Το Χοροθεατρικό Σεμινάριο “ΞΕ-ΚΙΝΑΩ” θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Φεβρουαρίου 2015 στις 12:00-15:00 στο QUILOMBO με τη Ρεγγίνα Λεβεδιανού.

Για να αρχίσει ένας κύκλος, χρειάζεται πρώτα να κλείσει ένας άλλος.

Για να αρχίσει κάτι να κινείται, χρειάζεται πρώτα να σταματήσει κάτι άλλο.

Όταν σταματήσω έχω ήδη ξε δηλαδή έχω επιλέξει. Τώρα μπορώ να υποδεχτώ την στιγμή του επαναπροσδιορισμού: αποστασιοποίηση από το παρελθόν, ξεκαθάρισμα, χώρος για το νέο. Αυτό τον χώρο θα έρθει να πλημμυρίσει το όραμα, το όνειρο και η επιθυμία. Έτσι μπορώ να κινήσω για την πραγμάτωση, δηλαδή να κινηθώ από επιλογή να ξε-κινήσω.

Η τέχνη δημιουργείται από ανάγκη επικοινωνίας και έκφρασης. Αλλα που αρχίζει και που τελειώνει το προσωπικό μέσα σε αυτήν τη διαδικασία;

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το προσωπικό σαν εργαλείο και να το κάνω να αφορά το κοινό;

Αναδύoντας υλικό από την παρελθοντική μας εμπειρία θα καταλήξουμε σε ένα σκηνικό αποτέλεσμα μέσω της κίνησης και του λόγου στο οποίο δημιουργοί, συνθέτες και ερμηνευτές θα είναι ο καθένας από μας.

Το διήμερο αυτό αποτελεί την αρχή δύο κύκλων μαθημάτων θεατρικού αυτοσχεδιασμού και τεχνικής που θα ακολουθήσουν. Στον πρώτο κύκλο με αφετηρία την ευχαρίστηση του παιχνιδιού και τον αυτοσχεδιασμό θα ξαναγνωρίσουμε τα εκφραστικά μας εργαλεία, με τα οποία στον δεύτερο κύκλο θα έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε μεμονωμένα και πιο συγκεκριμένα αποκτώντας έτσι ένα συνειδητό λεξιλόγιο πάνω στην τεχνική του θεάτρου.

 


ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Η ευχαρίστηση του παιχνιδιού

“ Θα έπρεπε να ανεβαίνετε στη σκηνή σα να βγαίνετε ρομαντικό ραντεβού και όχι σα να πηγαίνετε να δώσετε αίμα.”

David Mummet   

Πάω να παίξω!

Παίζω για να περάσω καλά, παίζω για την ομάδα, για τους άλλους, για το παιχνίδι. Δεν παίζω για να κερδίσω. Μπορεί να υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί αλλά όχι λάθος και σωστό.

Το Θέατρο είναι ένα παιχνίδι ενηλίκων. Ο Τάσος Λειβαδίτης λέει πως, αυτό που μας μεγαλώνει είναι, ίσως, η ίδια η παιδικότητα, που μας διώχνει, για να μην, τελικά, εννοήσουμε. Πως θα  ερμηνεύσουμε λοιπόν αν δεν καταφέρουμε να εξημερώσουμε την παιδικότητα;

Πώς μπορούμε να απελευθερωθούμε από τα πρότυπα της ενήλικης ζωής μας, από τις ιδέες που η κοινωνία θεωρεί αποδεκτές και μας έχει επιβάλει, από περιορισμούς και στερεότυπα που ντυθήκαμε μεγαλώνοντας, ώστε να ξεχάσουμε τον ενήλικο εαυτό μας  και να γίνουμε πάλι παιδιά;

Ξεκινώντας από την ομάδα θα φτάσουμε στον εαυτό μας μέσα από έναν διαφορετικό τρόπο αφήνοντας χώρο να τον γνωρίσουμε εκ νέου. Θα χρησιμοποιήσουμε στοιχεία κίνησης, ρυθμού και λόγου. Μέσα από το παιχνίδι και τον αυτοσχεδιασμό θα εξερευνήσουμε και θα δουλέψουμε τα εκφραστικά μας μέσα με στόχο να αποκτήσουμε μία καινούργια συνειδητή σχέση με το σώμα και την φωνή μας.

ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΥΚΛΟΣ

Λόγος και Κίνηση

Το θέατρο αποτελεί έναν ολιστικό τρόπο έκφρασης. Η ερμηνεία δεν είναι απλώς μια ενστικτώδης εκδήλωση συναισθημάτων και απαιτεί την απόκτηση ενός πλήρους συνειδητού τρόπου διαχείρισης των εκφραστικών μας μέσων. Είναι το αποτέλεσμα της έρευνας των οργανικών και εγκεφαλικών διαδικασιών της ανθρώπινης έκφρασης.

Το σώμα είναι ένας τόπος, εργαλείο μνήμης και έκφρασης συναισθηματικών καταστάσεων. Η σωματική στάση είναι που δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο, ο οποίος εντοπίζει και ονομάζει την δράση και κατόπιν ενεργοποιεί το κέντρο της ομιλίας.

Σκοπός αυτού του σεμιναρίου είναι να αντιληφθούμε και να εμβαθύνουμε σε μια πιο τεχνική προσέγγιση. Αυτό θα το επιτύχουμε εξερευνώντας μεμονωμένα τις παραμέτρους σώμα, φωνή (ρυθμός, τονικότητα, ένταση).

Θα χρησιμοποιήσουμε ένα κείμενο λόγου (θεατρικό μονόλογο, ποίημα ή πεζό) περίπου 200 λέξεις το οποίο θα φέρετε σε φωτοτυπία και θα έχετε αποστηθίσει πολύ απλά. Είναι σημαντικό να μην χρωματίσετε το κείμενο σας για να μπορέσουμε να δουλέψουμε με το λόγο αγνά. Το αποτέλεσμα της ερμηνείας μας θα είναι τεχνικό.

Ο κύκλος θα ολοκληρωθεί σε 2 μήνες, μία φορά την εβδομάδα 2 ώρες.