Με μια καριέρα που εκτείνεται σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια και με συνεργασίες με τους σπουδαιότερους μουσικούς του σήμερα όπως τον Brad Mehldau, Brian Blade, Mark Turner, Joshua Redman, Chris Potter αλλά και με «ογκόλιθους» της  τζαζ σκηνής όπως ο Joe Henderson, Paul Motian και Gary Burton, ο Kurt Rosenwinkel έχει κατορθώσει ν’ αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του στην σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική.

Λίγες ημέρες πριν την άφιξή του στην Ελλάδα, ο Kurt Rosenwinkel μας δίνει μία μικρή γεύση του πολυαναμενόμενου live που θα πραγματοποιήσει στο Gazarte το Σάββατο 15 Νοεμβρίου.

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

Culturenow.gr: Στις 15 Νοεμβρίου θα βρεθείτε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Gazarte. Πείτε μας λίγα λόγια για το live και το πρόγραμμά του.

Kurt Rosenwinkel: Εδώ και καιρό εξελίσσω την προσωπική μου μουσική. Στο live ακούσετε σόλο κιθαριστικά κομμάτια αυτοσχεδιασμούς αλλά επίσης layers, λούπες και ορχηστρικά τραγούδια τα οποία γεννήθηκαν αβίαστα, θα έλεγα, στο keyboard…

Cul.N.: Θεωρείστε ένας από τους επιδραστικότερους κιθαρίστες της γενιάς σας. Πώς νιώθετε γι’αυτό;

K.R.: Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα, είμαι χαρούμενος που η μουσική μου αρέσει στον κόσμο. Απλώς θέλω να δίνω περισσότερη μουσική στον κόσμο και να βελτιώνομαι όσο μπορώ σαν μουσικός.

Cul.N.: Πείτε μας λίγα λόγια για τις μουσικές σας επιρροές.

K.R.: Είναι τόσες πολλές..! Αλλά αυτή τη στιγμή σίγουρα μπορώ να πω για τη μουσική των  Charlie Parker, Bud Powell και Milton Nascimento. Υπάρχει τόση μουσική εκεί έξω και εάν αρχίσω να ονομάζω τις επιρροές μου σίγουρα θα φτιάξω μια λίστα αποτελούμενη από όλη την σπουδαία μουσική του κόσμου. Με επηρεάζει το οτιδήποτε!

Cul.N.: Πώς μπορεί ένα μέρος, ένας τόπος, μία χώρα ή μία ήπειρος να επηρεάσουν ή να διαμορφώσουν το ύφος ενός καλλιτέχνη; Πώς σας επηρέασαν η Νέα Υόρκη, το Βερολίνο ή η Ζυρίχη;

K.R.: Νιώθεις τον ρυθμό των ανθρώπων και τους ήχους των δρόμων, ακούς τον ρυθμό της γλώσσας και την ταχύτητα της πόλης. Νιώθεις τις επιθυμίες των ανθρώπων και τι ζητούν από τη μουσική. Ένας καλλιτέχνης έχει ανάγκη να είναι αναγκαίος και να υπηρετεί τους ανθρώπους… Κάποιες φορές σε ένα μέρος νιώθεις λιγότερο αναγκαίος απ’ ό, τι σε ένα άλλο. Σε κάποια μέρη νιώθω πλήρης, μια απελπιστικά αναγκαία λειτουργία…

Cul.N.: Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό κοινό και τι θα θέλατε να του πείτε;

K.R.: Την προηγούμενη φορά που έπαιξα στο Gazarte είχα μια υπέροχη εμπειρία και ο χώρος είναι τέλειος για live. Περιμένω με ανυπομονησία να ξαναβρεθούμε με το ελληνικό κοινό και να μοιραστούμε το ταξίδι της μουσικής!

 

Ο Kurt Rosenwinkel θα εμφανιστεί στο Gazarte το Σάββατο 15 Νοεμβρίου