Η ερώτηση λοιπόν είναι “πώς στήνεται μια solo performance;”. Η απάντηση είναι “μακάρι να ’ξερα…”.

Πέρα όμως από το χιούμορ, δεν υπάρχει κανένας κανόνας για το πώς στήνεται μια solo performance και γενικότερα μια performance. Ο κάθε ένας βρίσκει τους δικούς του τρόπους να λειτουργεί, που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λειτουργήσουν και σε κάποιον άλλον.

Άλλος ξεκινάει από το κείμενο, άλλος ξεκινάει από μια ιδέα-συνθήκη, άλλος από το σώμα. Ο δικός μου τρόπος να ξεκινάω είναι από μια εικόνα, για την ακρίβεια την πρώτη εικόνα που θα δουν οι θεατές μόλις αρχίσει η παράσταση. Και μετά βλέπω πού αυτή η εικόνα με οδηγεί.

Όπως και να δουλεύει όμως κανείς, η solo performance έχει εκ των πραγμάτων κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά: είναι πάντα ο κόσμος, το σύμπαν, ενός ανθρώπου. Εκ των πραγμάτων έχει, και οφείλει να έχει, μια καθαρά προσωπική ματιά. Και αυτό που στο τέλος θα κερδίσει ή όχι τον θεατή, δεν είναι τόσο η σκηνοθεσία ή η ιδέα, αλλά η προσωπικότητα του συγκεκριμένου ηθοποιού.

Να πω τέλος ότι η μεγάλη δυσκολία του να κάνεις μια solo performance, είναι ότι και στην πρόβα αλλά και στην παράσταση δεν έχεις κανέναν άλλον να βασιστείς παρά μόνο τον εαυτό σου. Και κανέναν άλλον να κατηγορήσεις αν τα πράγματα δεν πάνε καλά…

Info: Ο Κώστας Κουτσολέλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Εργάστηκε ως ηθοποιός με αρκετούς Έλληνες σκηνοθέτες (Α. Χιώτη, Α. Αζάς, Β. Νούλας, Γ. Μαυραγάνη κ.α.), αλλά και με τον Πορτογάλο J.G.Miguel. Ως σκηνοθέτης έχει πραγματοποιήσει πάνω από δέκα παραστάσεις με την ομάδα MAG (Φεστιβάλ Αθηνών, Bios, Theatre des Bernardines κ.α.). Ιδρυτικό στέλεχος της Κίνησης Μαβίλη. Μαζί με τον Βασίλη Νούλα και την Βάσω Καμαράτου είναι υπεύθυνοι για την λειτουργία και τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του ”Μπαγκλαντές”, από τον οποίο θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο την επόμενή του παράσταση.

* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 33