Τις περισσότερες φορές γράφοντας ένα δελτίο τύπου για μια συναυλία, για την κυκλοφορία ενός δίσκου ή για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα απαιτεί κάποιου είδους κοινοποίηση και επικοινωνία, αναζητάς διακαώς τις «πιασάρικες» φράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον και τελικά θα τραβήξουν  την προσοχή κάθε πιθανού αναγνώστη-στόχου, άλλες φορές πετυχημένα άλλες όχι και τόσο…

«Σε μια εποχή μεγάλης φασαρίας κάποιος θα πρέπει να κάνει ακόμα μεγαλύτερη φασαρία για να στρέψει τον προβολέα πάνω του» που λέει και ένας διάσημος ροκ σταρ που είναι Ιρλανδός και… ξέρει από φτώχια, αλλά είναι και ιδιαίτερα εύστοχος στην προκειμένη περίπτωση. Η φράση του τίτλου θα έλεγε κανείς ότι είναι μια τέτοια φράση. Μια φράση που πιθανότατα θα πυροδοτούσε μπόλικες συζητήσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που δε θα μπορούσαν να καταλήξουν για το ελληνικό ροκ του 20ου  αιώνα πόσο μάλλον για αυτό του 21ου. Πάντως είναι μια φράση που εμείς επιλέξαμε και χρησιμοποιήσαμε εντελώς συνειδητά ως επικεφαλίδα για την πρώτη μας εμφάνιση ως μπάντα στην ιστορική σκηνή του Κυττάρου την Παρασκευή 16/12, αυτή τη φορά παρέα με τρία από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της εγχώριας σκηνής.

Το ελληνικό ροκ πέρα από εμμονές, προσωπικές απόψεις και αποψάρες κουβαλάει πλέον στην πλάτη του μια ιστορία 50 χρόνων. Στην ελληνόφωνή του εκδοχή αποτελεί ένα διακριτό μέρος του ελληνικού τραγουδιού που μάλιστα σε κάποιες περιόδους  έπαιξε και πρωταγωνιστικό ρόλο, διαμορφώνοντας εν πολλοίς τη νεανική (όπως ήταν φυσικό) κουλτούρα. Και φτάνουμε στο σήμερα. Άνετα μπορούμε να μιλήσουμε για μια ενεργότατη και αξιολογότατη ελληνική σκηνή ακόμα και με διεθνείς αναφορές σε κάποιες περιπτώσεις. Σε αυτήν κυριαρχούνε τα αγγλόφωνα σχήματα, ιδίως του σκληρού ήχου, που ωθούν τα πράγματα μπροστά.

Πλάι σε αυτά και αξιοποιώντας τη δυναμική τους-άλλωστε στη δική μας αντίληψη είναι χαζή οποιαδήποτε αντιπαράθεση ανάμεσα στον ελληνόφωνο και αγγλόφωνο ήχο- φαίνεται να αναδύεται και μια πολλά υποσχόμενη ελληνόφωνη σκηνή που καλείται να εκφράσει τους προβληματισμούς και τα ερωτηματικά του σήμερα στη μητρική γλώσσα αυτών που τα βιώνουν. Αυτό που χρειάζεται είναι μια γερή κλωτσιά στον κ….. Ε ας τη δώσουμε. Το ελληνικό ροκ του 21ου αιώνα είναι εδώ και ξεκινά την αντεπίθεσή του από το Κύτταρο στις 16/12!

KollektivA:

Θανάσης Χουλιαράς
Φάνης Μαργαρώνης
Γιώργος Θεοφάνους
Μάκης Κρέτσης
Γιώργος Παύλου
Δημήτρης Γιαννούχος

https://www.facebook.com/KollektivA.gr
http://www.kollektiva.net


Οι KollektivA ανεβαίνουν για πρώτη φορά στην ιστορική σκηνή του Κυττάρου, για ένα μοναδικό live! Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Φωτογραφία: © Αφροδίτη Ζαγγανά