Της Μαριάννας Παπάκη

Η νέα δισκογραφική δουλειά του Κωστή Μαραβέγια τιτλοφορείται «Λόλα» και κυκλοφορεί από την EMI. Πρόκειται για μια συμπυκνωμένη δόση ενισχυμένης αισιοδοξίας που φωνάζει τόσο από το «τσιχλοφουσκί» εξώφυλλο όσο και από το περιεχόμενο που είναι ανάλαφρο αλλά όχι ελαφρύ! Πραγματικά ευχάριστη δισκογραφική έκπληξη από έναν δημιουργό που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη πορεία με χαρακτήρα, προσωπικό ύφος και μουσική άποψη.

Η «Λόλα» του λοιπόν, είναι μία ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά αποτελούμενη από 11 τραγούδια που το καθένα είναι μια μικρή ιστορία αλλά και μέρος μιας μεγαλύτερης. Από το Μπρεχτικό σχεδόν (θυμίζει κάτι από Όπερα της Πεντάρας) «Diktator Des Marktes», μέχρι την αλληγορική αλλά και σουρεάλ «Λόλα», από το επίκαιρο «Τσαλαπατώ» μέχρι το αφαιρετικό «Δε νιώθω τίποτα», η πικρία για την πραγματικότητα που δεν θέλουμε να πιστέψουμε διαπερνά τις γρήγορες μουσικές σαν τη λανθάνουσα στενοχώρια πίσω από το τεράστιο κόκκινο γέλιο του παλιάτσου. Μελό; Καθόλου! Το εντελώς αντίθετο. Η «Λόλα» του Κωστή Μαραβέγια δεν σε αφήνει να προλάβεις να πιάσεις πάτο. Γίνεται η ίδια το σκοινί που σε τραβάει στη ζωή και σου θυμίζει πως όλα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή.

Χαρακτηριστικά του άλμπουμ είναι οι ευφάνταστοι, παιχνιδιάρικοι στίχοι που μεταξύ αστείου και σοβαρού θα τους «πιάσετε» ν’ αγγίζουν πολλές φορές την κρίση χωρίς όμως να την ξορκίζουν βαρύγδουπα και με σοβαροφάνεια και οι πολλαπλές μουσικές επιρροές (από ποπ μέχρι world), ομοιόμορφα αφομοιωμένες, γεγονός στο οποίο συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, η Ilegal μπάντα του Μαρεβέγια με τους εξαιρετικούς μουσικούς και μόνιμους συνεργάτες του τα τελευταία χρόνια.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να πούμε πως η «Λόλα» δεν είναι μόνο … μουσική καθώς το cd κυκλοφορεί σε ειδική έκδοση με βιβλίο από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Η Λόλα είναι μια μικροκαμωμένη μουσικός που παίζει κόντραμπάσο και τον Απρίλιο του 2009 ταξιδεύει στο Καστελόριζο για να συμπράξει μ’ έναν τούρκο ουτίστα στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής φιλίας. Ο Μάρκος είναι παθιασμένος με τις γυναίκες. Με τη Λόλα νιώθει περισσότερο ερωτευμένος από κάθε άλλη φορά και την ακολουθεί στο ταξίδι. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και λίγο πριν φτάσουν στο Καστελόριζο, οι τηλεοράσεις του πλοίου προβάλλουν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την είσοδο της χώρας στο ΔΝΤ, κατά τραγική ειρωνεία από αυτό το μικρό νησί. Άπαντες επιβάτες, πλήρωμα και καπετάνιος παρακολουθούν συντετριμμένοι τις εξελίξεις στις τηλεοράσεις χάνοντας όμως τον έλεγχο του πλοίου το οποίο προσκρούει σε ύφαλο.

Κι αν αναρωτιέστε αν όλα αυτά θα τα καταλάβετε ακούγοντας μόνο το cd, η απάντηση είναι φυσικά και όχι. Η υπαρκτή ή ανύπαρκτη «Λόλα» μπορεί να κρύβει μια ωραία, γλυκόπικρη ιστορία πίσω της, τυπωμένη σε χαρτί, αλλά μουσικά έχει κερδίσει την αυτάρκειά της, έχει πλάσει μια ανεξάρτητη ιστορία από αυτή του βιβλίου αφήνοντας μεγαλύτερο μέρος στη φαντασία του ακροατή για την τύχη της.

Η Λόλα είναι μια ελπίδα σε ροζ περιτύλιγμα, μια πιν απ κοπέλα που μας κλείνει το μάτι σε δύσκολους καιρούς θυμίζοντάς μας πως τίποτα δεν έχει χαθεί…

Key Tracks: Diktator Des Marktes, Λόλα, Αρκεί να είμαστε μαζί