Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνει κύκλο διαλέξεων για τη τζαζ μουσική, κάθε Τετάρτη στις 3-24 Απριλίου 2013, στις 19.00-21.00.

Ο 15ος κύκλος διαλέξεων της Μουσικής Βιβλιοθήκης είναι για πρώτη φορά αφιερωμένος στην τζαζ. O χώρος της Βιβλιοθήκης, φιλοξενεί τέσσερις Έλληνες, γνωστούς στο κοινό της τζαζ, με διαφορετική επαγγελματική ταυτότητα ο καθένας. Η ιδέα πίσω από τις φετινές διαλέξεις είναι επιστήμονες και καλλιτέχνες, από το χώρο της μουσικής δημοσιογραφίας, του ραδιοφώνου, τον ακαδημαϊκό χώρο και φυσικά από τη μουσική σκηνή, να συναντηθούν με κοινό παρανομαστή την τζαζ, και να παρουσιάσουν τέσσερις συμπληρωματικές όψεις του ίδιου θέματος, στο κοινό που θα έχει την τύχη να τους απολαύσει.

Το πρόγραμμα των διαλέξεων διαμορφώνεται ως εξής:

3/4

Οι ρίζες της τζαζ

Άγγελος Γαβριήλ, μουσικός

10/4

Μια διαδρομή της τζαζ: από τον Louis Armstrong στον Ornette Coleman

Ζακ Σαμουήλ, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός (Kosmos 93,6)

17/4

Αυτοσχεδιασμός, καινοτομία, συλλογική δημιουργία: η θαυμαστή λειτουργία των μουσικών της τζαζ

Δήμος Δημητριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου

24/4

Η ελληνική τζαζ

Μίμης Πλέσσας, συνθέτης, πιανίστας

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει από το 2000 ετήσιους Θεματικούς Κύκλους διαλέξεων με μουσικό ενδιαφέρον, που απευθύνονται στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και το ευρύτερο μουσικόφιλο κοινό.

Οι ομιλητές στους κύκλους αυτούς είναι προσκεκλημένοι της Βιβλιοθήκης από το ακαδημαϊκό κυρίως περιβάλλον στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και ερευνητές μουσικής ή μουσικοί, με εξειδίκευση στο θέμα που αναπτύσσεται σε κάθε κύκλο. Οι διαλέξεις πλαισιώνονται από ζωντανή μουσική, οπτικοακουστικό υλικό και βιβλιογραφία από την πλούσια συλλογή της Βιβλιοθήκης. Όλες οι διαλέξεις βιντεοσκοπούνται και είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης (www.mmb.org.gr)

Περιλήψεις των διαλέξεων και βιογραφικά των ομιλητών φιλοξενούνται επίσης στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης: http://www.mmb.org.gr/page/default.asp?la=1&id=7012