Η Krista Martynes θα παρουσιάσει στο χώρο πολιτισμού About, μια συναυλία με κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο και live electronics…

… την Παρασκευή 15 Ιουνίου.
 

Κείμενο: Ανάργυρος Δενιόζος

Η Krista Martynes θα βασιστεί σε έργα των Aaron Einbond, Karlheinz Essl, Edison Denisov, Adam Basanta, Ana Sokolovic Mesh, David Lang.

Mε τον τίτλο Electric Licorice, η Krista Martynes μας προτείνει ένα πρόγραμμα μουσικής για κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο και live-electronics. Περιλαμβάνει κυρίως πρόσφατα έργα Ευρωπαίων και Αμερικανών συνθετών και media καλλιτεχνών και μας προτείνει ένα πανόραμα σύγχρονων μας απόψεων και προσεγγίσεων στην μουσική σύνθεση.

Το κλαρινέτο είναι από τα πιο ιδανικά μουσικά όργανα για το σκοπό αυτό. Οι τεχνικές και εκφραστικές του δυνατότητες, η ευλυγισία του, η μεγάλη έκταση του και το εύρος των δυναμικών του το έχουν καταστήσει προτιμητέα επιλογή ενός μεγάλου αριθμού συνθετών εντελώς διαφορετικών αισθητικών. Από την οικογένεια του κλαρινέτου, το μπάσο κλαρινέτο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά. Το σκούρο του ηχόχρωμα και οι πλούσιες αρμονικές του, αντηχούν μία ιδιαίτερη πτυχή της σύγχρονης μουσικής αισθητικής. Η γόνιμη συνάντηση του με την ηλεκτρονική τεχνολογία πολλαπλασιάζει αυτές του τις ιδιότητες.

Στη συναυλία αυτή η Krista Martynes εναλλάσσει έργα για μπάσο κλαρινέτο και live-electronics με έργα από το ιδιαίτερο και πλούσιο ρεπερτόριο για κλαρινέτο σόλο. Τα έργα του προγράμματος υπογραμμίζουν ανάμεσα στα άλλα την φυσική παρουσία του οργάνου και του εκτελεστή: την ανάσα, τον ήχο των κλειδιών, την απόκριση του ηχητικού σωλήνα. Με αναντίρρητη μουσική λογική αρθρώνονται σε ένα σύνολο που υπερβαίνει τα μέρη του, που με τις όποιες καλά αφομοιωμένες αναφορές του σε ιδιώματα της δημοφιλούς μουσικής προσκαλεί και τον μη εξοικειωμένο ακροατή σε μία συναρπαστική, “νόστιμη” και απαιτητική μουσική εμπειρία.

Βιογραφικά στοιχεία Krista Martynes

Η Krista Martynes, είναι κλαρινετίστα και καλλιτέχνης των multi-media. Με την διπλή της αυτή ιδιότητα έχει καταφέρει να δώσει καινούργια ζωή σε ένα αριθμό έργων του ρεπερτορίου, νέων και παλιών. Ταυτόχρονα, η δημιουργική της ενασχόληση με τον αυτοσχεδιασμό έχει εμπλουτίσει σημαντικά το εκλεκτικά ευρύ εκτελεστικό της εύρος. Η Krista εμφανίζεται ως σολίστ, και ως μέλος διάφορων συνόλων (NEM, Ensemble Modern, Klangforum Wien, και Ensemble Chorum) και ορχηστρών σε σημαντικά φεστιβάλ (Acanthes 2005 και 2006, Musikprotokoll καιTransart Festival, Ιταλία, Klangspuren Festival, Αυστρία, New Ways Sound Festival, St Petersburg, Russia 2010) και κονσέρτα διεθνώς.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς συνθέτες σύγχρονης μουσικής όπως οι Γιώργος Απέργης, Pascal Dusapin, Gerard Pesson, Wolfgang Rhim, Hector Parra, Βάσος Νικολάου, Paul Mefano, Jorg Widmann, Zad Moultaka, και Philippe Leroux, ενώ έχει παραγγείλει και την σύνθεση ενός αριθμού μουσικών έργων. Η Krista σπούδασε κοντά σε μεγάλους κλαρινετίστες όπως οι Thomas Freidli, Hans Deinzer, Philippe Cuper, και ενώ έχει παρακολουθήσει και τα masterclasses των Ernesto Molinari, Suzanne Stephens, Wes Foster και Joquim Valdepenas.