Η Narimane Mari, Γαλλίδα σκηνοθέτις που γεννήθηκε το 1969 στο Αλγέρι, τώρα πια μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στη γενέτειρά της και στη Μασσαλία. Αναμφισβήτητα, η Mari ανέπτυξε ένα μοναδικό κινηματογραφικό ιδίωμα προκειμένου να ασχοληθεί µε την πολυπλοκότητα και την κληρονομιά που άφησε η αποικιοκρατία, ιδιαίτερα αναφορικά με τις ιστορίες από τις πρώτες αποικιοκρατικές «επιστημονικές αποστολές» και τις «εκστρατείες εξημέρωσης» των οποίων ηγήθηκαν οι Γάλλοι. Εξερευνά με αρκετή ελευθερία την ικανότητα των νέων και των παιδιών να φέρνουν τα πάνω κάτω στον κόσμο των ενηλίκων, επινοώντας εκ νέου και ξεπερνώντας με ευφάνταστο τρόπο τα απολιθωμένα δεδομένα των τελευταίων.

Le fort des fous

Η τελευταία ταινία της Narimane Mari, Le fort des fous (Το οχυρό των τρελών), ακολουθεί μια κοινότητα από νομάδες και πλάνητες οι οποίοι συγκροτούν μια φανταστική, ουτοπική κοινωνία ως απάντηση στην αποικιοκρατική κυριαρχία. Η κινηματογραφίστρια μας αποκαλύπτει ότι οι εμπειρίες που διαμορφώνουν τους ανθρώπους μιλούν απευθείας στη συναισθηματική πραγματικότητά τους και, κατά τη διαδικασία, φανερώνουν με ποιον τρόπο οι κοινωνικές, ιστορικές και πολιτικές δυνάμεις σφυρηλατούν την υποκειμενική πραγματικότητα του καθενός.

Αποκλίνοντας από τα υλικά αρχεία των πρώιμων αποικιοκρατικών «επιστημονικών εκστρατειών» και «εκστρατειών εξημέρωσης» στις οποίες ηγήθηκαν οι Γάλλοι αποικιοκράτες στη Βόρεια Αφρική, η πλοκή ακολουθεί μια κοινότητα νομάδων οι οποίοι δημιουργούν την ουτοπική κοινωνία που φαντάστηκαν. Αναπαραστάσεις, αυτοσχεδιασμοί και συνεντεύξεις που έχουν διεξαχθεί με κατοίκους στο Αλγέρι, στα Κύθηρα και στη συνοικία των Προσφυγικών στην Αθήνα διατρέχουν αυτό το έργο ως στιγμές εναλλακτικής χρονικότητας και αυτόνομου χώρου.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Narimane Mari, Bloody Beans (Ματωμένα Φασόλια, 2013), έχει ήδη προβληθεί στα ΚΕΙΜΕΝΑ, το κινηματογραφικό πρόγραμμα της documenta 14, που προβάλλεται κάθε Δευτέρα τα μεσάνυχτα από την ΕΡΤ 2. Η ταινία γυρίστηκε με αφορμή την πεντηκοστή επέτειο από την ανεξαρτησία της Αλγερίας, και βασίζεται σε ένα χαλαρό, αυτοσχέδιο σενάριο για μια ομάδα παιδιών που, έχοντας μπουχτίσει να τρώνε μόνο φασόλια, αποφασίζουν να κλέψουν τρόφιμα από τα οδοφράγματα του γαλλικού στρατού και τελικά αιχμαλωτίζουν έναν Γάλλο στρατιώτη.