό αυτό έγγραφο, γραμμένο το Φθινόπωρο του 1945, στο οποίο αναφέρεται η απελευθέρωση μιας σκλάβας με το όνομα  Caterina. Ο Vecce, ο οποίος ανακάλυψε το έγγραφο στα Κρατικά Αρχεία της Φλωρεντίας, πιστεύει ότι γράφτηκε από τον πατέρα του da Vinci.

 «Όταν είδα το έγγραφο δεν πίστευα στα μάτια μου», δήλωσε ο Vecce στο NBC News. «Ποτέ δεν έκλινα προς τη θεωρία ότι (σ.σ. η μητέρα του Λεονάρντο ντα Βίντσι) ήταν σκλάβα από το εξωτερικό.»

Ο Vecce πέρασε μήνες προσπαθώντας να αποδείξει πως η αναφερόμενη στη συμβολαιογραφική πράξη “Caterina” δε σχετιζόταν με τον μεγάλο ζωγράφο Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η ύπαρξη κι άλλων εγγράφων ωστόσο τον οδήγησαν τελικά προς αυτήν την κατεύθυνση, και όπως είπε ο ίδιος: «Παραδόθηκα στα στοιχεία».

Όπως υποστηρίζει ο Vecce, παρόλο που εκείνη την εποχή υπήρχαν πολλές σκλάβες που ονομάζονταν Κατερίνα, ο Piero συνέταξε μόνο για μια το έγγραφο της απελευθέρωσης. Επίσης, το πλήθος των μικρών λαθών και οι παραλείψεις που παρατήρησε σε αυτό, υποδηλώνουν κατά τον ίδιο, τη νευρικότητα του γράφοντα, σημειώνοντας πως εκείνη την περίοδο ήταν έγκλημα να αφήνει κάποιος έγκυο τη δούλα άλλου ιδιοκτήτη.

Αν η υπόθεση του Vecce επαληθευτεί, θα αποσιωπηθούν άλλες θεωρίες γύρω από την ταυτότητα της μητέρας του da Vinci, όπως η υπόθεση πως ήταν ορφανή, ή αγρότισσα από την Τοσκάνη με το όνομα Caterina di Meo Lippi. Θα σήμαινε επίσης πως ο πιο διάσημος καλλιτέχνης της Ιταλίας, υπήρξε στην πραγματικότητα μισός Ιταλός.

Ωστόσο, υπάρχει πολύς δρόμος για να γίνει ευρέως αποδεκτή η θεωρία του Carlo Vecci.

Πηγή: news.artnet.com