«Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική» είναι ο τίτλος του αφιερώματος που διοργανώνεται από την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο των 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Το αφιέρωμα, το οποίο επιμελείται ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης, περιλαμβάνει προβολή ταινιών τη Δευτέρα 1/12/2014 και την Τρίτη 2/2/2014 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και συζήτηση την Τρίτη 2/12/2014, ώρα 12:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Το Πρόγραμμα των προβολών
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014
Ώρα 19:00

«Κάτω από τ’ άστρα»
Σκηνοθεσία-σενάριο: Χρήστος Γεωργίου.
Ηθοποιοί: Μυρτώ Αλικάκη, Άκης Σακελλαρίου, Στέλλα Φυρογένη, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος (2001), 87΄

Η ζωή του μικρού Λουκά αλλάζει βίαια με την τουρκική εισβολή. Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, ξυλουργός πλέον, παραμένει κολλημένος στις αναμνήσεις του. Η Φοίβη αντίθετα ζει στο παρόν. Γι’ αυτήν τα σύνορα δεν είναι τίποτα άλλο από μια ευκαιρία να κάνει την πλάκα της και να βγάλει χρήματα. Με τη βοήθεια της Φοίβης, ο Λουκάς καταφέρνει να περάσει κρυφά την πράσινη γραμμή και να επισκεφτεί τον τόπο όπου γεννήθηκε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα ερωτευτούν και θα δουν υπό διαφορετικό πρίσμα τις ζωές τους.

Ώρα 21:00

«Ο βιασμός της Αφροδίτης»
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Πάντζης.
Ηθοποιοί: Κώστας Τύμβιος, Θάλεια Αργυρίου, Ηλίας Αλετράς, Παντελής Αντωνάς, Φλωρεντία Δημητρίου, Κυριάκος Δημητρίου (1985), 150΄

Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός στρατιώτη ο οποίος, μερικά χρόνια μετά την τούρκικη εισβολή, επιστρέφει στην Κύπρο και ψάχνει να βρει τα ίχνη της οικογένειάς του που αγνοείται στα κατεχόμενα. Η ταινία αποτυπώνει πιστά ένα από τα μεγαλύτερα, και μέχρι σήμερα άλυτα, προβλήματα που προέκυψαν στην Κύπρο, μετά την εισβολή.

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014
Ώρα 19:00

«Δρόμοι και πορτοκάλια»
Σκηνοθεσία- σενάριο: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν
Ηθοποιοί: Βάνα Ραμπότα, Στέλλα Φυρογένη, Στάθης Λιβαθινός (1996), 100΄

Η ταινία έχει ως αντικείμενό της το ευαίσθητο θέμα των Κυπρίων αγνοουμένων μετά την τουρκική εισβολή το 1974. Δύο αδελφές, η Δάφνη και η Άννα, θεωρώντας πως ο αγνοούμενος πατέρας τους είναι ζωντανός, αποφασίζουν να ξεκινήσουν ένα ριψοκίνδυνο ταξίδι στην Τουρκία προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Ώρα 21:00

«Τριμίθι»
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ανδρέας Πάντζης.
Αφηγητής: Κώστας Χαραλμπίδης (1988), 120΄

Στο Τριμίθι, κυπριακό χωριό στα κατεχόμενα από τους Τούρκους εδάφη, οι κάτοικοι, που ζουν ως πρόσφυγες στον τόπο τους, προσπαθούν να διατηρήσουν και να μεταβιβάσουν στους νεότερους, σαν μια καταγραφή μνήμης, την εικόνα της ιστορίας και της ζωής τους εκεί.

Η Συζήτηση
Βιβλιοπωλείο Ιανός

Στη συζήτηση με θέμα «Κυπριακός Κινηματογράφος: τέχνη και πολιτική» που θα γίνει την Τρίτη 2/12/2014, ώρα 12:30 στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και την οποία θα συντονίσει ο Νίνος Φενέκ Μικελίδης, θα συμμετέχουν οι δημιουργοί: Αλίκη Δανέζη-Κνούτσεν, Χρήστος Γεωργίου, Ανδρέας Πάντζης, Γιάννης Οικονομίδης, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, κοινό. Είσοδος ελεύθερη.