Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώνει με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου), παρουσιάζει στις 11 Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Μελάνι και την Ελληνοαμερικανική Ένωση το νέο ποιητικό βιβλίο του Ιωσήφ Βεντούρα με τίτλο Κυκλώνιο.

Η λέξη κυκλώνιο παραπέμπει στο δηλητηριώδες υλικό Zyklon Β, το οποίο οι Ναζί χρησιμοποιούσαν για τη δολοφονία των εγκλείστων στο Άουσβιτς με βιομηχανικό τρόπο. Η λέξη παραπέμπει επίσης στην καταστροφική θύελλα που ονομάζουμε στη Μετεωρολογία κυκλώνα. Στην προσωπικότητα του επιζήσαντος δημιουργείται μία σχάση με τρόπο που η μνήμη να φαίνεται ότι είναι κάποιου Άλλου.

Κάποιος Άλλος είναι αυτός που πορεύτηκε δια μέσου του κυκλώνα και το ποίημα αρθρώνει την αποσπασματική αφήγηση αυτού του Άλλου, προσπαθώντας να αναδείξει ένα ελάχιστο από την οδύνη της διαδρομής του και εμμέσως από την ενοχή του για τη σωτηρία του.

Ο Ιωσήφ Βεντούρας έχει αναφερθεί σε προηγούμενο ποιητικό του βιβλίο (ΤΑΝΑΙΣ, Εκδόσεις Γαβριηλίδη, 2001) στο δράμα της εξόντωσης των Εβραίων της Κρήτης από τους Γερμανούς κατακτητές. Με το Κυκλώνιο επανέρχεται στο τρομερό ιστορικό γεγονός της εξολόθρευσης των Εβραίων της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας στα στρατόπεδα θανάτου των Ναζί.
  
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Νάνος Βαλαωρίτης, ποιητής, Γιώργος Κόκκινος, Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κώστας Κουτσουρέλης, ποιητής και Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός, ενώ την παρουσίαση θα συμμετάσχει επίσης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος (βιολί).