Η έκθεση ήταν μια επισκόπηση 75 χρόνων φωτογραφίας στο Παρίσι μέσα από πέντε ιστορικές φιγούρες της τέχνης και τρεις σύγχρονους φωτογράφους. Ανάμεσα στις φωτογραφίες που εκτέθηκαν, υπήρχαν σκηνές καθημερινότητας τη δεκαετία του 1930 μέσα από τον φακό του Robert Schall όπως και αυτές που αιχμαλώτισε ο φακός του Pierre Boulat, του μοναδικού Γάλλου φωτογράφου του Life Magazine, ο οποίος διέσχιζε το Παρίσι σε καθημερινή βάση. Άλλος μαιτρ ήταν ο William Klein, ο οποίος χρησιμοποιούσε ασυνήθιστες μεθόδους εμφάνισης για να επιτύχει εντυπωσιακά εφέ στις φωτογραφίες του.

Οι τρεις σύγχρονοι ήταν οι Didier Fontan, Cliff Chan και Nicholas Simenon. Από τις γεωμετρικές φόρμες του Simenon που αναδεικνύουν τη μοναξιά και απομόνωση της πόλης μέχρι τις φωτογραφίες του Fontan στο παρισινό μετρό και μέχρι τα κινηματογραφικά πλάνα του Chan που συγκροτούν μια συνεχή καταγραφή σε ημερολόγιο, όλες προσέφεραν μια φρέσκια ματιά στην πόλη, η επίσκεψη στον σύνδεσμο της γκαλερί Durev (durev.com) δίνει «γεύση».

Η έκθεση «La ville s’éveille» ήταν απόδειξη ότι το Παρίσι δεν σταματά ποτέ να εμπνέει φωτογράφους. Και όπως συνήθιζε να λέει ο William Klein, ο οποίος διάλεξε το Παρίσι για σπίτι του και αφιέρωσε 40 χρόνια να το αιχμαλωτίζει πάνω σε φιλμ, «εδώ, για όποιον λόγο και, συχνά, για κανέναν λόγο ολωσδιόλου, ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο. Η πόλη τους ανήκει».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ