Η γκαλερί The Breeder παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Vanessa Safavi στην Αθήνα, από το Σάββατο 8 Μαρτίου 2014.

Ο τίτλος της έκθεσης «La Nuit Liquide» αναφέρεται στον σουρεαλιστή συγγραφέα και εθνογράφο Michel Leiris και την παρομοίωση της θάλασσας και του υγρού στοιχείου με το υποσυνείδητο.

Η Safavi συνδυάζει μια πληθώρα πολιτιστικών, φιλοσοφικών και καλλιτεχνικών αναφορών στα έργα της αλλά και στα υλικά που επιλέγει για αυτά. Η πρακτική της σχετίζεται με τον πριμιτιβισμό στην τέχνη 20ου αιώνα, την ποπ κουλτούρα και τον εξωτισμό. Συχνά το έργο της έχει αναφορές σε μία σειρά από σημαντικές γυναίκες καλλιτέχνιδες όπως οι Carol Rama, Louise Bourgeois, Lynda Benglis και Alina Szapocznikow.

Φύλλα σιλικόνης, κοχύλια και άμμος δημιουργούν σκηνικά στην ενότητα γλυπτών δαπέδου “Intérieures”, στα οποία συγχωνεύονται τα φαινομενολογικά υλικά με τον εσωτερικό κόσμο της φαντασίας. Ο τίτλος των έργων είναι μία αλληγορία για τα εσωτερικά όργανα, το δέρμα και το σώμα. Οι στρώσεις της γυαλιστερής απαλής σιλικόνης δημιουργούν πτυχές και εσοχές που παραπέμπουν στον κυματισμό της θάλασσας αλλά και στο ανθρώπινο σώμα, όπως άλλωστε και οι οπές των κοχυλιών. Τα γλυπτά φαντάζουν ως αντικείμενα πόθου, που επιχειρούν να εκφράσουν την δική τους εκδοχή μίας εσωτερικότητας σωματικής αλλά και πνευματικής.

Τα τρία γλυπτά από ύφασμα “The Hero’s Journey” αναφέρονται στον Αμερικανό συγγραφέα και καθηγητή Joseph Campbell, ιδιαίτερα γνωστό από το έργο του στο χώρο της συγκριτικής μυθολογίας. Στη μελέτη του γύρω από το «μύθο του ήρωα», ο Κάμπελ υποστήριζε ότι στους μύθους το ταξίδι του ήρωα ακολουθεί ένα σταθερό μοντέλο, ένα μοντέλο που ακολουθούν όλοι πολιτισμοί και βάσει του οποίου χτίζουν τα διάφορα έπη και τους ηρωικούς τους μύθους.

Τα επιτοίχια έργα «Polyvalent Metaphorization (Emersion 1,2 and 3)» αποτυπώνουν  λεπτομέρειες και πτυχώσεις από την επιφάνεια της σιλικόνης. Ο τίτλος τους προέρχεται απο την Φροϋδιανή αποψη οτι το υποσυνείδητο είναι σαν την θάλασσα από όπου οι ιδέες και σκέψεις αναδύονται στον συνειδητό κόσμο.

Η Ιρανικής καταγωγής Vanessa Safavi γεννήθηκε το 1980 στην Λωζάνη της Ελβετίας ενώ τώρα ζει και έργαζεται στο Βερολίνο. Το 2013 διακρίθηκε με το βραβείο Luci d’Artista και της δόθηκε ειδική ανάθεση για την παρουσίαση έργου σε δημόσιο χώρο στο Τορίνο της Ιταλίας. Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται για την επόμενη ατομική της έκθεση στην Kunsthalle Sao Paolo της Βραζιλίας. Οι ατομικές εκθέσεις στις οποίες έχει παρουσίασει την δουλειά της περιλαμβάνουν Castello di Rivoli, Τορίνο (2013), Kunsthaus Glarus, Kunsthalle Basel, CRAC Alsace RAC, Altkirch, Centre Culturel Suisse, Παρισι (όλες 2012). Επιλεγμένες ομαδικές εκθέσεις: “AB”, Nomas Foundation, Ρώμη (2013), “Junge Kunst in der Schweiz – 30 Jahre Manor Kunstpreis”, Aargauer Kunsthaus, Aarau (2012), «A Skeleton in the Closet», Heidelberger Kunstverein, 
»Livingroom Exotica», Kunsthaus Glarus, Glarus (2011).