Το πρόγραμμα της συναυλίας θα τροποποιηθεί με την προσθήκη του ‘Adagio for strings’ του Σάμουελ Μπάρμπερ στη θέση των ‘Χορών της Γκαλάντα’, ενώ η συμφωνία του Σούμαν παραμένει ως φόρος τιμής στην πλειοψηφία των θυμάτων που έφυγαν τόσο νέοι από τη ζωή. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας δεν θα επιτρέπονται χειροκροτήματα.

Η σχετική ανακοίνωση του Διευθυντή της Κ.Ο.Θ. Σίμου Παπάνα αναφέρει σχετικά:

Αγαπητοί φίλοι,

Εμείς, η οικογένεια της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, συγκλονισμένοι, επιθυμούμε να σάς μεταφέρουμε την απέραντη θλίψη μας για την ανείπωτη τραγωδία που συντάραξε τη χώρα μας, εκφράζοντας τα βαθιά μας συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν, τις ευχές μας για εύκολη και γρήγορη ανάρρωση προς τους τραυματισμένους και την συμπαράστασή μας τους διασώστες και όλους τους ανθρώπους που δίνουν αυτήν τη στιγμή μάχη να πετύχουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε αυτήν την τόσο δύσκολη στιγμή.

Η μουσική έχει υπάρξει κατά την ιστορία της κοινωνός όχι μόνο χαράς, αλλά όλων των συναισθημάτων, συμπορευόμενη με τον ανθρώπινο πόνο, την θλίψη, την αγωνία, τον φόβο, την απόγνωση, την απώλεια. Η μουσική αποτελεί το έσχατο καταφύγιο της ανθρώπινης ψυχής όταν όλα έχουν χαθεί. Έχοντας επίγνωση του δύσκολου αυτού ρόλου μας, εμείς στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης θα είμαστε παρόντες την Παρασκευή 3 Μαρτίου, τροποποιώντας την συναυλία μας όπως αρμόζει, και αφιερώνοντάς την στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας. Οι χοροί της Γκαλάντα θα αντικατασταθούν από το Adagio του Samuel Barber. Η συναυλία θα διεξαχθεί χωρίς διάλειμμα και ζητούμε από τους ακροατές μας να μην χειροκροτήσουν καθ’ όλη τη διάρκειά της, αφήνοντας τη μουσική να ηχήσει ανάμεσα στη σιωπή. Η συμφωνία της Άνοιξης του Robert Schumann θα αφιερωθεί στους άδικα χαμένους νέους ανθρώπους που ονειρεύτηκαν την άνοιξη χωρίς να προλάβουν να την ζήσουν, ακριβώς όπως και ο συνθέτης της. Τα μουσικά άνθη της συμφωνίας του Schumann θα είναι τα άνθη που θα αποθέσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης προς τιμήν των συνανθρώπων μας που χάθηκαν πρόωρα.

Όλα τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Αιμοληψίας του Nοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Πιάνο: Λόλα Τότσιου
Διεύθυνση ορχήστρας: Κορνήλιος Μιχαηλίδης
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Πρόγραμμα:
Σάμουελ Μπάρμπερ (1910-1981): Αντάτζιο για έγχορδα
Γκαλίνα Ουστβόλσκαγια (1919-2006): Κοντσέρτο για πιάνο, έγχορδα και τύμπανα (1946)
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ.1 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 38 (“της Άνοιξης”)

Παραγωγή: Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
Σε συνεργασία με τον Ο.Μ.Μ.Θ.

Διαβάστε επίσης:

Η Συμφωνία της Άνοιξης, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης