H Ομάδα Θεάτρου ΑTONAλ και η Σοφία Μαραθάκη παρουσιάζουν στην Πειραιώς 260 την παράσταση La dispute, βασισμένη στη «Φιλονικία» του Μαριβώ.

Ένας πρίγκιπας και η ερωμένη του καταφθάνουν σ’ έναν ερημικό τόπο για να παρακολουθήσουν την κορυφαία στιγμή ενός πειράματος. Τέσσερεις νέοι, δύο από κάθε φύλο, έχουν μεγαλώσει σε πλήρη απομόνωση, με μόνη συντροφιά τους δυο παιδαγωγούς τους. Είναι η στιγμή που θ΄ αφεθούν για πρώτη φορά ελεύθεροι, έχοντας επωμιστεί μια ευθύνη που αγνοούν: Η συμπεριφορά τους πρόκειται ν’ αποκαλύψει το γένος της ανθρώπινης απιστίας. Και ενώ οι παρατηρητές τους παραμένουν επιδέξια κρυμμένοι, προσδίδοντας στη συνθήκη μια απαράμιλλη θεατρικότητα, οι ήρωες μέσα από την επαφή με την εικόνα τους και τον Άλλον, αποκτούν ταυτότητα και κοινωνική υπόσταση. Η έκπληξη θα τους βγάλει από την άγνοια, θα τους οδηγήσει όμως στη γνώση;

Ένα έργο- πείραμα όπου οι αλληλεπιδράσεις των λέξεων και των συναισθημάτων αναδεικνύονται πιο σημαντικές από το οποιοδήποτε πόρισμα. Οι εξομολογήσεις αλλά και οι διαψεύσεις που θα βιώσουν τα πρόσωπα ως αποτέλεσμα της συναναστροφής τους και ο λόγος ως δημιουργός του κόσμου σε κάθε πιθανή εκδοχή του. Ο άνθρωπος ως πειραματόζωο της ίδιας του της φύσης αλλά και η ερωτική επιθυμία ως το κατεξοχήν πείραμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Η ομάδα ΑΤΟΝΑλ ιδρύθηκε απ’ την ηθοποιό και σκηνοθέτη Σοφία Μαραθάκη το 2012. Η πρώτη δουλειά που παρουσίασε ήταν τη θεατρική περίοδο 2012/2013, Το κόκ(κ)αλο που τραγουδούσε, εμπνευσμένο από το ομώνυμο παραμύθι των Αδερφών Γκριμ. Το καλοκαίρι του 2014, η ομάδα παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών με την ομάδα DOT του Θέμελη Γλυνάτση, και σε δική του σκηνοθεσία, το έργο της Ανχέλικα Λίντελ Και τα ψάρια βγήκαν να πολεμήσουν ενάντια στους ανθρώπους. Τη σεζόν 2013/2014 (και σε επανάληψη την επόμενη), η ομάδα ΑΤΟΝΑλ παρουσίασε σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη το έργο του Μορίς Μετερλένκ Εσωτερικό στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, παράσταση που επιλέχθηκε το 2014 από το Σύστημα Αθήνα, που οργανώνει το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για την προώθηση του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό. Τη θεατρική σαιζόν 2015-16 η παράσταση Ο Φίλιπ Γκλας αγοράζει μία φρατζόλα ψωμί, σε συμπαραγωγή με το Θέατρο 104, κέρδισε της εντυπώσεις του κοινού και θεωρήθηκε μία από τις παραστάσεις της χρονιάς.

Συντελεστές:

Μετάφραση: Μαρία Ευσταθιάδη

Σκηνοθεσία: Σοφία Μαραθάκη

Δραματολόγος: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Κοστούμια: Εύα Μαραθάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Κίνηση: Βρισηίδα Σολωμού

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Τζαβάρας

Ηχητικός σχεδιασμός/Ηχοληψία: Γιάννης Παξεβάνης / Γιώργος Κατσιάνος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη

Φωνητική προετοιμασία: Αθηνά Τρέβλια

Κομμώσεις: Δήμητρα Δανίκα

Διεύθυνση παραγωγής: Τζωρτζίνα Δαλιάνη

Εκτέλεση παραγωγής: ΛυκόφωςΠαίζουν με αλφαβητική σειρά:
 Μιχάλης Βαλάσογλου, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Σοφία Μαραθάκη, Κωνσταντίνος Παπαθεοδώρου, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Καλλιόπη Σίμου, Γιώργος Σύρμας, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Διάρκεια: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα