Ένας νέος Έλληνας συγγραφέας θα παρουσιαστεί σύντομα στο Αθηναϊκό Κοινό με το πρώτο του θεατρικό έργο, από το Θέατρο ΣΤΟΑ, το Θέατρο που

έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς του στην ανακάλυψη νέων συγγραφέων. Πρόκειται για τον Κώστα Μποσταντζόγλου, μέλος θεατρικής οικογένειας μπορούμε να πούμε, αφού είναι ο γιος του Μποστ και αδελφός του ηθοποιού Γιάννη Μποσταντζόγλου.

Το έργο του «Ο ΕΛΕΦΑΣ» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κωμωδία, ένα βουκολικό δράμα, μια μαύρη κωμωδία ή μια σύγχρονη τραγωδία. Κι εδώ – επειδή πολύς κόσμος ρωτάει αν γράφει σαν τον Μποστ – ανακαλύπτουμε τη μοναδική ομοιότητα που έχει με τα έργα του πατέρα του: δεν μπορείς να τα κατατάξεις εύκολα σε κάποια κατηγορία.

«Όταν διαβάσαμε για πρώτη φορά τον «Ελέφα» ξεκαρδιστήκαμε στα γέλια, κι όμως το έργο περιέχει και μια ομαδική δολοφονία! Αν ο Κώστας Μποσταντζόγλου μοιάζει σε κάτι με τον πατέρα του τον Μποστ, είναι ότι κάτω από την ύπουλα χιουμοριστική ματιά τους υποβόσκει μια τραγική πραγματικότητα, που ακυρώνει το γέλιο που με τόση απλοχεριά σου έχουν χαρίσει».

Για τον σκηνοθέτη και τους ηθοποιούς, ο «Ελέφας » είναι μια άσκηση ήθους. Έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις ανθρώπων της ελληνικής απόμακρης επαρχίας, που το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τις μεταξύ τους σχέσεις, όπως και ο τρόπος που έχουν μάθει να εκφράζουν τα αισθήματά τους. Ένας τρόπος που διαφέρει από τον  «εκλεπτυσμένο » τρόπο μιας προσεκτικής συμπεριφοράς των αστικών κέντρων και που μας κάνει να γελάμε επειδή είναι τόσο απόμακρος από εμάς που υποτίθεται πως είμαστε πιο κοντά στον ‘πολιτισμό’.

Και αυτός ο τρόπος, το να ανακαλύψεις δηλαδή κάτω από τα λεγόμενά τους, το πραγματικό τους αίσθημα, προσφέρει στον καλλιτέχνη, είτε από τη θέση του σκηνοθέτη, είτε του ηθοποιού, είτε του σκηνογράφου, μια όμορφη και δημιουργική δυσκολία.

Σκηνοθεσία: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Σκηνικό-Κοστούμια: ΛΕΑ ΚΟΥΣΗ

Παίζουν:

ΛΗΔΑ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΕΥΑ ΚΑΜΙΝΑΡΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΙΟΒΑΣ