ΑΝΑΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αυτή είναι η ιστορία του μετασχηματισμού του εγκαταλειμμένου μισού του ήδη μεταμορφωμένου από τον Ζενέτο κτιρίου της ζυθοποιίας Φιξ στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (στο βιβλίο αναφέρεται με τα ελληνικά αρχικά του ως ΕΜΣΤ). Το βιβλίο αποτελείται από τον πρόλογο, τρία μέρη και τον επίλογο. Ο Ηλίας Ζέγγελης με τίμησε γράφοντας τον πρόλογο και τον ευχαριστώ.

Το πρώτο μέρος είναι μια σύντομη ιστορία του κτιρίου και των κυρίων χαρακτήρων που ενέχονται σε αυτήν. Παρατίθεται ένα χρονοδιάγραμμα που συνδέει τις δύο ζωές του κτιρίου, της ζυθοποιίας Φιξ και του ΕΜΣΤ. Ο κ. Φιξ, ο Τάκης Ζενέτος και η Άννα Καφέτση, η τότε διευθύντρια του ΕΜΣΤ, παρουσιάζονται. Επίσης η φυσική κατάσταση του κτιρίου, η μετατροπή του από τον Ζενέτο και η κατεδάφιση του μισού τμήματος προτού ανακηρυχθούν διατηρητέες οι όψεις περιγράφονται λεπτομερώς, καθώς αποτελούν το σκηνικό για το πρόγραμμα του διαγωνισμού.

Το δεύτερο μέρος είναι αφιερωμένο στον σχεδιασμό. Περιγράφεται και εξηγείται η κεντρική ιδέα, η οποία «έδεσε» τις ανάγκες του κτιριακού προγράμματος με τους χώρους του υπάρχοντος κτιρίου.
Στο τρίτο διηγούμαι ιστορίες που έζησα κατά την ενασχόλησή μου με το κτίριο, τον διαγωνισμό, τον σχεδιασμό και την κατασκευή.

O επίλογος είναι γραμμένος από τον αρχιτέκτονα Tim Ronalds. Ο Tim και εγώ συνεργαστήκαμε για χρόνια όταν ζούσα στο Λονδίνο. Τον προσκαλέσαμε να μας συμβουλεύει κατά το στάδιο της μελέτης και επισκέφτηκε το κτίριο τον Οκτώβριο του 2017 προτού γράψει το κείμενό του. Τον ευχαριστώ για τις πολλές του συνεισφορές.

Κοντόζογλου Καλλιόπη

Αρχιτέκτων και παιδαγωγός. Σπούδασε με τον David Greene (University of Westminster) και τον Dalibor Vesely στο Architectural Association (ΑΑ), Βραβείο Diploma 1981. Συνεργάστηκε με τον Tim Ronalds (1982-88) και βραβεύτηκαν από τους The Sunday Times για το καλύτερο δημόσιο κτίριο (1988) με το Θέατρο Jackson Lane. Έχει γραφείο στην Αθήνα από το 1989.

Δίδαξε design (1982-86) στην ΑΑ και το GSD, Harvard (1993). Οργανώνει και διδάσκει το Athens Studio για το School of Design, University of Western Australia, όπου είναι Adjunct Professor. Επίσης, για το EU-Program του School of Architecture and Urban Planning, Huazhong University, Κίνα. Επισκέπτρια καθηγήτρια στο University of Hong Kong (2017-18).

Κριτής σε πανεπιστήμια, όπως το University of British Columbia, Καναδάς∙ η Ακαδημία Καλών Τεχνών, Institute for Art and Architecture, Αυστρία∙ η Leicester School of Architecture, De Montfort University, Βρετανία∙ συμβουλευτικό μέλος της ΜΚΟ SARCHA (School of Architecture for All, 2006-13).

Τα ενδιαφέροντά της εστιάζονται στη σχέση μοντέρνας τέχνης και αρχιτεκτονικής. Η φιλοσοφία της συνοψίζεται στα κοινά, όπως στην «ανάγνωση» μιας κατάστασης στην πόλη∙ τη γεωμετρία, στην πιθανότητα μιας αρχιτεκτονικής παρέμβασης και στη δυνατότητα επικοινωνίας που έχει ένα κτίριο να «διηγηθεί» μιαν ιστορία.


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Πάνος Κοκκινιάς