Το “La Ferita” ή “Η Πληγή” είναι ένα αναμορφικό κολάζ με έκταση 28 x 33 μέτρα, που κατασκευάστηκε 30 εκατοστά μπροστά από την πέτρινη πρόσοψη του Palazzo Strozzi, με μεταλλική δομή.

Περιλαμβάνει τα εμβληματικά έργα τέχνης που στεγάζονται στο κτίριο, καθώς και μια επιβλητική κιονοστοιχία, μία αίθουσα εκθέσεων και μία βιβλιοθήκη. Αποκαλύπτοντας διαφορετικά μέρη του εσωτερικού καθώς ο θεατής αλλάζει θέση, το έργο ανταποκρίνεται στην έλλειψη προσβασιμότητας σε πολιτιστικά ιδρύματα από την έναρξη της πανδημίας COVID-19.

Το έργο διαθέτει το χαρακτηριστικό φωτογραφικό στυλ του JR – παρόμοια έργα εγκαταστάθηκαν στο πάρκο Domino του Williamsburg, στο Λούβρο και στα σύνορα ΗΠΑ / Μεξικού – και περιλαμβάνει ένα συνδυασμό πραγματικών και φανταστικών στοιχείων, όπως ασπρόμαυρες αποδόσεις των “Η Άνοιξη” και “Η Γέννηση της Αφροδίτης” του Botticelli και «Η Αρπαγή των Σαβίνων Γυναικών» του Giambologna.

Η «Πληγή», επιπλέον, κάνει αναφορές στην ιστορία της τέχνης, όπως τη χρήση της τεχνικής trompe l’oeil, που αυξήθηκε σε δημοτικότητα το 1500.

Το Palazzo Strozzi αναφέρει ότι δεν θα διατηρήσει το κομμάτι πέρα από την αρχική του κατασκευή.

Κεντρική φωτογραφία: “La Ferita” (2021), 28 x 33 meters, Palazzo Strozzi, Florence
Πληροφορίες από Colossal