Οι εκδόσεις Καστανιώτη προτείνουν το νέο εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα καταστάσεων της Αθηνάς Κακούρη, Ξιφίρ Φαλέρ

Σπουδαιότερο κοσμικό γεγονός στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1916 ήταν η επιθεώρηση Ξιφίρ Φαλέρ. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της εποχής η εφημερίδα Αθήναι, το έργο ήταν «το μεγαλύτερον θεατρικόν γεγονός της Ελλάδος από θεαματικής ιδίως απόψεως και από απόψεως πλούτου».

Η πιο πολυέξοδη επιθεώρηση που είχε παιχτεί ως τότε. Η χλιδή της έμεινε θρυλική στα χρονικά της αθηναϊκής σκηνής και η ανάμνησή της διογκώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, πέρα ίσως από οποιαδήποτε δυνατότητα ρεαλιστικής εκτίμησης. Τα σκηνικά και τα κοστούμια ήταν του, διάσημου ήδη, Πάνου Αραβαντινού. Το Ξιφίρ Φαλέρ στάθηκε η αυθεντικότερη καλλιτεχνική έκφραση νεοπλουτικών ιδανικών της πρωτοεμφανιζόμενης αστικής τάξης της Αθήνας.


Με τον ίδιο τίτλο η Αθηνά Κακούρη γράφει μια παλαιά ιστορία με επίκαιρους απόηχους: το δικό της Ξιφίρ Φαλέρ μάς μεταφέρει στην Αθήνα των αρχών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για να ανασυνθέσει με έναν τόνο ευθυμογραφικό τα ήθη, τις εικόνες, τα πάθη, αλλά και τα παιχνίδια επιβολής που παίζονταν μεταξύ των πρακτόρων, των κατασκόπων και των άλλων ανθρώπων της διαπλοκής, στο παρασκήνιο ή στο προσκήνιο των ιστορικών γεγονότων.