Ο κύκλος των σεμιναρίων θα ξεκινήσει την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου και θα αναπτυχθεί σε 16 τρίωρες συναντήσεις. Εισηγητές είναι μέλη της Ένωσης Κριτικών: Ζωή Βερβεροπούλου (Επίκουρος καθηγήτρια ΑΠΘ), Ιωάννα Λιούτσια (Περφόρμερ – Σκηνοθέτης – Θεατροπαιδαγωγός), Ειρήνη Μουντράκη (Δραματολόγος), Ιωάννα Μπλάτσου (Θεατρολόγος – Μέλος Κριτικής Επιτροπής Πανελλήνιων Διαγωνισμών Συγγραφής Θεατρικού Έργου), Σάββας Πατσαλίδης (Oμότιμος καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ), Εύη Προύσαλη (Δρ. Θεατρικών Σπουδών – Δραματουργός – Post Doc στις Παραστατικές Τέχνες), Ελευθερία Ράπτου (Θεατρολόγος – Εκπαιδευτικός), Παρασκευή Τεκτονίδου (Δραματουργός –Κριτικός Χορού – Παιδαγωγός), Τόνια Τσαμούρη (Θεατρολόγος – Δρ. Φιλοσοφίας) Δημήτρης Τσατσούλης, (Ομότιμος καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης ‒ ΤΘΣ Παν/μίου Πατρών)].

Επίσης, εξωτερικοί συνεργάτες, μεταξύ των οποίων η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας στο ΤΘΣ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Βαρβάρα Γεωργοπούλου, η ομότιμη καθηγήτρια θεατρολογίας του ΑΠΘ Έλση Σακελλαρίδου, ο αναπληρωτής καθηγητής θεατρολογίας του ΤΘ Παν/μίου Πατρών και κριτικός θεάτρου Γιώργος Σαμπατακάκης.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ με τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Θεάτρου (IATC/AICT) συμμετέχουν επίσης ο Jeffrey Eric Jenkins, καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόι (Urbana-Champaign) και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ο Ivan Medenica, καθηγητής Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ BITEF και υπεύθυνος των συνεδρίων της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου, ο Andrea Procheddu καθηγητής θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, μέλος της Ιταλικής και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και δραματουργός του Εθνικού Θεάτρου της Γένοβα, και άλλοι διακεκριμένοι κριτικοί και μελετητές.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στο θέατρο και η ανάδειξη νέων χώρων προβληματισμού, πειραματισμού και δοκιμασίας θέτουν πιεστικά και το ερώτημα κατά πόσο τα παραδοσιακά μοντέλα κριτικής ανάλυσης και αξιολόγησης αρκούν ή απαιτούν επαναπροσέγγιση των αρχών, των μεθόδων και των εργαλείων τους. Δεν πιστεύουμε σε θανάτους ή γεννήσεις καλλιτεχνικών φαινομένων. Πιστεύουμε στις συνεχείς αναπροσαρμογές τους, σύμφωνα πάντοτε με τα ιστορικά δεδομένα. Και αυτός είναι ο στόχος των σεμιναρίων: να γνωρίσουν στους ενδιαφερόμενους τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει ο χώρος των θεατρικών και παραστατικών τεχνών σήμερα και την ανάγκη σφυρηλάτησης νέων (αναπροσαρμοσμένων) τρόπων προσέγγισης και αξιολόγησης.

Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων θα καλυφθούν πεδία έρευνας και πρακτικής όπως οικολογικό και συμμετοχικό θέατρο, site specific, διαδικτυακό θέατρο, μεταμοντέρνο και μετα-ουμανιστικό θέατρο, θέατρο της φυλής και του φύλου, θέατρο για παιδιά και νέους, θέατρο και χορός και θα απασχολήσουν φλέγοντα θέματα που επηρεάζουν άμεσα τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των σύγχρονων θεατρικών/επιτελεστικών τάσεων (θεωρητικών και πρακτικών): η πολιτική ορθότητα, ο δικαιωματισμός (και το γνωστό μεταμοντέρνο ερώτημα anything goes), ο «θάνατος» της κριτικής κατά το πρότυπο του θανάτου του συγγραφέα, της ιστορίας, του κανόνα, της αυθεντίας, της αλήθειας, μεταξύ άλλων.

Τα σεμινάρια θα συνοδεύονται παράλληλα και θα υποστηρίζονται από πρακτικές ασκήσεις κριτικής με βάση συγκεκριμένες παραστάσεις που θα προτείνονται από τον κάθε διδάσκοντα.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε άτομα που προέρχονται από τον χώρο των θεατρικών σπουδών, της δημοσιογραφίας, της δημιουργικής γραφής, της κοινωνιολογίας, ανθρωπολογίας, εθνολογίας και γενικότερα των ανθρωπιστικών σπουδών αλλά και σε άτομα που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν συστηματικά με την κριτική θεάτρου. Κριτικά σημειώματα των συμμετεχόντων θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα της Ένωσης.

Κόστος συμμετοχής: 100 ευρώ (για όλο τον κύκλο των 16 συναντήσεων)

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους έως τις 20 Φεβρουαρίου στο email: seminariakritikis@gmail.com στέλνοντας παράλληλα ένα σύντομο βιογραφικό τους. Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Με το πέρας του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Υπεύθυνοι προγράμματος

Σάββας Πατσαλίδης, Πρόεδρος ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ /
Ειρήνη Μουντράκη, Αντιπρόεδρος ΕΛ.Ε.Κ.ΘΕ.Π.ΤΕ

Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.