Από την ινδοευρωπαϊκή ρίζα (Leg-) που αρχικά σήμαινε επιλέγω, διαλέγω, διακρίνω, γεννήθηκαν δύο ρήματα. Το αρχαίο ελληνικό ρήμα “ΛΕΓΕΙΝ” (Legein) και το λατινικό ρήμα “LEGERE”. Αν και αυτά τα δύο παράγωγα μοιράζονται την ίδια ρίζα, οι έννοιές τους είναι διαφορετικές, ενώ στα ελληνικά το “ΛΕΓΕΙΝ” σημαίνει μιλώ, στα Λατινικά το ρήμα “LEGERE” σημαίνει διαβάζω.

Το ΛΕΓΕΙΝ αντιπροσωπεύει τη συνεχιζόμενη αφήγηση στο παρών συνεχές, είναι ρευστό και ανοιχτό στην ερμηνεία, σε αντίθεση με το LEGERE, το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη γραφής και καταγραφής που είναι σταθερή, έτσι οι διαφοροποιήσεις δεν είναι πλέον δυνατές. Οι ζωγραφικοί πίνακές της Maria Galvan Cobo είναι συλλογισμοί πάνω στην αλληλεξάρτηση μεταξύ αρχαίου και σύγχρονου που παίρνουν τα στοιχεία τους, σημερινά ελληνικά αντικείμενα, ιστορία και μύθο, από το συνηθισμένο τους πλαίσιο και τα χρησιμοποιούν παίζοντας ευρηματικά, με τις έννοιες της ταυτότητας και του πολιτισμού.

Maria Galvan Cobo

Η Maria Galvan Cobo γεννήθηκε στην Ισπανία, στην πόλη της Μαδρίτης το 1990. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Complutence της Μαδρίτης με ΒΑ στην Καλών Τεχνών. Ακολουθώντας το ενδιαφέρον της για τις διαφορετικές προοπτικές και τις πολιτιστικές ταυτότητες, αποφάσισε να αφήσει το οικείο περιβάλλον της Ισπανίας και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα το 2011. Τα τελευταία 7 χρόνια, η ζωή της είναι ένας συνδυασμός Αθήνας και Μαδρίτης. Έχοντας ως επίκεντρο τον εικαστικό κόσμο, έχει επίσης αναπτύξει πολιτιστικό έργο, όπως η Καλλιτεχνική Κατοικία των Αθηνών, «Y Residency», την οποία συνδιηύθυνε, όπου καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο έρχονταν στην Ελλάδα για να αναπτύξουν τα έργα τους. Έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις στην Ισπανία και την Ελλάδα και έχει επίσης δημιουργήσει έργα για ιδιωτικές συλλογές.

FokiaNou Art Space

Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space φιλοξενεί την ατομική έκθεση ζωγραφικής της María Galván Cobo Ο χώρος σύγχρονης τέχνης FokiaNou Art Space είναι ένας δραστήριος καλλιτεχνικός πυρήνας που ενθαρρύνει τη συνεργασία Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, συνεισφέροντας στην εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα. Ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία του κέντρου της Αθήνας έχει μετατραπεί σε ένα ανοιχτό χώρο έκφρασης και δημιουργίας που φιλοξενεί ανάμεσα σε άλλα, εκθέσεις, εργαστήρια και διαλέξεις υπό την διεύθυνση και την επιμέλεια δυο εικαστικών, της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη.