Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεχίζει το “Κοινωνικό Θεατροπωλείο” με την παράσταση «Θέλετε να χορέψομε, Μαρία;», βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα της Μέλπως Αξιώτη.

Το έργο θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Αννέτας Κορτσαρίδου, στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών την Τετάρτη 15/5, Τετάρτη 22/5 & Τετάρτη 29/5/13, στις 21.00

 Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, συνεχίζει τη συνεργασία του με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», «Παπάφειο Ίδρυμα» & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

 

Σημείωμα Καλλιτεχνικού Διευθυντή

 Εμείς, οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ –το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς– συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται. Με εργαλείο μας την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας. Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.

 Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας. Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να ενδυναμώσει το ηθικό και την ψυχική δύναμη των πολλών.

Σωτήρης Χατζάκης

Σημείωμα Σκηνοθέτη

 «Έτρεμα μήπως δεν προλάβω να τα γνωρίσω όλα γύρω μου. Έτρεμα πάλι, ύστερα, μήπως τελειώσουν όλα και δεν πομείνει τίποτα άλλο, για τη συνέχεια της ζωής. Αλλά η ζωή είναι μεγάλη, και ησύχασα». Αυτή η φράση της Μέλπως Αξιώτη, μ’ ακολουθεί πολλά χρόνια τώρα. Ρίζωσε βαθιά μέσα μου. Μου δίδαξε την υπομονή και το κουράγιο. Την αντοχή στις δυσκολίες. Τη χαρά.

 Όταν έμαθα ότι μπορούμε να προτείνουμε ένα έργο για να γίνει παράσταση, το μυαλό μου πήγε ακαριαία σ’ αυτήν τη νουβέλα· που ’ναι σαν παραμύθι που μας είπανε καμιά φορά, μικρά παιδιά. Στο θέατρο, τι τυχεροί που είμαστε! – μπορούμε και λέμε την ιστορία μας. Με μεγάλη μου χαρά, θα ήθελα να μοιραστώ τη δική μου, μαζί σας.

 Θέλετε να χορέψουμε;

 Ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου όλους τους ανθρώπους που με βοήθησαν.

Αννέτα Κορτσαρίδου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

 Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία: Αννέτα Κορτσαρίδου

 Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Νίκος Συμεωνίδης, Νίκος Τσώνης, Κώστας Γεράσης

 Επιμέλεια κοστουμιών: Κατερίνα Γιαμαλή, Κωνσταντίνα Μαντζούκα, Αννέτα Κορτσαρίδου

 Μουσική επιμέλεια: Μιχάλης Σιώνας

 Φωτισμοί: Άρης Βακός

 Boηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Γαβριηλίδου

 Ερμηνεύει η Αννέτα Κορτσαρίδου.

 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 12/05/2013 “CONTRACTIONS” ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 14/05/2013 «ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 15/05/2013 «ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΜΕ, ΜΑΡΙΑ;» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/05/2013 “CONTRACTIONS” ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18/05/2013 “CONTRACTIONS” ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 19/05/2013 “CONTRACTIONS” ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/05/2013 «ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΜΕ, ΜΑΡΙΑ;» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/05/13 «Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/05/13 «Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/05/13 «Η ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/5/2013 «ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΜΕ, ΜΑΡΙΑ;» ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/05/2013 “SOUVENIR DE SALONIQUE” MIΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1/6/2013 “SOUVENIR DE SALONIQUE” MIΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2/6/2013 “SOUVENIR DE SALONIQUE MIΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ Μ.ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟΠΩΛΕΙΟ: Θέλετε να χορέψομε, Μαρία; (14/5/2013)