Εργαστήρι ανάλυσης, σύνθεσης και εκτέλεσης γραφικής και λεκτικής παρτιτούρας με τον Αλέξη Πορφυριάδη διοργανώνει η KNOT

Gallery από τον Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη του 2011.

 
Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μουσικούς κάθε επιπέδου και σε όποιον (μουσικό ή μη) έχει διάθεση να πειραματιστεί στο πλαίσιο του ελεγχόμενου  αυτοσχεδιασμού. 

Από τη δεκαετία του 1950  πολλοί συνθέτες πειραματίστηκαν με μορφές σημειογραφίας που συχνά δεν περιλάμβαναν νότες, παρά μόνο εικόνες ή λέξεις, και η μουσική σύνθεση διερευνήθηκε ως ανοιχτή, ομαδική διαδικασία.

Στο εργαστήρι θα αναλύσουμε και θα εκτελέσουμε γραφικές και λεκτικές παρτιτούρες από ένα ευρύ φάσμα συνθετών (Stockhausen, Logothetis, Lachenmann, Bussoti, Cardew, Βrown, Wolff, Cage, κ.α.), καθώς και παραδείγματα πρόσφατων ανάλογων συνθέσεων (Overton, Nielsen, Sterk, Shim, Πορφυριάδης, Χατζημακρής, κ.α.). Θα συζητήσουμε τις προοπτικές αυτών των προσεγγίσεων και οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν και θα εκτελέσουν δικές τους γραφικές/λεκτικές παρτιτούρες, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε συναυλία στη ΚΝΟΤ.

Αλέξης Πορφυριάδης

Ο Αλέξης Πορφυριάδης είναι συνθέτης και αυτοσχεδιαστής. Σπούδασε σύνθεση με τους Gerd Kühr και Beat Furrer (MA – Postgraduate, Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Graz/Αυστρία) και παρακολούθησε σεμινάρια και μαθήματα με πολλούς άλλους Ευρωπαίους συνθέτες (Spahlinger, Urbanner, Poppe, Lang, Aperghis, Tsangaris).

Έργα του έχουν παρουσιαστεί στην Ευρώπη και τον Καναδά. Έχει δεχθεί παραγγελίες από ensemble  και οργανισμούς καθώς και υποτροφίες και βραβεία σύνθεσης από την πόλη του Graz (2002), την Αυστριακή Δημοκρατία (2003) και το διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης Molinari Quartet στο Μόντρεαλ/Καναδά (2005). Έχει διδάξει αυτοσχεδιασμό και σύγχρονες σημειογραφίες στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (2005-2009), καθώς και στα πλαίσια εκπαιδευτικών και ανεξάρτητων διοργανώσεων (Biennial Euro-Mediterranean Music Conference 2009, Mουσικό Χωριό 2009 κ.α.).

Από το 2000 ενεργοποιείται στο πεδίο του ελεγχόμενου και ελεύθερου αυτοσχεδιασμού, και συνεργάζεται με εκπροσώπους του αυτοσχεδιασμού και της πειραματικής σύνθεσης σε διαφορετικές τέχνες (μουσική, εικαστικά, χορός, θέατρο).

Σε συνεργασία με φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., είναι συνιδρυτής της ομάδας αυτοσχεδιασμού 6daEXIt  (http://6daEXIt.wordpress.com) η οποία από το 2007 έχει παρουσιάσει πολυμεσικά δρώμενα και εργαστηρία αυτοσχεδιασμού σε φεστιβάλ, θέατρα και δημόσιους χώρους (“Street Cinema”-50ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2009, Φεστιβάλ “Χώρος Δράσης” ΚΘΒΕ, Εαρινό Φεστιβάλ Έδεσσας 2008, Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2008/09 κ.α.).

Μαζί με τον αυστριακό ζωγράφο Manfred Url πειραματίζεται από το 2004 στη διάδραση του ζωντανού ζωγραφικού και μουσικού αυτοσχεδιασμού με παραστάσεις σε Ελλάδα, Αυστρία και Σερβία, ενώ από το 2008 συνεργάζεται με τις Δανάη Στεφάνου και Νατάσα Μουμτζίδου στο τρίο αυτοσχεδιασμού Seul à 3 (http://www.myspace.com/seula3). 

Από το 2010 συντονίζει τα εργαστήρια ελευθερου μουσικού αυτοσχεδιασμού στον κοινωνικό χώρο Μικρόπολις (http://micropolissocialspace.blogspot.com/2010/10/blog-post_462.html) στη Θεσσαλονίκη.