Το Ινστιτούτο Θερβάντες παρουσιάζει κύκλο διαλέξεων στον οποίο λαμβάνουν μέρος έλληνες ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι,

ερευνητές και ιστορικοί οι οποίοι κάνουν μια εκτίμηση κι έναν απολογισμό του περάσματος και της εγκατάστασης των αλμογαβαρικών στρατευμάτων στην κεντρική Ελλάδα.

Αυτόν τον Μάρτιο συμπληρώνονται 700 χρόνια από τη νίκη της Καταλανο-αραγωνικής Εταιρείας επί των στρατευμάτων του τελευταίου φράγκου δούκα των Αθηνών, Βάλθερου Βριενίου, στην περίφημη μάχη του Κηφισού και την πτώση του Δουκάτου των Αθηνών στα χέρια της.

Η νίκη αυτή έθεσε τέλος στην νομαδική ζωή τους και τους επέτρεψε να εγκαθιδρύσουν ένα κράτος που διήρκεσε ωε το 1388. Σ’ αυτόν τον κύκλο διαλέξεων, έλληνες ακαδημαϊκοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, ερευνητές και ιστορικοί

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

14.03.2011, 19.30 h. Μαρία Δούρου-Ηλιοπούλου (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας Μέσων και Νεωτέρων Χρόνων στο Πανεπιστήμιο ΑΘηνών): Οι καταλανοί του Δουκάτου των Αθηνών και οι σχέσεις τους με τους Φράνκους.

21.03.2011, 19.30 h. Τάσος Τανούλας (αρχιτέκτων, επικεφαλής των έργων αναστήλωσης των Προπυλαίων): “Το πολυτιμότερο κόσμημα του κόσμου” στο στέμμα της Αραγωνίας.

28.03.2011, 19.30 h. Νίκος Κοντογιάννης (Δρ. Αρχαιολογἰας στην 23η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Χαλκίδας / Υπουργείο Πολιτισμού): Οι καταλανοί στην Βοιωτία: το κάστρο της Λειβαδιάς.

04.04.2011, 19.30 h. Χρύσα Μαλτέζου (Διευθύντρια του Βυζαντινού Ινστιτούτου της Βενετίας): Το αρχείο της Βενετίας –  δεξαμενή γνώσεων για την παρουσία των Καταλανών στην Ελλάδα.

11.04.2011, 19.30 h. Κυριακή Πετράκου (Επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η καταλανική παρουσία στο ελληνικό θέατρο.

Στα ελληνικά.
Αίθουσα εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα, Αθήνα.       
Είσοδος ελεύθερη

15-24.03.2011, 21.00
Θεατρική παράσταση
Γιάγκου Ανδρεάδη: Φώναξε «είμαι ζωντανός»

«Είμαι ζωντανός», λένε πως είναι τα τελευταία λόγια του Λόρκα πριν δεχτεί τη χαριστική βολή του φασιστικού αποσπάσματος.

Φώναξε «είμαι ζωντανός», είναι και ο τίτλος του έργου του Γιάγκου Ανδρεάδη, που δραματοποιεί την συνάντηση ανάμεσα σ’ ένα πρόσωπο, που συμπυκνώνει τους δολοφόνους του ποιητή και έναν δημοσιογράφο, που έρχεται από μακριά για να πάρει κάτι παραπάνω από μια συνέντευξη.

Σκηνοθετούν από κοινού και ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Γιώργος Μωρόγιαννης και Κίμων Ρηγόπουλος.

Η παράσταση είναι υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος του Παντείου Πανεπιστημίου.

Εύμαρος, Φωκίδος 26, Αμπελόκηποι, Αθήνα.  Τηλ.: 210-6207824.

Είσοδος:12 €
Για προσωπικό και μαθητές του Ινστιτούτου Θερβάντες και για τα μέλη της Βιβλιοθήκης «Χουάν Κάρλος Ονέτι»: 8 € (με την επίδειξη της κάρτας στο ταμείο).