Η ταινία «Κύμα» (Lmuja) του Omar Belkacemi αφηγείται την ιστορία του Αλγερινού δημοσιογράφου και συγγραφέα Redouane, ο οποίος επιστρέφει από την Ευρώπη στη γενέτειρά του, την Αλγερία, για να ερευνήσει ένα κύμα αυτοκτονιών την εποχή των μαζικών απολύσεων, κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Ο Redouane εγκαθίσταται στην πόλη Béjaïa, όπου μένει με την αδερφή του τη Latifa, το γιο της και τον άντρα της τον Mokrane, ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του και παλεύει με την κατάθλιψη. Η ταινία παρακολουθεί την κλιμακούμενη οικογενειακή κρίση, που τελικά οδηγεί τον Redouane στην απόφαση να εγκαταλείψει την κάλυψη των γεγονότων, καθώς αισθάνεται ότι η προσωπική του εμπλοκή τον εμποδίζει να τα σχολιάσει αντικειμενικά.

Σ’ αυτό το πορτρέτο οικογενειακής κρίσης, βλέπουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής σε ευάλωτα άτομα.

Η ταινία «Κύμα» (Lmuja) συμβάλλει στη θεματολογία που κυριαρχεί στο πρόγραμμα Κείμενα, τις τοπικές επιπτώσεις οικονομικών πολιτικών που έχουν θεσπιστεί από διεθνείς φορείς.

Η συγγραφέας και επιμελήτρια Filipa Ramos αναρωτιέται αν υπήρξε διδακτική η εμπειρία της Αλγερίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Συντελεστές:

«Κύμα»
(Lmuja / The Wave)

Μυθοπλασία, παραγωγής Αλγερίας 2015.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Omar Belkacemi.
Εισαγωγικό κείμενο: Filipa Ramos.

Διάρκεια: 37΄