Ένα ωραίο απόγευμα, σε κάποιο καφέ, μεταξύ γιορτής και γλυκών, μου λέει ότι έγραψε κάτι που θέλει να το παίξω εγώ. Έναν μονόλογο με θέμα την απαγωγή (;;;) ενός μικρού αγοριού από κάποιον υπάλληλο ενός καταστήματος παιχνιδιών.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα…

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Χρήστος Λαζάρου – ο ήρωάς μας – βρισκόταν στο ανακριτικό γραφείο για να αφηγηθεί μια ιστορία απαγωγής διαφορετική από τις άλλες.

Οι γονείς ενός μικρού αγοριού, άφηναν το παιδί τους ελεύθερο μπροστά από τα ράφια ενός παιχνιδάδικου σε εμπορικό κέντρο και εξαφανίζονταν με τις ώρες για να κάνουν τα ψωνάκια τους σε κάποιο άλλο κατάστημα. Οι ώρες περνούσαν και δεν γυρνούσαν. Ο μικρός έμοιαζε πραγματικά χαμένος. Αυτή δεν ήταν η πραγματική «Χώρα του ποτέ». Κάτι παρόμοιο δεν έκανε και ο μπαμπάς του Κοντορεβυθούλη στον Κοντορεβυθούλη;

Επί δυο χρόνια ο Χρήστος μας έβλεπε την ίδια ιστορία. Ήθελε να την αλλάξει.

Και τα κατάφερε…

Μόνο οι Τζεντάι πια μπορούσαν να ελευθερώσουν τον μικρό από το κάστρο του Κακού.

Μνήμες του παρελθόντος ξυπνούν. Παραμύθια των παιδικών του χρόνων έρχονται στο προσκήνιο. Ο Κοντορεβυθούλης παίρνει σάρκα και οστά.

Όλα τα παιχνίδια του Χρήστου, βρίσκονται στο ανακριτικό γραφείο μαζί του για να ξετυλίξουν το κουβάρι της ζωής του. Ο πλαστικός Νάνος του, ο απόλυτος κακός της saga του Star Wars – ο Darth Vader, τα φουσκωτά παπάκια του, τρένα ενός λούνα παρκ, λούτρινα και μηχανοκίνητα σκυλάκια, σβούρες, ποντίκια, δεινόσαυροι, κουρδιστές χιονόμπαλες, playmobil μπαρμπαδάκια. Το σπίτι του, ο φούρνος του, οι υδρορροές των υπονόμων, η αποθήκη στο υπόγειο, όλα μέρος του δικού του αλλόκοτου παραμυθιού.

Η «Πικρή τριλογία του Νεοφασισμού» αποτελείται και από άλλα δύο έργα. Τα «Υγρασία στους τοίχους» και «Το αγόρι της οδού Αμερικής». Η γραφή του Αναστάση είναι εξίσου υπέροχη και εκεί. Στο πρώτο παίζει ο Στέφανος Παπατρέχας ενώ στο δεύτερο ο Δημήτρης Κυπραίος. Θα ανέβει ολόκληρη στο Θέατρο Επί Κολωνώ, ξεκινώντας από το «Mall» και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα άλλα δυο.

Και που βρίσκεται ανάμεσα σε όλα αυτά ο μικρός που απήγαγε; Δεν θα σας πω ακόμα. Το ταξίδι στη «Χώρα του ποτέ» τώρα ξεκινάει. Για αρχή κρατήστε τις εξής δυο ημερομηνίες: 7 Οκτωβρίου για το «Mall» και 14 Δεκεμβρίου για το «Star Wars: The Last Jedi». Όλα συνδέονται τελικά μεταξύ τους.

Info:

Ο Λάζαρος Βαρτάνης είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κ.Θ.Β.Ε. (2007). Συμμετείχε σε παραστάσεις των Κ.Θ.Β.Ε, Εθνικού Θεάτρου, Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Στέγης, Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, Angelus Nonus, Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, Σχήματος Εκτός Άξονα, Ομάδας Αρένα, 104, Επί Κολωνώ, Σύγχρονου Θεάτρου κ.ά., με σκηνοθέτες τους: Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Θοδωρή Βουρνά, Δημήτρη Κουρούμπαλη – Φρόσω Κορρού, Γιάννη Κακλέα, Λίλλυ Μελεμέ, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Έφη Γούση, Νικόλα Ράπτη, Έλλη Παπακωνσταντίνου, Κώστα Γάκη, Γλυκερία Καλαϊτζή, Ισίδωρο Σιδέρη, Ρούλα Πατεράκη, Νίκο Βουδούρη, Κώστα Γεράρδο, Τάσο Ράτζο, Κωνσταντίνο Ρήγο, Δαμιανό Κωνσταντινίδη & Γιάννη Ρήγα. Τη θεατρική σεζόν 2017-18, πρωταγωνιστεί στην «Πικρή τριλογία του Νεοφασισμού», του Αναστάση Πινακουλάκη, που αποτελείται από τα έργα: «Mall», «Υγρασία στους τοίχους» και «Το αγόρι της οδού Αμερικής».


Διαβάστε επίσης:

Mall, του Αναστάση Πινακουλάκη | Από 7 Οκτωβρίου 2017 – Θέατρο Επί Κολωνώ