Για αιώνες, τα λάβαρα λειτουργούσαν ως σύμβολα, συμπύκνωναν αγώνες και πόθους για ελευθερία και νίκη και προέβαλλαν αξίες που ένωναν ομάδες ανθρώπων, ανθρώπων που αγωνίζονταν για τα ιδανικά τους. Τα λάβαρα φυλάσσονταν ως θησαυρός από τους λαβάριους στρατιώτες, ένας θησαυρός που δεν αποτιμάτο σε ύλη αλλά στην τιμή και τις αξίες αυτών που αγωνίζονταν γύρω από αυτό. Έτσι, ως κιβωτός αξιών και αγώνων, το κάθε λάβαρο μάς αφηγείται μια ιστορία και συνδέει το παρελθόν με το παρόν.

Ετυμολογία:
λάβαρο Ουσιαστικό < ελληνιστική κοινή λάβαρον <λατινική labarum (laureum, laureus < laurus)
λάβαρο ουδέτερο:
-κομμάτι υφάσματος που κρέμεται από ιστό και φέρει παραστάσεις και εμβλήματα ενός στρατού, κόμματος, συλλόγου
-κομμάτι υφάσματος με περίτεχνη διακόσμηση που περιφέρεται σε θρησκευτικές πομπές

Πώς θα ήταν όμως τα σημερινά λάβαρα;
Ποιά είναι τα ιδανικά για τα οποία οφείλουμε να αγωνιζόμαστε;
Ποιές είναι οι αξίες που πρέπει να μας διέπουν;
Ποιά σύμβολα προάγουν την ενότητα μας;

Οι καλλιτέχνες της έκθεσης δίνουν τις δικές τους ερμηνείες και φέρουν σύμβολα σε σύγχρονο πλαίσιο.

Συμμετέχουν: Βλάχου Ιωάννα, Ζηλίδου Δέσποινα, Ζιαμπάρας Κώστας, Καλαντζής Θανάσης, Κοντονής Ανδρέας, Μαστορόπουλος Δημήτριος, Μπακογιαννάκη Δήμητρα, Νίκας Αλέξανδρος, Ξανθοπούλου Τερψιχόρη, Πιτσιρή Παναγιώτα, Σφήκας Νικόλας, Σταύρου Έφη, Τριανταφύλλου Αντώνης, Τρισμπιώτης Γιάννης, Φλούδα Σοφία, Φουκαράς Αντώνης, Φωτιάδου Χρυσάνθη, Χαμοπούλου Δήμητρα, Χουρδάκης Δημήτρης.

Πρόεδρος ΕΚΣΥΠΠΟ: Παναγιώτα Πιτσιρή

Η Ένωση Καλλιτεχνών Συντηρητών Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού είναι ένα πρωτοβάθμιο κλαδικό σωματείο που εκπροσωπεί τους εικαστικούς του ΥΠΠΟ. Ως άνθρωποι του πολιτισμού και εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ, μέριμνά μας αποτελεί η επικοινωνία τόσο του υπηρεσιακού έργου μας όσο και του καλλιτεχνικού με το κοινό. Για τον σκοπό αυτό έχουμε προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις. Μία από αυτές ήταν η οργάνωση της διαδικτυακής έκθεσης «ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ 200 χρόνια μετά». Η έκθεση με διάρκεια 25 Μαρτίου έως 30 Ιουλίου 2021 αποτίει φόρο τιμής στον αγώνα των προγόνων μας για ελευθερία και αποτελεί μέρος του εορτασμών των 200 χρόνων από την έναρξη της επανάστασης για τη σύσταση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.

Η έκθεση με την θεματική της και τον τρόπο παρουσίασης της ανταποκρίνεται με αμεσότητα στις επιβεβλημένες συνθήκες της πανδημίας. Τα έργα αναδεικνύουν αξίες και σύμβολα, αφυπνίζουν την συλλογική μνήμη και προάγουν την ενότητα μας, όπως λειτουργούσαν και τα ΛΑΒΑΡΑ.

Στην διαδικτυακή έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων, όλα προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις της ψηφιοποίησης της έκθεσης. Επιλέχθηκε η ψηφιοποίηση της έκθεσης σε μια πλατφόρμα όπου ο επισκέπτης διατηρεί δυνατότητες προσωπικής περιήγησης. Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την έκθεση σε μορφή βίντεο (Guided Tour), να πλοηγηθεί μόνος του στο χώρο (Enter Exhibition), να επιλέξει να διαβάσει περισσότερες λεπτομέρειες για το κάθε έργο (i) στην ψηφιακή έκθεση αλλά και να δει τον κατάλογο των έργων (Exhibition Catalog).

Εύχομαι το αποτέλεσμα της έκθεσης να δικαιώσει τις προσπάθειες όλων μας σε αυτή τη νέα μορφή επικοινωνίας της τέχνης.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Παναγιωτάκη

Στην διαδικτυακή έκθεση περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, ψηφιακής επεξεργασίας, προβολής και άλλων μέσων. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την έκθεση και να έχει την δυνατότητα προσωπικής περιήγησης, εδώ.