Από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη κυκλοφορεί το παιδικό βιβλίο Κυπάρισσος, Χάνεται για πάντα ό,τι ξεχνιέται της Marta Sanmamed σε εικονογράφηση της Sonja Wimmer.

 

Σ’ αυτή την ιστορία
µια σκυλίτσα χάνεται στο πάρκο,

ένας κούνελος κοιµάται βαθιά, πολύ βαθιά,

ένα άλογο βρίσκεται στα σύννεφα

και µια καρδερίνα φεύγει για ένα µακρινό ταξίδι.

Σ’ αυτή την ιστορία

η Ειρήνη κάνει συνέχεια σκοινάκι για να γίνει δυνατή,

ο Τζορτζ περιµένει κοιτώντας ψηλά στον ουρανό,

η Μόλι µένει ξάγρυπνη

και ο Ντάνι, µε το σακίδιο στην πλάτη, ξεκινά µια αναζήτηση.

Σ’ αυτή την ιστορία
υπάρχουν τέσσερις άνεµοι και ένα δέντρο,

το ψηλότερο στην πόλη,
ένα δέντρο που δακρύζει…

 

Η Marta Sanmamed είναι πολυτάλαντη καλλιτέχνιδα, που έχει παρουσιάσει το έργο της τόσο στην Ισπανία όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Εκτός από συγγραφέας, είναι και σχεδιάστρια γραφικών και επικεφαλής blogs και δηµιουργικών εκποµπών για την τηλεόραση.

Πιστεύει ότι για να γνωρίσει κανείς µια πόλη πρέπει να επισκεφθεί την αγορά της, το παλαιότερο βιβλιοπωλείο της, αλλά και το νεκροταφείο της. Οργανώνει επισκέψεις σε νεκροταφεία και προσπαθεί να µάθει στα παιδιά να αντιµετωπίζουν το θέµα χωρίς προκατάληψη. Σε ένα από τα ταξίδια αυτά ανακάλυψε το µεγαλοπρεπές δέντρο που την ενέπνευσε γι’ αυτό το παραµύθι, το οποίο µιλά για την απώλεια χωρίς περιστροφές.

Η Sonja Wimmer σπούδασε και εργάστηκε ως σχεδιάστρια στη γενέτειρά της, το Μόναχο, και στις Βρυξέλλες για αρκετά χρόνια. Κατόπιν αποφάσισε να αφοσιωθεί στην εικονογράφηση και ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να συνεχίσει την εκπαίδευσή της στο Llotja School of Design Art. Έκτοτε ζει ανάµεσα σε πινέλα και ιστορίες και εργάζεται ως εικονογράφος σε διάφορους εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσµο. Εικονογραφήσεις της έχουν αποσπάσει πολλά βραβεία στις ΗΠΑ.

Πιστεύει ότι η εικονογράφηση της δίνει την ευκαιρία να φέρει λίγο φως στη ζωή των ανθρώπων, να τους κάνει να γελάσουν, να δραστηριοποιηθούν, να ονειρευτούν.